Hrnec polévky, ve které stojí lžíce, dovede vyhnat chlad z prokřehlých údů i chmury z hlavy. A kořeněná polévka s dýní a zelené čočky je přesně taková! Zahřeje, pohladí, nasytí...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Dýni dejte na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete, posypte 2 lžičkami římského kmínu. Pečte dozlatova 25–30 minut.
Polovinu dýně přesuňte z plechu do hrnce. Vsypte čočku a zalijte 1,5 litru vývaru, přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte 35–40 minut, na posledních 10 minut přidejte bulgur.
Vařečkou rozdrťte v polévce část upečené dýně. Vmíchejte špenát, citronovou kůru i šťávu, další vývar podle potřeby i zbývající dýni. Prohřejte. Podávejte s kopečkem jogurtu, posypané zbývajícím opraženým římským kmínem.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.