Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapří polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 7
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1578 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 148 g
Tuky 68 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rybí polévka z kapra nesmí na štědrovečerním menu chybět. Pokud ji vaříte poprvé, může to být výzva, ale s dobrým receptem to hravě zvládnete. Připravte si suroviny a postupujte krok za krokem. Úspěch vás nemine.

Související recepty

Suroviny

kapr 400 g
očištěné díly či odřezky z kapra včetně hlavy, mohou být i jikry a mlíčí
sůl
pepř
čerstvě mletý
rozpůlená, neoloupaná
petržel 1 ks
nakrájená na nudličky
mrkev 1 ks
nakrájená na nudličky
malý kousek, na nudličky
nebo oříšek, mletý
petrželka
nebo pažitka, nasekaná (nemusí být)
Na krutony
pečivo 150 g
světlé, na kostičky či plátky

Postup

1

Rybu i s hlavou dejte vařit v hrnci do 1 litru studené vody, osolte, opepřete a přidejte cibuli, popřípadě i slupky z mrkve a petržele.

2

Mezitím opečte krutony v pánvi na másle dozlatova a dokřupava, odložte. Lze je také rozprostřít na plech, pokapat rozpuštěným máslem a upéct v troubě při 180 °C.

3

Zhruba po 30 minutách vaření vývar přeceďte přes jemné síto do čistého rendlíku a vhoďte do něj ostatní zeleninu; povařte ji doměkka.

4

Mezitím oberte maso z kapra a zbavte ho kostí (nezapomeňte na líčka).

5

Jáhly propláchněte v jemném cedníku vroucí vodou z konvice, nechte okapat a pak opečte na másle.

6

Maso vsypte do polévky, případně přihoďte i nakrájené jikry či mlíčí, přidejte opečené jáhly a ochuťte muškátem. Povařte do změknutí jáhel a mírného zhoustnutí.

7

Vmíchejte zakysanou smetanu, prohřejte, ale už nevařte. Dolaďte solí a pepřem. 

8

Podávejte doplněné krutony (zvlášť v misce) a posypané bylinkami podle chuti.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Hladinka, šnyt nebo mlíko? Američané se učí pít pivo jako Češi
  • Zajímavosti

Hladinka, šnyt nebo mlíko? Američané se učí pít pivo jako Češi

Místo zlatavého ležáku sklenice pěny – Američani šílí po českém mlíku! Zatímco dříve by hosté za oceánem takový „špatně natočený“ půllitr okamžitě vraceli na výčep, dnes se z něj stal vyhledávaný zážitek. Jak si tradiční české čepování piva...