Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kokosky de luxe
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 44
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 4 plechy kokosek a koleček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8354 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 702 g
Tuky 557 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pamatujete si kokosky z cukrárny? Tohle je jejich zmenšená luxusní verze, která umně spojuje kokosové kolečko, hříšný čokoládový krém, nakyslou brusinkovou zavařeninu a křehkou kokoska, která se v ústech doslova rozplyne. To vše je ještě namočené do čokolády. Nezní to jako sen?

Suroviny

Na kokosová kolečka
máslo 150 g
pokojové teploty, nakrájené na kostičky
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
Na kokosky
přidávejte postupně
Na čokoládový krém
tmavá čokoláda 100 g
70%, nalámaná
máslo 250 g
změklé
nebo podle chuti
Na dokončení
brusinkový džem
nebo rybízová
rum 1 ČL
tuzemák
rozpuštěná, na ozdobení

Postup

1

Připravte KOKOSOVÁ KOLEČKA. Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte, až bude hladké a nadýchané. Poté přidejte cukr, strouhaný kokos a sůl, nakonec vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, až se vytvoří soudržná koule. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu chladit v lednici.

2

Na KOKOSKY v misce nad parou šlehejte bílky s krupicovým cukrem, až se cukr v bílcích rozpustí. Poté je došlehejte mimo páru do pevného lesklého sněhu. Pomocí stěrky do sněhu postupně opatrně zapracujte kokos. Nemusíte ho použít všechen, záleží na jeho savosti. Hotovým kokosovým sněhem naplňte cukrářský sáček s kulatou hladkou špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte drobné kokosky. Sušte na horký vzduch (100°C) do zpevnění a zrůžovění. Nechte zcela vychladnout.

3

Přepněte troubu na horní a spodní ohřev a teplotu zvyšte na 160°C. Vychlazené těsto na kokosová kolečka vyválejte na plát o tloušťce 3–4mm a vykrajujte z něj kolečka o stejném průměru, jako mají kokosky. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem dozlatova, bude to trvat asi 8 minut. Nechte dokonale vychladnout.

4

NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM přiveďte smetanu k varu a zalijte jí čokoládu. Promíchejte dohladka a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a poté do ní po lžících zašlehejte čokoládovou směs. Pozor, čokoládová i máslová směs by měly mít stejnou, tedy pokojovou teplotu. Pokud se vám krém srazí, nezoufejte a dejte ho na pár vteřin nahřát do mikrovlnné trouby, aby povolil kolem okrajů, a vyšlehejte znovu. Hotovým krémem naplňte sáček s kulatou hladkou zdobicí špičkou.

5

Na kokosová kolečka po obvodu nastříkejte čokoládový krém, střed vyplňte zavařeninou smíchanou s rumem a nahoru nalepte kokosku. Na chvilku je uložte do mrazáku, aby krém dokonale ztuhl, a poté spodek každé kokosky namočte do rozpuštěné čokolády a nechte okapat na mřížce. Nebo je můžete pomocí štětce čokoládou kolem dokola potřít. Tento postup bude pracnější, ale spotřeba čokolády je menší. Hotové kokosky uchovávejte v chladu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...