Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s arašídovým máslem
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu 10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5934 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 388 g
Tuky 440 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli jste zvyklí recepty kvůli štíhlé linii odlehčovat, tentokrát udělejte výjimku a zůstaňte u plnotučného tvarohu, másla i pravé smetany ke šlehání. Výsledek je podstatně chutnější!

Suroviny

sušenky 300 g
máslo 125 g
med 3 PL
Na náplň
plnotučný, slitý
koupíte např. v Tescu nebo Delvitě
Na polevu
na kousky
čokoláda na vaření 75 g
kvalitní

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C.

2

Tvaroh nechte odkapat v cedníku vyloženém čistou utěrkou a mezitím si připravte korpus. Rozdrťte sušenky v robotu nebo plastovém sáčku válečkem. V pánvi rozehřejte máslo s medem a smíchejte se su­šenkovými drobky.

3

Přesuňte do koláčové formy o průměru 23 cm a výšce 5 cm a přimáčkněte, aby směs dobře přilehla ke dnu i stěnám. Vložte do trouby a deset minut peč­te, pak nechte ve formě zcela vychladnout.

4

Na náplň prošlehejte tvaroh s cukrem a arašídovým máslem. Smetanu vyšlehejte do polotuha a pak přimíchejte k tvarohové směsi. Náplň nyní přesuňte na vychladlý předpečený korpus.

5

Připravte polevu: do kastrůlku vlijte smetanu, přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, ztlumte plamen a bez míchání ji ponechte 5–6 minut trochu zhoustnout (měla by získat světle žlutou barvu).

6

Kastrůlek stáhněte z ohně, přidejte máslo a rozlámanou čokoládu. Promíchejte, aby se čokoláda rozpustila, a nechte vychladnout.

7

Polevou přelijte koláč, dobře ji rozetřete a nechte nejméně hodinu chladit, až náplň i poleva zpevní. Před podáváním koláč posypte čokoládovými hoblinami. Dobře se vyrábějí z čokolády pokojové teploty pomocí škrabky na zeleninu.

Související články

Komentáře

07.11.2014 13:00

Uzasny kolac- podle mne spis dort. Manzel i syn nadseni, takze bude u nas asi casteji dezert po nedelnim obede.:)

21.12.2008 18:04
Jake prosimvas pouzivate susenky? dekuji v.
24.03.2008 13:44
Do tohoto koláče dávám lískooříškový nugát a je velice chutný a jemný. Velmi jednoduchý na přípravu, doporučuji vyzkoušet!
04.09.2007 21:11
Recept se nachází v č.4/06, sp.příl. Čokoláda str.14
04.09.2007 12:11
Zkusila jsem do koláče dát arašídové máslo s kousky arašídů a je to výborné...
31.08.2007 14:11
Perfektni! Sice jde o kolac, ale klidne bych ho polozila na stul pri jakekoliv rodinne oslavce misto dortu. Kolac je vlacny a vyborny, ale opravdu se clovek nesmi divat na kalorie ani penize - kolac se trosku prodrazi... (doporucuju koupit arasidove maslo v Delvite - stoji kolem 40 Kc). Muzu jen doporucit!

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč