0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hruškovo-čokoládovo-ricottový koláč

Hruškovo-čokoládovo-ricottový koláč

3.2/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5340 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 369 g
Tuky 345 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoláda s jemnou chutí hrušek dokonale ladí.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 150 g
moučkový cukr 55 g
prosátý
mleté
kakao 25 g
holandského typu, prosáté
sůl 1 špetka
máslo 130 g
vychlazené, na kousky
žloutek 1 ks
Na náplň a drobenku
mandle 110 g
loupané
krupicový cukr 110 g
ricotta 500 g
muškátové víno
vejce 1 ks
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná z jednoho biopomeranče
pomerančová šťáva
z poloviny pomeranče
tmavá čokoláda 100 g
nadrobno
zralé máslové, nakrájené každá na 5-6 klínků
mouka pšeničná hladká 20 g
máslo 10 g
změklé

1  Na těsto promíchejte v robotu suché přísady, pak přidejte máslo a mixujte, dokud směs nebude připomínat jemnou drobenku. Přidejte žloutek a zpracovávejte jednotlivými pulzy, až začne směs držet pohromadě. Vyklopte na pracovní plochu a promačkejte spodní částí dlaně u zápěstí. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočívat do lednice.

2 Na mírně pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto a pak jím vyložte dno a stěny koláčové formy o průměru 24 cm. Okraje těsta buď seřízněte, nebo přehněte přes okraj a upravte až po upečení. Dejte znovu na hodinu do lednice.

Předehřejte troubu na 180 °C. Dno těsta propíchejte vidličkou a pak pečte vyložené pečicím papírem a zatížené suchými luštěninami takzvaně naslepo. Pečte 6–8 minut, aby okraje mírně ztmavly a zkřupavěly. Odstraňte papír a zátěž a pečte, aby dno bylo křupavé (4–5 minut), pak odložte.

Mandle umelte s cukrem v robotu nahrubo. Pak čtvrtinu směsi odložte do misky. Do nádoby robotu přidejte ricottu, víno, vejce, pomerančovou kůru a šťávu a zpracujte, aby se vše promísilo. Vmíchejte čokoládu, náplň naneste do korpusu a poklaďte hruškami.

5 Do odložených oslazených mandlí vmíchejte mouku a máslo a zpracujte na drobenku. Posypte jí hrušky a pečte, aby drobenka zezlátla a náplň ztuhla (40–45 minut). Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Koláč je nejlepší hned po upečení.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč