Pamatujete si kokosky z cukrárny? Tohle je jejich zmenšená luxusní verze, která spojuje kokosové kolečko, hříšný čokoládový krém, nakyslou brusinkovou zavařeninu a křehkou kokosku, která se v ústech doslova rozplyne. To vše je ještě namočené do čokolády. Nezní to jako sen?
Suroviny
Postup
Připravte KOKOSOVÁ KOLEČKA. Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte, až bude hladké a nadýchané. Poté přidejte cukr, strouhaný kokos a sůl, nakonec vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, až se vytvoří soudržná koule. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu chladit v lednici.
Na KOKOSKY v misce nad parou šlehejte bílky s krupicovým cukrem, až se cukr v bílcích rozpustí. Poté je došlehejte mimo páru do pevného lesklého sněhu. Pomocí stěrky do sněhu postupně opatrně zapracujte kokos. Nemusíte ho použít všechen, záleží na jeho savosti. Hotovým kokosovým sněhem naplňte cukrářský sáček s kulatou hladkou špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte drobné kokosky. Sušte na horký vzduch (100 °C) do zpevnění a zrůžovění. Nechte zcela vychladnout.
Přepněte troubu na horní a spodní ohřev a teplotu zvyšte na 160 °C. Vychlazené těsto na kokosová kolečka vyválejte na plát o tloušťce 3–4 mm a vykrajujte z něj kolečka o stejném průměru, jako mají kokosky. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem dozlatova, bude to trvat asi 8 minut. Nechte dokonale vychladnout.
NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM přiveďte smetanu k varu a zalijte jí čokoládu. Promíchejte dohladka a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a poté do ní po lžících zašlehejte čokoládovou směs. Pozor, čokoládová i máslová směs by měly mít stejnou, tedy pokojovou teplotu. Pokud se vám krém srazí, nezoufejte a dejte ho na pár vteřin nahřát do mikrovlnné trouby, aby povolil kolem okrajů, a vyšlehejte znovu. Hotovým krémem naplňte sáček s kulatou hladkou zdobicí špičkou.
Na kokosová kolečka po obvodu nastříkejte čokoládový krém, střed vyplňte zavařeninou smíchanou s rumem a nahoru nalepte kokosku. Na chvilku je uložte do mrazáku, aby krém dokonale ztuhl, a poté spodek každé kokosky namočte do rozpuštěné čokolády a nechte okapat na mřížce. Nebo je můžete pomocí štětce čokoládou kolem dokola potřít. Tento postup bude pracnější, ale spotřeba čokolády je menší. Hotové kokosky uchovávejte v chladu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Cukroví ze zbylých bílků: Rychlé suchárky a kokosky téměř bez práce, miništafetky a laskonky pro mistry kuchyně(35 receptů )
- Využijte linecké těsto na maximum: Od slepované klasiky přes elegantní košíčky k jednoduchému cukroví, které stačí nakrájet(29 receptů )
- Kokosové buchty a moučníky: Čím vás může kokos při pečení potrápit a jak tomu předejít(66 receptů )
- Pečeme cukroví: 36 ověřených receptů pro nejkrásnejší Vánoce(36 receptů )