Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hruškovo-čokoládovo-ricottový koláč
Hruškovo-čokoládovo-ricottový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hruškovo-čokoládovo-ricottový koláč

3.5/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5335 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 369 g
Tuky 345 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Už jste vyzkoušeli hruškový koláč s tvarohem či zakysanou smetanou? Možná teď přišel čas vyzkoušet, jak chutnají zapečené hrušky s ricottou. S jemnou chutí hrušek navíc dokonale ladí mandlovo-kakaový korpus. 

Suroviny

Na těsto
prosátý
mleté
sůl 1 špetka
máslo 130 g
vychlazené, na kousky
Na náplň a drobenku
mandle 110 g
loupané
ricotta 500 g
muškátové víno
vejce 1 ks
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná z jednoho biopomeranče
pomerančová šťáva
z poloviny pomeranče
tmavá čokoláda 100 g
nadrobno
zralé máslové, nakrájené každá na 5-6 klínků
změklé

Postup

1

Na těsto promíchejte v robotu suché přísady, pak přidejte máslo a mixujte, dokud směs nebude připomínat jemnou drobenku. Přidejte žloutek a zpracovávejte jednotlivými pulzy, až začne směs držet pohromadě. Vyklopte na pracovní plochu a promačkejte spodní částí dlaně u zápěstí. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočívat do lednice.

2

Na mírně pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto a pak jím vyložte dno a stěny koláčové formy o průměru 24 cm. Okraje těsta buď seřízněte, nebo přehněte přes okraj a upravte až po upečení. Dejte znovu na hodinu do lednice.

3

Předehřejte troubu na 180 °C. Dno těsta propíchejte vidličkou a pak pečte vyložené pečicím papírem a zatížené suchými luštěninami takzvaně naslepo. Pečte 6–8 minut, aby okraje mírně ztmavly a zkřupavěly. Odstraňte papír a zátěž a pečte, aby dno bylo křupavé (4–5 minut), pak odložte.

4

Mandle umelte s cukrem v robotu nahrubo. Pak čtvrtinu směsi odložte do misky. Do nádoby robotu přidejte ricottu, víno, vejce, pomerančovou kůru a šťávu a zpracujte, aby se vše promísilo. Vmíchejte čokoládu, náplň naneste do korpusu a poklaďte hruškami.

5

Do odložených oslazených mandlí vmíchejte mouku a máslo a zpracujte na drobenku. Posypte jí hrušky a pečte, aby drobenka zezlátla a náplň ztuhla (40–45 minut). Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Koláč je nejlepší hned po upečení.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...