Košíčky s karamelovým krémem

Košíčky s karamelovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Košíčky s karamelovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 70 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5778 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 399 g
Tuky 418 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Košíčky jsou hit! Kdo by odolal křehkému těstu plněnému lahodným karamelovým krémem?

Suroviny

moučkový cukr 90 g
kakao holandského typu 12 g
máslo 110 g
žloutek 1 ks
mouka pšeničná hladká 150 g
mouka pšeničná polohrubá 30 g
vlašské ořechy 60 g
mleté; nebo lískové oříšky, mleté
brusinková zavařenina
smíchaná s amarettem nebo tuzemákem
amaretto 1 PL
nebo rum tuzemák
Na polevu a na ozdobení
tmavá čokoláda 200 g
rozlámaná
sůl vločková
na ozdobení
Na krém
kondenzované mléko 200 g
karamelizované (karamelové salko)
máslo 125 g
změklé
mascarpone 125 g
o pokojové teplotě

1 Z cukru, kakaa, másla, žloutku, obou typů mouky a ořechů vypracujte soudržné těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v chladu.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta odebírejte kousky velikosti ořechu a namačkejte je do formiček (košíčků). Pečte do zezlátnutí asi 10 minut a zatepla vyklepněte z formiček.

3 Ze salka, změklého másla a mascarpone ušlehejte lehký nadýchaný krém.

4 Na dno každého košíčku dejte trochu brusinkové zavařeniny s alkoholem a poté je až po okraj naplňte karamelovým krémem. Uhlaďte příborovým nožem a vlož- te na pár minut do mrazáku. Krém by měl úplně ztuhnout.

5 Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni. Povrch vychlazených naplněných košíčků rychle potřete pomocí štětce čokoládou a posypte mořskou solí. Skladujte v lednici.

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
Pokud se vám zdá čokoláda na potírání cukroví příliš hutná, můžete ji zředit kakaovým máslem, které dnes seženete nejen v potře- bách pro cukráře, ale i v prodejnách zdravé výživy. Stačí jen pár peciček, jinak vám čokoláda při konzumaci bude tát pod prsty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Komentáře

Kristýna Rozehnalová

Košíčky jsem zkoušela minulé Vánoce, ale i letos mám problém sehnat vločkovou sůl. Můžete mi prosím poradit? Dá se sehnat v běžných řetězcích? Děkuji

Martina Kojzarová

Dobrý den, Kristýno,
ohledně soli už jsme Vám psali, ale ještě doplníme, že tyhle košíčky jsou naprosto skvělé i s drcenými pistáciemi. Teď jste mi vnukla nápad, že možná letos zkusím použít pražené solené pistácie. To musíme otestovat!

Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu

Klára Pekařová

Dobrý den,
recept na košíčky mě velmi zaujal. Určitě ho letos doma vyzkoušíme! :) Ráda bych se zeptala na zpracování salka do náplně. Zatím jsem z něj nic nezkoušela, ale do některých receptů je třeba plechovku nejprve povařit ve vodní lázni. Je potřeba něco takového i v tomto receptu nebo stačí jen vyšlehat s máslem a mascarpone?
Děkuji

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Pekařová,
máte pravdu, dříve bylo nutné plechovku kondenzovaného mléka povařit, aby mléko uvnitř zkaramelizovalo. Dnes už máme naštěstí o kus práce méně, protože se dá už hotové karamelizované mléko koupit :-). Bývá na stejném místě jako klasické kondenzované mléko. Hledejte Salko Karamel nebo Condé Caramelo.

Držíme palce, ať se košíčky podaří, a přejeme klidné svátky,
redakce Apetitu

Kristýna Rozehnalová

Dobrý den, mám dobrou zprávu. Podařilo se mi sehnat vločkovou sůl na rohlik.cz. Vím, že to opět není dostupný obchod pro všechny, ale Makro je dostupné snad ještě méně...:-)

Lucie Velek

To jsme rádi, že ‚mise sůl‘ dopadla úspěšně. Jinak vločkovou sůl lze objednat na dalších e-shopech, často jsou to obchody se zdravou výživou a bioprodukty (ve vyhledávači se osvědčila kromě hesla vločková sůl také hesla solný květ, flor de sal, fleur de sel, maldonská sůl, maldon). Vločková sůl jsou vlastně krystalky soli z odpařené mořské vody a sbírá se na několika místech na světě – ve Španělsku, v Portugalsku, v Británii (maldonská) a ve Francii (sůl z Guerande), jelikož se často sbírá ručně, je dosti drahá, ale na druhou stranu – pokud ji budete uchovávat na suchém místě – vydrží téměř neomezeně, a jelikož se používá hlavně na ozdobu a finální dochucení jídel, člověk ji nespotřebovává takovým tempem jako obyčejnou kuchyňskou sůl, takže se investice vyplatí. :-)

Tereza Kletečková

Dobrý den,
jak dlouho košíčky (náplň) v lednici vydrží?
Děkuji

Lucie Velek

Dobrý den, Terezo,
košíčky bychom plnili až na poslední chvíli. Myslíme si, že (podobně jako další cukroví plněné krémem) v lednici vydrží určitě týden, ale přece jen je tam i čerstvé mascarpone, takže pokud nebudou košíčky celou dobu v chladu, může se stát, že se chuť změní.
Přejeme vám, aby se pečení podařilo a košíčky zmizely dříve, než vůbec začnete o uvažovat o dlouhém skladování :-).

Denisa Terelmeáová

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na poměr zavařeniny a amareta? Kolik zavařeniny na 1 lžíci amareta. Děkuji. Hezký den Denisa

Martina Kojzarová

Dobrý den, Deniso,
tenhle poměr záleží hodně na hustotě zvolené zavařeniny. Většinou přidáváme tak lžíci alkoholu na 3–4 lžíce zavařeniny. Jde nejen o chuť, ale také o konzistenci. Zavařenina by neměla vyloženě téct, aby se do košíčků plnila komfortně. Alkohol lze také zcela vynechat.

Krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit