Tymián skvěle podtrhne chuť neobvyklé chlebové náplně.
Suroviny
máslo
140
g
studené na vymazání
mouka pšeničná hladká
200
g
plus na vál
sůl
špetka
1
ČL
pomerančový tymián nasekané lístky
žloutek
4
ks
Na náplň
zlatý sirup
4
PL
chleba tmavý
7
PL
rozmixovaný
mandle plátky
2
PL
citronová kůra
1
PL
citronová šťáva
1
PL
2
ČL
pomerančový tymián nasekané lístky
Postup
1
1 Do prosáté mouky se solí nastrouhejte máslo. Přidejte tymián a nožem promíchejte na drobenku. Vidličkou vmíchejte žloutky a trochu studené vody. Těsto krátce prohněťte rukama, vypracujte kouli a v mikrotenovém sáčku ji dejte na 2 hodiny do chladničky.
2 Na pomoučněném válu vyválejte těsto na sílu 3 mm. Koláčovou formu vymažte máslem a včetně boků ji vyložte těstem. Přečnívající okraje odřízněte, kousky těsta si nechte na ozdobu. Dno korpusu propíchejte vidličkou.
3 Spojte přísady na náplň a rozetřete ji do koláče. Poklaďte ozdobně vykrojenými odřezky těsta a pečte 25-30 minut dozlatova. Podávejte teplý i studený.