0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kari z ožehnutého lilku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1157 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 127 g
Tuky 52 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ožehnutí lilků je v tomhle receptu naprosto zásadní. Dodá jídlu jedinečnou kouřovou příchuť. Pokud jste vegetariáni nebo všežravci, můžete si k tomuto veganskému kari dát na zjemnění hustý jogurt.

Suroviny

lilek 3 ks
rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti (např. řepkový či slunečnicový)
římský kmín 1 PL
celý
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 8 stroužků
oloupaných a nakrájených nadrobno
chilli paprička 3 ks
zelené, podlouhlé, nakrájené nadrobno
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
koriandr mletý 1 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
skořice ¼ ČL
mletá
krupicový cukr 1 ČL
sůl 2 ČL
čerstvý, přebraný, omytý, osušený a pokrájený
K podávání
koriandr čerstvý
čerstvý, podle chuti
cibule červená 1 ks
na klínky
chilli paprička 1 ks
oranžová nebo červená, na kolečka (nebo víc, podle chuti)
naan
nebo jiné měkké chlebové placky k podávání
či drobnější listy běžného (nemusí být)

Postup

1

Rozpalte gril v troubě na maximum. Každý lilek na deseti místech propíchejte vidličkou. Položte je na plech vyložený alobalem. Pečte do úplného změknutí a spálení slupky (trvá to okolo půl hodiny). Ožehnuté lilky přeneste kleštěmi na talíř a nechte zchladnout.

2

Ve velkém rendlíku rozehřejte olej a minutu na něm opékejte římský kmín. Pak přidejte cibuli. Na středním ohni ji opečte dozlatova, trvá to asi 10 minut. Pak vsypte česnek a chilli papričky a opékejte ještě 2–3 minuty. Vlijte rajčata a přidejte koření a sůl. Vařte asi 15 minut, až omáčka zhoustne a začne se z ní mírně vydělovat olej. Často míchejte. 

3

Mezitím zkuste, jestli už se dá s lilky pracovat. Každý podélně rozpulte a vydlabejte z něj měkkou dužinu. Malý kousek spálené slupky tu a tam nevadí, ale snažte se, aby nebyly velké. Dužinu nasekejte nahrubo a přidejte ji do omáčky spolu se špenátem. Vařte 5–10 minut za častého míchání, aby byl špenát hotový podle va-šich představ.

4

Podávejte posypané čerstvým korian-drem, červenou cibulí a chilli papričkou. Doplňte chlebovými plackami a popřípadě i baby špenátem.

NĚCO NAVÍC
Propíchaný lilek také můžete položit každý na jeden plynový hořák nebo venku na žhavé uhlí v grilu, popřípadě na mřížku položenou přímo nad ním. Nechte lilky opalovat 8 minut (platí pro hořák). Během této doby se jich nedotýkejte. Pak je obraťte pomocí kleští a opékejte dalších 8 minut, opět bez dotýkání. Z děr bude unikat pára. Během této doby neopouštějte kuchyni (otevřete okno dokořán nebo zapněte výkonnou digestoř) ani se nevzdalujte od grilu. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?
  • Zajímavosti

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?

Když se Kim před rokem objevila na akci Met Gala v ikonických šatech po Marilyn Monroe, rozpoutala se vlna diskuzí, jak americká kráska dokázala za krátkou dobu tak výrazně zhubnout. I nás zajímalo, jakou cestu Kim při snižování váhy...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč