Lívanečky s krémem z arašídového másla a karamelizovanými banány

Lívanečky s krémem z arašídového másla a karamelizovanými banány

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4314 kcal
Bílkoviny 156 g
Cukr 472 g
Tuky 195 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Začněte podzimní ráno pořádným kopcem sladké slasti!

Suroviny

banány 3 ks
hodně zralý
vejce 3 ks
bílky a žloutky oddělené
rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti a trocha na opékání
cukr 1 PL
třtinový
mouka celozrnná 1 hrnek
jemná
mouka pšeničná hladká 1 hrnek
kakao 2 ČL
holandského typu
jedlá soda 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl špetka
podmáslí 1.5 hrnek
lískové oříšky 1 hrst
nasucho opražené
Na krém
arašídové máslo 3 PL
tvaroh 250 g
měkký
smetana 125 ml
ke šlehání (33%)
javorový sirup
na oslazení
Na karamelizované banány
cukr 3 PL
třtinový
banány 2 ks
čerstvý, pevný
smetana 125 ml
ke šlehání, 33%

1 Banány rozmačkejte a vyšlehejte se žloutky a olejem dohladka. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. Do banánové směsi zašlehejte obě mouky smíchané s kakaem, sodou, práškem do pečiva a solí a přidejte i podmáslí. Nakonec ručně zapracujte sníh z bílků.

2 V pánvi rozehřejte olej, lžící tvarujte lívanečky a opékejte je z obou stran dozlatova.

3 NA KRÉM: Arašídové máslo vyšlehejte s tvarohem a smetanou do hladkého krému. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem.

4 V pánvi na mírném ohni opatrně rozehřejte a zkaramelizujte třtinový cukr. Banány nakrájejte na šikmé plátky a nasypte je na pánev ke karamelu. Opékejte z obou stran a přilijte smetanu, aby karamel trochu zjemnil.

5 Lívanečky navrstvěte na sebe, ozdobte je krémem, banány a nasekanými oříšky.

NĚCO NAVÍC
Lívanečky můžete připravit i v efektní ombré variantě. Do těsta během přípravy nepřidávejte kakao. Začněte opékat lívanečky. Po vypotřebování 1/3 těsta zapracujte 1 lžičku
kakaa a pokračujte v opékání. Poté, co spotřebujete druhou třetinu těsta, přidejte do zbytku druhou lžičku kakaa. Nakonec navrstvěte lívanečky podle barev od nejtmavší po nejsvětlejší.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit