Kapr načerno
Do hodiny
Snadné
Také si nedovedete představit Vánoce bez kapra? Vychutnat si ho můžete nejen na Štědrý večer. Dopřejte si skvěle připravené a ochucené kapří maso i v období adventu a pusťte se do některého z našich osvědčených receptů!
Kapr nebyl vždy tradičním vánočním pokrmem. Na štědrovečerní tabuli se dostal až v 19. století, nejprve však jen pro bohatší měšťany, kteří si mohli tehdy drahé kapří maso dovolit. Hospodyňky nesmažily kapra v trojobalu, jak jsme zvyklí dnes, ale připravovaly ho nejčastěji na dva různé způsoby:
Za první republiky už bylo kapří maso dostupnější, a tak se na štědrovečerní tabuli objevovalo častěji. Spolu s proslavením vídeňského řízku a metody smažení v trojobalu se i kapr začal připravovat tímto novým a rychlejším způsobem. Pokud jste si kapra obalovaného v mouce, vejcích a strouhance oblíbili i vy, nenechte si ujít náš recept!
Kvalitní kapří maso nepotřebuje mnoho, abyste si na něm pochutnali. Filety poprašte kmínem a červenou paprikou, položte do pekáče vyloženého pokrájenou cibulí a dejte péct. Společně s vařenými bramborami připravíte chutný oběd raz dva.
Věděli jste, že kapr si skvěle rozumí s hořčicí? My pro vás máme dva tipy, jak tyto dvě ingredience spojit a vytvořit tak nezapomenutelný chuťový požitek.
Kapra můžete naložit podobně jako utopence. Kapří podkovy je nejprve potřeba opéct na olivovém oleji, následně přemístit do zavařovací sklenice a zalít sladkokyselým lákem.
Jak jsme již zmínili, kapr dřív nebyl běžnou surovinou hospodyněk. Ani kapří polévka nebyla obvyklým štědrovečerním chodem. Dnes už si mnoho z nás Vánoce bez rybí polévky nedovede představit.
Na to, jak připravit lahodnou kapří polévku, existuje nespočet receptů. Vychutnat si můžete nejen tradiční vývar, ale také například kapří krém nebo italskou kapří polévku s rajčaty.
Oblíbeným pokrmem z kapra se staly kapří hranolky, známé také jako kapří škvarky. Ty připravovali už naše babičky a dědečkové z tenoučkých plátků kapřího masa obalovaných v kořeněné mouce. Kapří plátky se smaží na sádle, které jim dodává další chuť.
Zdroj: Apetit