Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Košíčky s karamelovým krémem

Košíčky jsou hit! Kdo by odolal křehkému těstu plněnému lahodným karamelovým krémem?

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
33 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 70 košíčků
Doba přípravy: Více než hodinu
PT10M
Pečení 0:10
Cukroví

Ingredience

    • 90 g moučkového cukru
    • 12 g kakaa holandského typu
    • 110 g másla
    • 1 žloutek
    • 150 g hladké mouky
    • 30 g polohrubé mouky
    • 60 g mletých ořechů (vlašských nebo lískových)
    • brusinková zavařenina smíchaná s 1 lžící amaretta nebo tuzemáku

    NA POLEVU A OZDOBENÍ

    • cca 200 g tmavé čokolády, rozlámané vločková sůl na ozdobení

    NA KRÉM

    • 200 g karamelového salka
    • 125 g másla, změklého
    • 125 g mascarpone, o pokojové teplotě

Příprava jídla

1 Z cukru, kakaa, másla, žloutku, obou typů mouky a ořechů vypracujte soudržné těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v chladu.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta odebírejte kousky velikosti ořechu a namačkejte je do formiček (košíčků). Pečte do zezlátnutí asi 10 minut a zatepla vyklepněte z formiček.

3 Ze salka, změklého másla a mascarpone ušlehejte lehký nadýchaný krém.

4 Na dno každého košíčku dejte trochu brusinkové zavařeniny s alkoholem a poté je až po okraj naplňte karamelovým krémem. Uhlaďte příborovým nožem a vlož- te na pár minut do mrazáku. Krém by měl úplně ztuhnout.

5 Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni. Povrch vychlazených naplněných košíčků rychle potřete pomocí štětce čokoládou a posypte mořskou solí. Skladujte v lednici.

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
Pokud se vám zdá čokoláda na potírání cukroví příliš hutná, můžete ji zředit kakaovým máslem, které dnes seženete nejen v potře- bách pro cukráře, ale i v prodejnách zdravé výživy. Stačí jen pár peciček, jinak vám čokoláda při konzumaci bude tát pod prsty.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky

Ořechové hvězdičky s bílkovou polevou

Pohankové linecké karty s mandlemi

Citronová kolečka podle Zdeňky Davidové

Nepečené arašídové kuličky

Stříkané cukroví

Máciny čokoládové řezy

Pečeme cukroví

Komentáře

Obrazek uzivatele
Košíčky jsem zkoušela minulé Vánoce, ale i letos mám problém sehnat vločkovou sůl. Můžete mi prosím poradit? Dá se sehnat v běžných řetězcích? Děkuji
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Kristýno,
ohledně soli už jsme Vám psali, ale ještě doplníme, že tyhle košíčky jsou naprosto skvělé i s drcenými pistáciemi. Teď jste mi vnukla nápad, že možná letos zkusím použít pražené solené pistácie. To musíme otestovat!

Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
recept na košíčky mě velmi zaujal. Určitě ho letos doma vyzkoušíme! :) Ráda bych se zeptala na zpracování salka do náplně. Zatím jsem z něj nic nezkoušela, ale do některých receptů je třeba plechovku nejprve povařit ve vodní lázni. Je potřeba něco takového i v tomto receptu nebo stačí jen vyšlehat s máslem a mascarpone?
Děkuji
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Pekařová,
máte pravdu, dříve bylo nutné plechovku kondenzovaného mléka povařit, aby mléko uvnitř zkaramelizovalo. Dnes už máme naštěstí o kus práce méně, protože se dá už hotové karamelizované mléko koupit :-). Bývá na stejném místě jako klasické kondenzované mléko. Hledejte Salko Karamel nebo Condé Caramelo.

Držíme palce, ať se košíčky podaří, a přejeme klidné svátky,
redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Dobrý den, mám dobrou zprávu. Podařilo se mi sehnat vločkovou sůl na rohlik.cz. Vím, že to opět není dostupný obchod pro všechny, ale Makro je dostupné snad ještě méně...:-)
Obrazek uzivatele
To jsme rádi, že ‚mise sůl‘ dopadla úspěšně. Jinak vločkovou sůl lze objednat na dalších e-shopech, často jsou to obchody se zdravou výživou a bioprodukty (ve vyhledávači se osvědčila kromě hesla vločková sůl také hesla solný květ, flor de sal, fleur de sel, maldonská sůl, maldon). Vločková sůl jsou vlastně krystalky soli z odpařené mořské vody a sbírá se na několika místech na světě – ve Španělsku, v Portugalsku, v Británii (maldonská) a ve Francii (sůl z Guerande), jelikož se často sbírá ručně, je dosti drahá, ale na druhou stranu – pokud ji budete uchovávat na suchém místě – vydrží téměř neomezeně, a jelikož se používá hlavně na ozdobu a finální dochucení jídel, člověk ji nespotřebovává takovým tempem jako obyčejnou kuchyňskou sůl, takže se investice vyplatí. :-)
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
jak dlouho košíčky (náplň) v lednici vydrží?
Děkuji
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Terezo,
košíčky bychom plnili až na poslední chvíli. Myslíme si, že (podobně jako další cukroví plněné krémem) v lednici vydrží určitě týden, ale přece jen je tam i čerstvé mascarpone, takže pokud nebudou košíčky celou dobu v chladu, může se stát, že se chuť změní.
Přejeme vám, aby se pečení podařilo a košíčky zmizely dříve, než vůbec začnete o uvažovat o dlouhém skladování :-).

Přidat komentář