Ožehnutí lilků je v tomhle receptu naprosto zásadní. Dodá jídlu jedinečnou kouřovou příchuť. Pokud jste vegetariáni nebo všežravci, můžete si k tomuto veganskému kari dát na zjemnění hustý jogurt.
Suroviny
Postup
Rozpalte gril v troubě na maximum. Každý lilek na deseti místech propíchejte vidličkou. Položte je na plech vyložený alobalem. Pečte do úplného změknutí a spálení slupky (trvá to okolo půl hodiny). Ožehnuté lilky přeneste kleštěmi na talíř a nechte zchladnout.
Ve velkém rendlíku rozehřejte olej a minutu na něm opékejte římský kmín. Pak přidejte cibuli. Na středním ohni ji opečte dozlatova, trvá to asi 10 minut. Pak vsypte česnek a chilli papričky a opékejte ještě 2–3 minuty. Vlijte rajčata a přidejte koření a sůl. Vařte asi 15 minut, až omáčka zhoustne a začne se z ní mírně vydělovat olej. Často míchejte.
Mezitím zkuste, jestli už se dá s lilky pracovat. Každý podélně rozpulte a vydlabejte z něj měkkou dužinu. Malý kousek spálené slupky tu a tam nevadí, ale snažte se, aby nebyly velké. Dužinu nasekejte nahrubo a přidejte ji do omáčky spolu se špenátem. Vařte 5–10 minut za častého míchání, aby byl špenát hotový podle va-šich představ.
Podávejte posypané čerstvým korian-drem, červenou cibulí a chilli papričkou. Doplňte chlebovými plackami a popřípadě i baby špenátem.
NĚCO NAVÍC
Propíchaný lilek také můžete položit každý na jeden plynový hořák nebo venku na žhavé uhlí v grilu, popřípadě na mřížku položenou přímo nad ním. Nechte lilky opalovat 8 minut (platí pro hořák). Během této doby se jich nedotýkejte. Pak je obraťte pomocí kleští a opékejte dalších 8 minut, opět bez dotýkání. Z děr bude unikat pára. Během této doby neopouštějte kuchyni (otevřete okno dokořán nebo zapněte výkonnou digestoř) ani se nevzdalujte od grilu.