Učiňte tradicím zadost a ke štědrovečerní večeři podávejte smaženého kapra s bramborovým salátem. Naše tipy? Brambory na salát si uvařte den předem či ráno. Dopředu lze namíchat i salát a nechat zakrytý v chladničce rozležet. Chuti se pěkně prolnou. Na obalení kapra nepoužívejte klasickou strouhanku, volte raději strouhanku panko, která při smažení tolik nenasaje olej.
Suroviny
Postup
Brambory uvařte ve slupce v hrnci s osolenou vodou (můžete přidat snítku libečku či celý kmín), trvá to okolo 25–30 minut. Mezitím uvařte v osolené vodě v rendlíčku podélně rozpůlenou mrkev, ke konci vaření můžete přidat ocet. Uvařené brambory po zchladnutí oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (malé proto, že ze salátu budete připravovat i předkrm, jinak je velikost na vás), mrkev nakrájejte na ještě o něco menší kostičky, stejně tak okurky a vejce. Všechno průběžně sypte do mísy. Promíchejte, osolte, opepřete a vmíchejte majonézu podle chuti a potřeby, salát by měl být soudržný, ne řídký. Dolaďte citronovou šťávou a/nebo octem, solí a pepřem. Čtvrtinu salátu odeberte a použijte na jednohubky. Mísu se zbylým salátem zakryjte a dejte do chladničky.
Kapří podkovy osolte a poprašte česnekovým práškem, v tuhle chvíli je lze také zakapat citronovou šťávou a nechat chvíli marinovat v chladu. Pak je obalte v mouce smíchané s česnekovým práškem podle chuti (můžete je ze všech stran poprášit pomocí sítka). Poté je důkladně smočte v osolených vejcích rozšlehaných v hlubokém talíři či ploché misce. Nakonec kapra ze všech stran obalte ve strouhance panko smíchané s nasekanou petrželkou. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a usmažte rybu dozlatova a tak, aby byla propečená. Nechte okapat na papírových utěrkách.
Kapra podávejte se salátem posypaným jarní cibulkou, polníčkem a semínky z granátového jablka. Dozdobit můžete petrželkou a rozmarýnem. Doplňte nakrájeným citronem na pokapání.
NĚCO NAVÍC
Zbylý salát zužitkujte na pohoštění, zbylé porce snězte druhý den či naložte z kapra pečenáče. Osmažené porce nakrájejte či nalámejte na kusy a dejte do sklenice, vrstvy proložte kolečky cibule a zalijte lákem na okurky. Můžete přidat bobkový list, nové koření a černý pepř. Sklenici zavřete a dejte na 5–8 dní uležet do chladničky – na Silvestra či na Nový rok jako byste ji našli.