Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kouřový lilek s pečenými paprikami a granátovým jablkem
Kouřový lilek s pečenými paprikami a granátovým jablkem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Kouřový lilek s pečenými paprikami a granátovým jablkem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1321 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 108 g
Tuky 84 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilky, papriky a granátové jablko, to je přímo esence orientální kuchyně. Nepodceňte fázi opékání a nebojte se zeleniny zbarvené až dočerna, právě ta dává jídlu jedinečnou chuť.

Suroviny

lilek 4 ks
velký, na několika místech propíchnutý vidličkou
petrželka svazek
malý, nahrubo, pár celých lístků na ozdobu
česnek 2 stroužek
podrcené
olivový olej 6 PL
z půlky citronu
skořice špetka
mletá
sůl
pepř
čerstvě mletý
melasa 75 ml
z granátových jablek
semínka

Postup

1

Lilek a papriky opečte podle svých možností pod grilem v troubě, na grilu nebo na hořáku plynového sporáku, až slupka lilku i paprik zčerná a naskáčou na ní puchýřky. (V troubě pod grilem to bude trvat asi 20 minut.)

2

Zčernalé lilky položte na plech a nechte cca 20 minut vychladnout. Papriky uzavřete na 20 minut do mikrotenového sáčku, aby se zapařily. Pak z nich stáhněte slupku a odstraňte stopky a semeníky. Papriky nahrubo nasekejte a dejte do mísy.

3

Pomocí lžíce vydlabejte z vlažných lilků dužinu, odstraňte zbytky slupky, a pokud je to třeba, nechte dužinu okapat. Pak ji nakrájejte na kousky a přidejte do mísy k paprikám. Zlehka promíchejte.

4

Přidejte nasekanou petržel, podrcený česnek, olivový olej, citronovou šťávu, skořici, sůl a čerstvě mletý pepř. Dobře společně promíchejte, aby se všechny přísady a chutě propojily.

5

Ochucenou zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na velký, široký talíř nebo tác. Pokapejte štědře melasou z granátových jablek, posypte lístky petrželky a navrch nasypte zrnka granátových jablek.

NĚCO NAVÍC
Pokud zeleninu opékáte přímo na hořáku plynového sporáku, umístěte kolem plotýnky s hořákem alobal. Usnadníte si tak úklid a čištění, zelenina při opékání výrazně prská.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...