Lilek s mátou a kozím sýrem

Lilek s mátou a kozím sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2157 kcal
Bílkoviny 33 g
Cukr 62 g
Tuky 178 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Víte, co je chermoula? Chutná arabská směs koření a bylinek, která ladí nejen s masem včetně rybího, ale i se zeleninou. Zkuste ji!

Suroviny

lilek 5 ks
na podélné plátky 1 cm
rajčata 600 g
na plátky
kozí sýr čerstvý 300 g
Na kořenicí směs chermoula
olivový olej 150 ml
římský kmín 1 PL
mletý
koriandr 2 ČL
citronová kůra
z 1 citronu
citronová štáva
z 1 citronu
paprika sladká 0.5 ČL
mletá
česnek 2 stroužky
nasekaný
chilli sušené špetka
drcené
máta 2 hrsti
nasekané mátové listy, + na posypání

1V misce promíchejte všechny přísady na kořenicí směs. Pokud budete připravovat i mrkvový salát (vpravo), odložte dvě lžíce chermouly stranou.
 

2Plátky lilku grilujte pět minut po každé straně, až zvláční a vytvoří se na nich rýhy od mřížky.
 

3Do středně velkého pekáče kápněte trochu kořenicí směsi a rozložte na ni lilek. Pokryjte plátky rajčat i rozdrobeným sýrem, osolte, opepřete a zakápněte chermoulou. Pokračujte ve vrstvení; na konec přijdou lilky s kořenicí směsí.
 

4Pekáč přetáhněte alobalem a postavte na dvacet minut na rošt grilu. Před podáváním sejměte alobal, posypte sekanou mátou a nakrájejte na řezy.

Když prší
Lilky pečte nezakryté 30–40 minut při 200 °C.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit