Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kořeněné kuře s rýží a květákem
Kořeněné kuře s rýží a květákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kořeněné kuře s rýží a květákem

4.5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3704 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 410 g
Tuky 152 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Názvu kořeněné kuře s rýží a květákem se nelekejte, jídlo sice kořeněné je, ale jen jemně, takže bude chutnat i dětem. Na závěr můžete sypat i hotovou smaženou cibulkou. My jsme to jednou zkusili a už sypeme pokaždé. 

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
římský kmín 1 PL
celkem 10 kuřecích dílů (horní stehna a paličky)
česnek 5 stroužků
celých a oloupaných
na kolečka
olivový olej 3 PL
rýže basmati 2 hrnky
vývar kuřecí 4 hrnky
garam masala 1 PL
rozebraný na růžičky
nakrájená na kolečka
petrželka 1 hrst
hladkolistá nebo koriandr

Postup

1

Smíchejte v misce sůl, pepř, kurkumu, papriku a římský kmín. Do větší mísy vložte kuře, česnek, plátky citronu a zasypte kořením. Promíchejte a nechte 2 hodiny marinovat.

2

Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a opečte na něm maso ze všech stran dozlatova, pak vyjměte a dejte stranou. Přidejte lžíci másla a opečte kolečka citronu, vyjměte a dejte stranou. 

3

Vsypte rýži, promíchejte a zalijte vývarem. Posypte kořením garam masala, přiveďte k varu. Naskládejte na rýži kuřecí maso a kolečka citronu. Ztlumte oheň, přiklopte a duste, dokud není kuře měkké a rýže hotová, před koncem dušení přidejte růžičky květáku. (Můžete dusit i v troubě vyhřáté na 160 °C.)

4

Mezitím na další pánvi rozehřejte zbylou lžíci oleje, vsypte cibuli a na pomalém ohni ji zkaramelizujte. Cibulí zasypte jídlo, přiklopte a nechte pár minut odpočívat. Podávejte sypané lístky petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín