0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu 10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5934 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 388 g
Tuky 440 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli jste zvyklí recepty kvůli štíhlé linii odlehčovat, tentokrát udělejte výjimku a zůstaňte u plnotučného tvarohu, másla i pravé smetany ke šlehání. Výsledek je podstatně chutnější!

Suroviny

sušenky 300 g
máslo 125 g
med 3 PL
Na náplň
370 g
plnotučný tvaroh bez přebytečné tekutiny
krupicový cukr 70 g
arašídové máslo 200 g
koupíte např. v Tescu nebo Delvitě
smetana ke šlehání 240 ml
Na polevu
smetana ke šlehání 180 ml
krupicový cukr 35 g
máslo 35 g
na kousky
čokoláda na vaření 75 g
kvalitní
čokoládové hobliny
na ozdobu
1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Tvaroh nechte odkapat v cedníku vyloženém čistou utěrkou a mezitím si připravte korpus. Rozdrťte sušenky v robotu nebo plastovém sáčku válečkem. V pánvi rozehřejte máslo s medem a smíchejte se su­šenkovými drobky. Přesuňte do koláčové formy o průměru 23 cm a výšce 5 cm a přimáčkněte, aby směs dobře přilehla ke dnu i stěnám. Vložte do trouby a deset minut peč­te, pak nechte ve formě zcela vychladnout.

2.  Na náplň prošlehejte tvaroh s cukrem a arašídovým máslem. Smetanu vyšlehejte do polotuha a pak přimíchejte k tvarohové směsi. Náplň nyní přesuňte na vychladlý předpečený korpus.

3.  Připravte polevu: do kastrůlku vlijte smetanu, přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, ztlumte plamen a bez míchání ji ponechte 5–6 minut trochu zhoustnout (měla by získat světle žlutou barvu). Kastrůlek stáhněte z ohně, přidejte máslo a rozlámanou čokoládu. Promíchejte, aby se čokoláda rozpustila, a nechte vychladnout.

4.  Polevou přelijte koláč, dobře ji rozetřete a nechte nejméně hodinu chladit, až náplň i poleva zpevní. Před podáváním koláč posypte čokoládovými hoblinami. Dobře se vyrábějí z čokolády pokojové teploty pomocí škrabky na zeleninu.

Komentáře

Anonym

Perfektni! Sice jde o kolac, ale klidne bych ho polozila na stul pri jakekoliv rodinne oslavce misto dortu. Kolac je vlacny a vyborny, ale opravdu se clovek nesmi divat na kalorie ani penize - kolac se trosku prodrazi... (doporucuju koupit arasidove maslo v Delvite - stoji kolem 40 Kc). Muzu jen doporucit!

Anonym

Zkusila jsem do koláče dát arašídové máslo s kousky arašídů a je to výborné...

Anonym

Recept se nachází v č.4/06, sp.příl. Čokoláda str.14

Anonym

Do tohoto koláče dávám lískooříškový nugát a je velice chutný a jemný. Velmi jednoduchý na přípravu, doporučuji vyzkoušet!

Anonym

Jake prosimvas pouzivate susenky? dekuji v.

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit