Lívanečky s arašídovým krémem a karamelizovanými banány

Lívanečky s arašídovým krémem a karamelizovanými banány

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4379 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 469 g
Tuky 191 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Začněte podzimní ráno pořádným kopcem sladké slasti!

Suroviny

banány 3 ks
hodně zralé
vejce 3 ks
bílky a žloutky oddělené
rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti + trocha na opékání
třtinový cukr 1 PL
mouka celozrnná 1 hrnek
jemná
mouka pšeničná hladká 1 hrnek
kakao holandského typu 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
podmáslí 1.5 hrnku
lískové oříšky 1 hrst
nasucho opražené
Na krém
arašídové máslo 3 PL
tvaroh měkký 250 g
smetana ke šlehání 125 ml
33%
javorový sirup
na doslazení
Na karamelizované banány
třtinový cukr 3 PL
banány 2 ks
čerstvé, pevné
smetana ke šlehání 125 ml
33%

Postup

1

Banány rozmačkejte a vyšlehejte se žloutky a olejem dohladka. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. Do banánové směsi zašlehejte obě mouky smíchané s kakaem, sodou, práškem do pečiva a solí a přidejte i podmáslí. Nakonec ručně zapracujte sníh z bílků.

2

V pánvi rozehřejte olej, lžící tvarujte lívanečky a opékejte je z obou stran dozlatova.

3

NA KRÉM: Arašídové máslo vyšlehejte s tvarohem a smetanou do hladkého krému. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem.

4

V pánvi na mírném ohni opatrně rozehřejte a zkaramelizujte třtinový cukr. Banány nakrájejte na šikmé plátky a nasypte je na pánev ke karamelu. Opékejte z obou stran a přilijte smetanu, aby karamel trochu zjemnil.

5

Lívanečky navrstvěte na sebe, ozdobte je krémem, banány a nasekanými oříšky.

NĚCO NAVÍC
Lívanečky můžete připravit i v efektní ombré variantě. Do těsta během přípravy nepřidávejte kakao. Začněte opékat lívanečky. Po vypotřebování 1/3 těsta zapracujte 1 lžičku kakaa a pokračujte v opékání. Poté, co spotřebujete druhou třetinu těsta, přidejte do zbytku druhou lžičku kakaa. Nakonec navrstvěte lívanečky podle barev od nejtmavší po nejsvětlejší.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit