Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s arašídovým máslem
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu 10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5934 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 388 g
Tuky 440 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli jste zvyklí recepty kvůli štíhlé linii odlehčovat, tentokrát udělejte výjimku a zůstaňte u plnotučného tvarohu, másla i pravé smetany ke šlehání. Výsledek je podstatně chutnější!

Suroviny

sušenky 300 g
máslo 125 g
med 3 PL
Na náplň
plnotučný, slitý
koupíte např. v Tescu nebo Delvitě
Na polevu
na kousky
čokoláda na vaření 75 g
kvalitní

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C.

2

Tvaroh nechte odkapat v cedníku vyloženém čistou utěrkou a mezitím si připravte korpus. Rozdrťte sušenky v robotu nebo plastovém sáčku válečkem. V pánvi rozehřejte máslo s medem a smíchejte se su­šenkovými drobky.

3

Přesuňte do koláčové formy o průměru 23 cm a výšce 5 cm a přimáčkněte, aby směs dobře přilehla ke dnu i stěnám. Vložte do trouby a deset minut peč­te, pak nechte ve formě zcela vychladnout.

4

Na náplň prošlehejte tvaroh s cukrem a arašídovým máslem. Smetanu vyšlehejte do polotuha a pak přimíchejte k tvarohové směsi. Náplň nyní přesuňte na vychladlý předpečený korpus.

5

Připravte polevu: do kastrůlku vlijte smetanu, přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, ztlumte plamen a bez míchání ji ponechte 5–6 minut trochu zhoustnout (měla by získat světle žlutou barvu).

6

Kastrůlek stáhněte z ohně, přidejte máslo a rozlámanou čokoládu. Promíchejte, aby se čokoláda rozpustila, a nechte vychladnout.

7

Polevou přelijte koláč, dobře ji rozetřete a nechte nejméně hodinu chladit, až náplň i poleva zpevní. Před podáváním koláč posypte čokoládovými hoblinami. Dobře se vyrábějí z čokolády pokojové teploty pomocí škrabky na zeleninu.

Související články

Komentáře

07.11.2014 13:00

Uzasny kolac- podle mne spis dort. Manzel i syn nadseni, takze bude u nas asi casteji dezert po nedelnim obede.:)

21.12.2008 18:04
Jake prosimvas pouzivate susenky? dekuji v.
24.03.2008 13:44
Do tohoto koláče dávám lískooříškový nugát a je velice chutný a jemný. Velmi jednoduchý na přípravu, doporučuji vyzkoušet!
04.09.2007 21:11
Recept se nachází v č.4/06, sp.příl. Čokoláda str.14
04.09.2007 12:11
Zkusila jsem do koláče dát arašídové máslo s kousky arašídů a je to výborné...
31.08.2007 14:11
Perfektni! Sice jde o kolac, ale klidne bych ho polozila na stul pri jakekoliv rodinne oslavce misto dortu. Kolac je vlacny a vyborny, ale opravdu se clovek nesmi divat na kalorie ani penize - kolac se trosku prodrazi... (doporucuju koupit arasidove maslo v Delvite - stoji kolem 40 Kc). Muzu jen doporucit!

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...