Rybí polévka z kapra nesmí na štědrovečerním menu chybět. Pokud ji vaříte poprvé, může to být výzva, ale s dobrým receptem to hravě zvládnete. Připravte si suroviny a postupujte krok za krokem. Úspěch vás nemine.
Suroviny
Postup
Rybu i s hlavou dejte vařit v hrnci do 1 litru studené vody, osolte, opepřete a přidejte cibuli, popřípadě i slupky z mrkve a petržele.
Mezitím opečte krutony v pánvi na másle dozlatova a dokřupava, odložte. Lze je také rozprostřít na plech, pokapat rozpuštěným máslem a upéct v troubě při 180 °C.
Zhruba po 30 minutách vaření vývar přeceďte přes jemné síto do čistého rendlíku a vhoďte do něj ostatní zeleninu; povařte ji doměkka.
Mezitím oberte maso z kapra a zbavte ho kostí (nezapomeňte na líčka).
Jáhly propláchněte v jemném cedníku vroucí vodou z konvice, nechte okapat a pak opečte na másle.
Maso vsypte do polévky, případně přihoďte i nakrájené jikry či mlíčí, přidejte opečené jáhly a ochuťte muškátem. Povařte do změknutí jáhel a mírného zhoustnutí.
Vmíchejte zakysanou smetanu, prohřejte, ale už nevařte. Dolaďte solí a pepřem.
Podávejte doplněné krutony (zvlášť v misce) a posypané bylinkami podle chuti.