Koláč s arašídovým máslem

Koláč s arašídovým máslem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu 10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5934 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 388 g
Tuky 440 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli jste zvyklí recepty kvůli štíhlé linii odlehčovat, tentokrát udělejte výjimku a zůstaňte u plnotučného tvarohu, másla i pravé smetany ke šlehání. Výsledek je podstatně chutnější!

Suroviny

sušenky 300 g
máslo 125 g
med 3 PL
Na náplň
370 g
plnotučný tvaroh bez přebytečné tekutiny
krupicový cukr 70 g
arašídové máslo 200 g
koupíte např. v Tescu nebo Delvitě
smetana ke šlehání 240 ml
Na polevu
smetana ke šlehání 180 ml
krupicový cukr 35 g
máslo 35 g
na kousky
čokoláda na vaření 75 g
kvalitní
čokoládové hobliny
na ozdobu
1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Tvaroh nechte odkapat v cedníku vyloženém čistou utěrkou a mezitím si připravte korpus. Rozdrťte sušenky v robotu nebo plastovém sáčku válečkem. V pánvi rozehřejte máslo s medem a smíchejte se su­šenkovými drobky. Přesuňte do koláčové formy o průměru 23 cm a výšce 5 cm a přimáčkněte, aby směs dobře přilehla ke dnu i stěnám. Vložte do trouby a deset minut peč­te, pak nechte ve formě zcela vychladnout.

2.  Na náplň prošlehejte tvaroh s cukrem a arašídovým máslem. Smetanu vyšlehejte do polotuha a pak přimíchejte k tvarohové směsi. Náplň nyní přesuňte na vychladlý předpečený korpus.

3.  Připravte polevu: do kastrůlku vlijte smetanu, přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, ztlumte plamen a bez míchání ji ponechte 5–6 minut trochu zhoustnout (měla by získat světle žlutou barvu). Kastrůlek stáhněte z ohně, přidejte máslo a rozlámanou čokoládu. Promíchejte, aby se čokoláda rozpustila, a nechte vychladnout.

4.  Polevou přelijte koláč, dobře ji rozetřete a nechte nejméně hodinu chladit, až náplň i poleva zpevní. Před podáváním koláč posypte čokoládovými hoblinami. Dobře se vyrábějí z čokolády pokojové teploty pomocí škrabky na zeleninu.

Komentáře

Anonym

Perfektni! Sice jde o kolac, ale klidne bych ho polozila na stul pri jakekoliv rodinne oslavce misto dortu. Kolac je vlacny a vyborny, ale opravdu se clovek nesmi divat na kalorie ani penize - kolac se trosku prodrazi... (doporucuju koupit arasidove maslo v Delvite - stoji kolem 40 Kc). Muzu jen doporucit!

Anonym

Zkusila jsem do koláče dát arašídové máslo s kousky arašídů a je to výborné...

Anonym

Recept se nachází v č.4/06, sp.příl. Čokoláda str.14

Anonym

Do tohoto koláče dávám lískooříškový nugát a je velice chutný a jemný. Velmi jednoduchý na přípravu, doporučuji vyzkoušet!

Anonym

Jake prosimvas pouzivate susenky? dekuji v.

Apetit magazín

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit