Kouřový lilek s pečenými paprikami a granátovým jablkem

Kouřový lilek s pečenými paprikami a granátovým jablkem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1033 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 39 g
Tuky 83 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilky, papriky a granátové jablko, to je přímo esence orientální kuchyně. Nepodceňte fázi opékání a nebojte se zeleniny zbarvené až dočerna, právě ta dává jídlu jedinečnou chuť.

Suroviny

lilek 4 ks
velký, na několika místech propíchnutý vidličkou
paprika červená 3 ks
velká
petrželka svazek
malý, nahrubo, pár celých lístků na ozdobu
česnek 2 stroužek
podrcené
olivový olej 6 PL
citron 0.5 ks
šťáva
skořice špetka
mletá
sůl
pepř
čerstvě mletý
75 ml
melasa z granátových jablek
100 g
semínka z granátového jablka

1 Lilek a papriky opečte podle svých možností pod grilem v troubě, na grilu nebo na hořáku plynového sporáku, až slupka lilku i paprik zčerná a naskáčou na ní puchýřky. (V troubě pod grilem to bude trvat asi 20 minut.)

2 Zčernalé lilky položte na plech a nechte cca 20 minut vychladnout. Papriky uzavřete na 20 minut do mikrotenového sáčku, aby se zapařily. Pak z nich stáhněte slupku a odstraňte stopky a semeníky. Papriky nahrubo nasekejte a dejte do mísy.

3 Pomocí lžíce vydlabejte z vlažných lilků dužinu, odstraňte zbytky slupky, a pokud je to třeba, nechte dužinu okapat. Pak ji nakrájejte na kousky a přidejte do mísy k paprikám. Zlehka promíchejte.

4 Přidejte nasekanou petržel, podrcený česnek, olivový olej, citronovou šťávu, skořici, sůl a čerstvě mletý pepř. Dobře společně promíchejte, aby se všechny přísady a chutě propojily.

5 Ochucenou zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na velký, široký talíř nebo tác. Pokapejte štědře melasou z granátových jablek, posypte lístky petrželky a navrch nasypte zrnka granátových jablek.

NĚCO NAVÍC
Pokud zeleninu opékáte přímo na hořáku plynového sporáku, umístěte kolem plotýnky s hořákem alobal. Usnadníte si tak úklid a čištění, zelenina při opékání výrazně prská.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit