0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lívanečky s arašídovým krémem a karamelizovanými banány

Lívanečky s arašídovým krémem a karamelizovanými banány
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lívanečky s arašídovým krémem a karamelizovanými banány

4.5/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4379 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 469 g
Tuky 191 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Začněte podzimní ráno pořádným kopcem sladké slasti!

Suroviny

hodně zralé
vejce 3 ks
bílky a žloutky oddělené
rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti + trocha na opékání
třtinový cukr 1 PL
mouka celozrnná 1 hrnek
jemná
mouka pšeničná hladká 1 hrnek
kakao holandského typu 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
podmáslí 1,5 hrnku
lískové oříšky 1 hrst
nasucho opražené
Na krém
javorový sirup
na doslazení
Na karamelizované banány
třtinový cukr 3 PL
čerstvé, pevné

Postup

1

Banány rozmačkejte a vyšlehejte se žloutky a olejem dohladka. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. Do banánové směsi zašlehejte obě mouky smíchané s kakaem, sodou, práškem do pečiva a solí a přidejte i podmáslí. Nakonec ručně zapracujte sníh z bílků.

2

V pánvi rozehřejte olej, lžící tvarujte lívanečky a opékejte je z obou stran dozlatova.

3

NA KRÉM: Arašídové máslo vyšlehejte s tvarohem a smetanou do hladkého krému. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem.

4

V pánvi na mírném ohni opatrně rozehřejte a zkaramelizujte třtinový cukr. Banány nakrájejte na šikmé plátky a nasypte je na pánev ke karamelu. Opékejte z obou stran a přilijte smetanu, aby karamel trochu zjemnil.

5

Lívanečky navrstvěte na sebe, ozdobte je krémem, banány a nasekanými oříšky.

NĚCO NAVÍC
Lívanečky můžete připravit i v efektní ombré variantě. Do těsta během přípravy nepřidávejte kakao. Začněte opékat lívanečky. Po vypotřebování 1/3 těsta zapracujte 1 lžičku kakaa a pokračujte v opékání. Poté, co spotřebujete druhou třetinu těsta, přidejte do zbytku druhou lžičku kakaa. Nakonec navrstvěte lívanečky podle barev od nejtmavší po nejsvětlejší.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč