Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kořeněná dýňovo-čočková polévka se špenátem
Kořeněná dýňovo-čočková polévka se špenátem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Kořeněná dýňovo-čočková polévka se špenátem

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1459 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 204 g
Tuky 37 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hrnec polévky, ve které stojí lžíce, dovede vyhnat chlad z prokřehlých údů i chmury z hlavy. A kořeněná polévka s dýní a zelené čočky je přesně taková! Zahřeje, pohladí, nasytí...

Suroviny

dýně 400 g
máslová, oloupaná a nakrájená na 3cm kostky
olivový olej 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
římský kmín 2 ČL
+ pár špetek navíc, všechen kmín opražený
vývar zeleninový 2 l
bulgur 80 g
citron ½ ks
kůra nastrouhaná najemno a šťáva vymačkaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Dýni dejte na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete, posypte 2 lžičkami římského kmínu. Pečte dozlatova 25–30 minut.

2

Polovinu dýně přesuňte z plechu do hrnce. Vsypte čočku a zalijte 1,5 litru vývaru, přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte 35–40 minut, na posledních 10 minut přidejte bulgur. 

3

Vařečkou rozdrťte v polévce část upečené dýně. Vmíchejte špenát, citronovou kůru i šťávu, další vývar podle potřeby i zbývající dýni. Prohřejte. Podávejte s kopečkem jogurtu, posypané zbývajícím opraženým římským kmínem.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...