0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hruškovo-čokoládovo-ricottový koláč

Hruškovo-čokoládovo-ricottový koláč

3.2 / 5. Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5340 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 369 g
Tuky 345 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoláda s jemnou chutí hrušek dokonale ladí.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 150 g
moučkový cukr 55 g
prosátý
mandle 30 g
mleté
kakao 25 g
holandského typu, prosáté
sůl 1 špetka
máslo 130 g
vychlazené, na kousky
žloutek 1 ks
Na náplň a drobenku
mandle 110 g
loupané
krupicový cukr 110 g
ricotta 500 g
víno bílé 30 ml
muškátové víno
vejce 1 ks
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná z jednoho biopomeranče
pomerančová šťáva
z poloviny pomeranče
tmavá čokoláda 100 g
nadrobno
hruška 2 ks
zralé máslové, nakrájené každá na 5-6 klínků
mouka pšeničná hladká 20 g
máslo 10 g
změklé

1  Na těsto promíchejte v robotu suché přísady, pak přidejte máslo a mixujte, dokud směs nebude připomínat jemnou drobenku. Přidejte žloutek a zpracovávejte jednotlivými pulzy, až začne směs držet pohromadě. Vyklopte na pracovní plochu a promačkejte spodní částí dlaně u zápěstí. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočívat do lednice.

2 Na mírně pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto a pak jím vyložte dno a stěny koláčové formy o průměru 24 cm. Okraje těsta buď seřízněte, nebo přehněte přes okraj a upravte až po upečení. Dejte znovu na hodinu do lednice.

Předehřejte troubu na 180 °C. Dno těsta propíchejte vidličkou a pak pečte vyložené pečicím papírem a zatížené suchými luštěninami takzvaně naslepo. Pečte 6–8 minut, aby okraje mírně ztmavly a zkřupavěly. Odstraňte papír a zátěž a pečte, aby dno bylo křupavé (4–5 minut), pak odložte.

Mandle umelte s cukrem v robotu nahrubo. Pak čtvrtinu směsi odložte do misky. Do nádoby robotu přidejte ricottu, víno, vejce, pomerančovou kůru a šťávu a zpracujte, aby se vše promísilo. Vmíchejte čokoládu, náplň naneste do korpusu a poklaďte hruškami.

5 Do odložených oslazených mandlí vmíchejte mouku a máslo a zpracujte na drobenku. Posypte jí hrušky a pečte, aby drobenka zezlátla a náplň ztuhla (40–45 minut). Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Koláč je nejlepší hned po upečení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit