
Košíčky s karamelovým krémem
Košíčky jsou hit! Kdo by odolal křehkému těstu plněnému lahodným karamelovým krémem?
Ingredience
- 90 g moučkového cukru
- 12 g kakaa holandského typu
- 110 g másla
- 1 žloutek
- 150 g hladké mouky
- 30 g polohrubé mouky
- 60 g mletých ořechů (vlašských nebo lískových)
- brusinková zavařenina smíchaná s 1 lžící amaretta nebo tuzemáku
- cca 200 g tmavé čokolády, rozlámané vločková sůl na ozdobení
- 200 g karamelového salka
- 125 g másla, změklého
- 125 g mascarpone, o pokojové teplotě
NA POLEVU A OZDOBENÍ
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Z cukru, kakaa, másla, žloutku, obou typů mouky a ořechů vypracujte soudržné těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v chladu.
2 Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta odebírejte kousky velikosti ořechu a namačkejte je do formiček (košíčků). Pečte do zezlátnutí asi 10 minut a zatepla vyklepněte z formiček.
3 Ze salka, změklého másla a mascarpone ušlehejte lehký nadýchaný krém.
4 Na dno každého košíčku dejte trochu brusinkové zavařeniny s alkoholem a poté je až po okraj naplňte karamelovým krémem. Uhlaďte příborovým nožem a vlož- te na pár minut do mrazáku. Krém by měl úplně ztuhnout.
5 Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni. Povrch vychlazených naplněných košíčků rychle potřete pomocí štětce čokoládou a posypte mořskou solí. Skladujte v lednici.
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
Pokud se vám zdá čokoláda na potírání cukroví příliš hutná, můžete ji zředit kakaovým máslem, které dnes seženete nejen v potře- bách pro cukráře, ale i v prodejnách zdravé výživy. Stačí jen pár peciček, jinak vám čokoláda při konzumaci bude tát pod prsty.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Kristýna Rozehnalová
20. Listopad 2019 16:20
Martina Zajícová
21. Listopad 2019 12:54
ohledně soli už jsme Vám psali, ale ještě doplníme, že tyhle košíčky jsou naprosto skvělé i s drcenými pistáciemi. Teď jste mi vnukla nápad, že možná letos zkusím použít pražené solené pistácie. To musíme otestovat!
Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu
Klára Pekařová
6. Prosinec 2019 11:14
recept na košíčky mě velmi zaujal. Určitě ho letos doma vyzkoušíme! :) Ráda bych se zeptala na zpracování salka do náplně. Zatím jsem z něj nic nezkoušela, ale do některých receptů je třeba plechovku nejprve povařit ve vodní lázni. Je potřeba něco takového i v tomto receptu nebo stačí jen vyšlehat s máslem a mascarpone?
Děkuji
Martina Zajícová
10. Prosinec 2019 12:33
máte pravdu, dříve bylo nutné plechovku kondenzovaného mléka povařit, aby mléko uvnitř zkaramelizovalo. Dnes už máme naštěstí o kus práce méně, protože se dá už hotové karamelizované mléko koupit :-). Bývá na stejném místě jako klasické kondenzované mléko. Hledejte Salko Karamel nebo Condé Caramelo.
Držíme palce, ať se košíčky podaří, a přejeme klidné svátky,
redakce Apetitu
Kristýna Rozehnalová
11. Prosinec 2019 15:22
Lucie Velek
12. Prosinec 2019 10:00
Tereza Kletečková
15. Prosinec 2019 19:08
jak dlouho košíčky (náplň) v lednici vydrží?
Děkuji
Lucie Velek
16. Prosinec 2019 12:08
košíčky bychom plnili až na poslední chvíli. Myslíme si, že (podobně jako další cukroví plněné krémem) v lednici vydrží určitě týden, ale přece jen je tam i čerstvé mascarpone, takže pokud nebudou košíčky celou dobu v chladu, může se stát, že se chuť změní.
Přejeme vám, aby se pečení podařilo a košíčky zmizely dříve, než vůbec začnete o uvažovat o dlouhém skladování :-).
Denisa Terelmeáová
29. Listopad 2020 11:16
Martina Zajícová
30. Listopad 2020 15:20
tenhle poměr záleží hodně na hustotě zvolené zavařeniny. Většinou přidáváme tak lžíci alkoholu na 3–4 lžíce zavařeniny. Jde nejen o chuť, ale také o konzistenci. Zavařenina by neměla vyloženě téct, aby se do košíčků plnila komfortně. Alkohol lze také zcela vynechat.
Krásný den, redakce Apetitu