Korma & krevety

Korma & krevety

Hodnocení receptu
Průměr: 1.8 (4)
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2227 kcal
Bílkoviny 325 g
Cukr 34 g
Tuky 80 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Kormu můžete připravit i čistě vegetariánskou nebo do ní místo krevet použít kuře či vepřové maso. Pokud ji budete dělat s masem, přidejte ho co nejdříve, aby stihlo změknout a natáhnout chutě omáčky.

Suroviny

olej 3 PL
cibule 3 ks
střední, najemno nakrájená
1 PL
zázvorová pasta
česneková pasta 1 PL
1 PL
zelená chilli pasta
0.25 hrnku
mleté mandle
250 ml
bílý jogurt
pepř bílý 1 ČL
krevety 16 ks
středně velké
smetana ke šlehání 4 PL
0.5 ČL
mletý kardamom
pražené mandle
pistácie

V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte zázvorovou a česnekovou pastu a promíchejte. Vmíchejte zelenou chilli pastu a 5 minut opékejte. Přihoďte mleté mandle a jogurt a směs vařte na mírném plameni 15–20 minut. Přidejte bílý pepř a hrnek vody, zamíchejte a nechte ještě 5 minut vařit. Do pánve dejte očištěné krevety (zbavené hlaviček a střívek) a nechte je 5 minut povařit. Vlijte do pánve smetanu, přisypte kardamom, 2 minuty povařte a podávejte ozdobené praženými mandlemi a pistáciemi.

Pomalá korma


Zatímco v Indii jde spíše o techniku vaření (zelenina či maso se pomalu dusí ve vývaru, jogurtu či smetaně), v Evropě (a hlavně v Anglii) je korma název karí s jemnou chutí a hutnou krémovou omáčkou. Pokud máte alergii na oříšky, vyhněte se kormě obloukem, často jsou v ní mandle, pistácie či kešú.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit