Karlovarská telecí roláda

Karlovarská telecí roláda

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3441 kcal
Bílkoviny 275 g
Sacharidy 214 g
Tuky 148 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Se svou starosvětskou elegancí jsou masové záviny symbolem poklidných rodinných obědů. Už jen pohled na ně vyvolává dobrou náladu, a ta kombinace lahodných chutí? Přímo bouři nadšení!

Suroviny

telecí kýta 800 g
šunka 150 g
máslo 5 PL
tuk
na opékání rolády
vejce 4 ks
okurka 2 ks
sladkokyselé
vývar 250 ml
na podlití
mouka pšeničná hladká 1 PL
na zahuštění
sůl
brambory 1 kg
k podávání
pepř

1. Maso, které má z této části – kýty – tvar jakéhosi bochníčku, rozřízněte napříč tak, abyste získali plochý plát. To znamená, že maso nesmíte rozkrojit úplně, ale tak, aby se dalo rozevřít jako kniha. Pokud se vám nepovede zcela čistý řez, nic se neděje.

2. Snáze se vám bude s masem pracovat, když ho důkladně naklepete. Bude také křehčí a zvětší se jeho plocha. Jemné telecí je dobré naklepávat přes fólii, aby se nepotrhalo.

3. Stejnoměrně maso poprašte solí a pepřem, nejlépe čerstvě mletým, a poklaďte plátky uzeniny. Chcete-li roládu ještě bohatší, můžete zkombinovat třeba šunku a anglickou slaninu.

4. Připravte náplň, s níž se dá dobře manipulovat. Rozehřejte dvě až tři lžíce másla. Vyklepněte vejce, rychle je rozmíchejte, vsypte okurky pokrájené na krátké nudličky a lehce osolte. Jakmile vejce začnou být krémovitá, sejměte pánev z plamene.

5. Pikantní směs z vajec a okurky lehce rozestřete na šunku tak, aby okraj masa zůstal volný, závin se bude lépe balit. Vejce můžete ještě poprášit čerstvě mletým pepřem. Plát masa s náplní opatrně stočte jako roládu.

6. Silným kuchyňským provázkem roládu pevně svažte tak, aby se na hřbetě křížil – protahujte jej v podélném směru a křižte se smyčkami. Konce masa zasuňte dovnitř, náplň pak nemůže vytékat. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pečlivě omyjte brambory.

7. Pánev potřete tukem a roládu ze všech stran opečte. Přesuňte do pekáče, podlijte vývarem a pečte hodinu a čtvrt; občas roládu polijte šťávou. Po čtvrthodině přidejte do pekáče brambory. Upečené maso a brambory vyjměte, šťávu zahustěte zbylým máslem rozetřeným s moukou, rozšlehejte a chvíli povařte.

Něco navíc
Místo okurky můžete použít směs pokrájených bylinek a cibulku a šunku doplnit anglickou slaninou.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit