Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Karlovarská telecí roláda
Karlovarská telecí roláda
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Karlovarská telecí roláda

4.6/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3441 kcal
Bílkoviny 275 g
Sacharidy 214 g
Tuky 148 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Se svou starosvětskou elegancí jsou masové záviny symbolem poklidných rodinných obědů. Už jen pohled na ně vyvolává dobrou náladu, a ta kombinace lahodných chutí? Přímo bouři nadšení!

Suroviny

šunka 150 g
tuk
na opékání rolády
vejce 4 ks
sladkokyselé
vývar 250 ml
na podlití
na zahuštění
sůl
k podávání
pepř

Postup

1

Maso, které má z této části – kýty – tvar jakéhosi bochníčku, rozřízněte napříč tak, abyste získali plochý plát. To znamená, že maso nesmíte rozkrojit úplně, ale tak, aby se dalo rozevřít jako kniha. Pokud se vám nepovede zcela čistý řez, nic se neděje.

2

Snáze se vám bude s masem pracovat, když ho důkladně naklepete. Bude také křehčí a zvětší se jeho plocha. Jemné telecí je dobré naklepávat přes fólii, aby se nepotrhalo.

krájení masa na roládu

3

Stejnoměrně maso poprašte solí a pepřem, nejlépe čerstvě mletým, a poklaďte plátky uzeniny. Chcete-li roládu ještě bohatší, můžete zkombinovat třeba šunku a anglickou slaninu.

4

Připravte náplň, s níž se dá dobře manipulovat. Rozehřejte dvě až tři lžíce másla. Vyklepněte vejce, rychle je rozmíchejte, vsypte okurky pokrájené na krátké nudličky a lehce osolte. Jakmile vejce začnou být krémovitá, sejměte pánev z plamene.

plnění rolády

5

Pikantní směs z vajec a okurky lehce rozestřete na šunku tak, aby okraj masa zůstal volný, závin se bude lépe balit. Vejce můžete ještě poprášit čerstvě mletým pepřem. Plát masa s náplní opatrně stočte jako roládu.

6

Silným kuchyňským provázkem roládu pevně svažte tak, aby se na hřbetě křížil – protahujte jej v podélném směru a křižte se smyčkami. Konce masa zasuňte dovnitř, náplň pak nemůže vytékat. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pečlivě omyjte brambory.

7

Pánev potřete tukem a roládu ze všech stran opečte. Přesuňte do pekáče, podlijte vývarem a pečte hodinu a čtvrt; občas roládu polijte šťávou. Po čtvrthodině přidejte do pekáče brambory. Upečené maso a brambory vyjměte, šťávu zahustěte zbylým máslem rozetřeným s moukou, rozšlehejte a chvíli povařte.

dokončení rolády

Něco navíc
Místo okurky můžete použít směs pokrájených bylinek a cibulku a šunku doplnit anglickou slaninou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/5

Apetit magazín