0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapří podkovy s bramborovým salátem

Kapří podkovy s bramborovým salátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapří podkovy s bramborovým salátem

3/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4335 kcal
Bílkoviny 219 g
Sacharidy 315 g
Tuky 244 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Učiňte tradicím zadost a ke štědrovečerní večeři podávejte smaženého kapra s bramborovým salátem. Naše tipy? Brambory na salát si uvařte den předem či ráno. Dopředu lze namíchat i salát a nechat zakrytý v chladničce rozležet. Chuti se pěkně prolnou. Na obalení kapra nepoužívejte klasickou strouhanku, volte raději strouhanku panko, která při smažení tolik nenasaje olej.

Suroviny

kapr 4 podkovy
sůl
česnek sušený
dle chuti
citronová šťáva
na naložení (nemusí být)
mouka pšeničná hladká
na obalení dle potřeby
vejce 2 ks
strouhanka panko 100 g
na obalení dle potřeby
petrželka 1 PL
hladkolistá, nadrobno nakrájená
řepkový olej
na smažení
Na bramborový salát
brambory 1 kg
salátové (varný typ A), vydrhnuté
sůl
libeček
nemusí být
kmín
nemusí být
mrkev 1 ks
vinný ocet bílý 1 ČL
okurky nakládané 150 g
vejce 4 ks
uvařená natvrdo
sůl
pepř
čerstvě mletý
majonéza 200 ml
citronová šťáva
nebo bílý vinný ocet na doladění
K podávání
jarní cibulka 1 ks
nakrájená natenko
polníček 2 hrsti
semínka vyloupaná
petrželka
hladkolistá
rozmarýn
čerstvý, na ozdobení
úhledně nakrájený, na pokapání

Postup

1

Brambory uvařte ve slupce v hrnci s osolenou vodou (můžete přidat snítku libečku či celý kmín), trvá to okolo 25–30 minut. Mezitím uvařte v osolené vodě v rendlíčku podélně rozpůlenou mrkev, ke konci vaření můžete přidat ocet. Uvařené brambory po zchladnutí oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (malé proto, že ze salátu budete připravovat i předkrm, jinak je velikost na vás), mrkev nakrájejte na ještě o něco menší kostičky, stejně tak okurky a vejce. Všechno průběžně sypte do mísy. Promíchejte, osolte, opepřete a vmíchejte majonézu podle chuti a potřeby, salát by měl být soudržný, ne řídký. Dolaďte citronovou šťávou a/nebo octem, solí a pepřem. Čtvrtinu salátu odeberte a použijte na jednohubky. Mísu se zbylým salátem zakryjte a dejte do chladničky. 

2

Kapří podkovy osolte a poprašte česnekovým práškem, v tuhle chvíli je lze také zakapat citronovou šťávou a nechat chvíli marinovat v chladu. Pak je obalte v mouce smíchané s česnekovým práškem podle chuti (můžete je ze všech stran poprášit pomocí sítka). Poté je důkladně smočte v osolených vejcích rozšlehaných v hlubokém talíři či ploché misce. Nakonec kapra ze všech stran obalte ve strouhance panko smíchané s nasekanou petrželkou. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a usmažte rybu dozlatova a tak, aby byla propečená. Nechte okapat na papírových utěrkách. 

3

Kapra podávejte se salátem posypaným jarní cibulkou, polníčkem a semínky z granátového jablka. Dozdobit můžete petrželkou a rozmarýnem. Doplňte nakrájeným citronem na pokapání.

NĚCO NAVÍC
Zbylý salát zužitkujte na pohoštění, zbylé porce snězte druhý den či naložte z kapra pečenáče. Osmažené porce nakrájejte či nalámejte na kusy a dejte do sklenice, vrstvy proložte kolečky cibule a zalijte lákem na okurky. Můžete přidat bobkový list, nové koření a černý pepř. Sklenici zavřete a dejte na 5–8 dní uležet do chladničky – na Silvestra či na Nový rok jako byste ji našli.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč