Lívanečky s krémem z arašídového másla a karamelizovanými banány

Lívanečky s krémem z arašídového másla a karamelizovanými banány

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4379 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 469 g
Tuky 191 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Začněte podzimní ráno pořádným kopcem sladké slasti!

Související recepty

Suroviny

banány 3 ks
hodně zralé
vejce 3 ks
bílky a žloutky oddělené
rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti + trocha na opékání
třtinový cukr 1 PL
mouka celozrnná 1 hrnek
jemná
mouka pšeničná hladká 1 hrnek
kakao holandského typu 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
podmáslí 1.5 hrnku
lískové oříšky 1 hrst
nasucho opražené
Na krém
arašídové máslo 3 PL
tvaroh měkký 250 g
smetana ke šlehání 125 ml
33%
javorový sirup
na doslazení
Na karamelizované banány
třtinový cukr 3 PL
banány 2 ks
čerstvé, pevné
smetana ke šlehání 125 ml
33%

1 Banány rozmačkejte a vyšlehejte se žloutky a olejem dohladka. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. Do banánové směsi zašlehejte obě mouky smíchané s kakaem, sodou, práškem do pečiva a solí a přidejte i podmáslí. Nakonec ručně zapracujte sníh z bílků.

2 V pánvi rozehřejte olej, lžící tvarujte lívanečky a opékejte je z obou stran dozlatova.

3 NA KRÉM: Arašídové máslo vyšlehejte s tvarohem a smetanou do hladkého krému. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem.

4 V pánvi na mírném ohni opatrně rozehřejte a zkaramelizujte třtinový cukr. Banány nakrájejte na šikmé plátky a nasypte je na pánev ke karamelu. Opékejte z obou stran a přilijte smetanu, aby karamel trochu zjemnil.

5 Lívanečky navrstvěte na sebe, ozdobte je krémem, banány a nasekanými oříšky.

NĚCO NAVÍC
Lívanečky můžete připravit i v efektní ombré variantě. Do těsta během přípravy nepřidávejte kakao. Začněte opékat lívanečky. Po vypotřebování 1/3 těsta zapracujte 1 lžičku kakaa a pokračujte v opékání. Poté, co spotřebujete druhou třetinu těsta, přidejte do zbytku druhou lžičku kakaa. Nakonec navrstvěte lívanečky podle barev od nejtmavší po nejsvětlejší.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit