Krtkův dort s banánem a malinami

Krtkův dort s banánem a malinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krtkův dort s banánem a malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Snadné Na formu o průměru 21 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6364 kcal
Bílkoviny 369 g
Cukr 159 g
Tuky 462 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krtkův dort se bere většinou jako dezert pro děti. My jsme stvořili dospělejší a rafinovanější variantu, která chutná po hořké čokoládě, doplněné nakyslostí malin. V naší verzi nenajdete ani gram mouky a řepného cukru. Těsto z mandlí a čokolády jsme přisladili troškou březového cukru, náplň ochucuje jen hořká čokoláda a samozřejmě ovoce, maliny a banány.

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání
xylitol 70 g
březový cukr
vejce 4 ks
velká vejce – žloutky a bílky oddělené
mouka mandlová 130 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
kakao holandského typu 20 g
tmavá čokoláda 60 g
70%, nastrouhaná
Na náplň
želatina 2 plátky
viz Něco navíc
smetana ke šlehání 600 ml
36–40%
tmavá čokoláda 50 g
70%, nastrouhaná
banány 2 ks
malé, podélně rozříznuté
citronová štáva
troška
maliny 150 g
čerstvé

Postup

1

Rozevíratelnou dortovou formu vymažte máslem a troubu rozehřejte na 180°C.

2

Máslo s březovým cukrem utřete v robotu do pěny, pak po jednom přidejte žloutky a ještě třete. Smíchejte všechny sypké ingredience a přidejte je k máslovo-žloutkové směsi. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Na závěr jemně vmíchejte nastrouhanou čokoládu.

3

Těsto vlijte do dortové formy a vložte do trouby. Pečte zhruba 30 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Nechte zcela vychladnout.

4

Vyjměte z formy. Pomocí nože či menší formy udělejte obrys cca 2 cm od okraje. Těsto z dortu vydlabejte zhruba do hloubky 1–1,5 cm a dejte do mísy.

5

Želatinu nechte nabobtnat v trošce studené vody, pak ji slijte a rozpusťte v rendlíku na mírném plameni s 1 lžící vody. Teplou želatinu vmíchejte do vychlazené smetany a dejte do chladu. Jakmile začne smetana mírně tuhnout, ihned ji vyšlehejte. Nakonec do ní jemně vmíchejte 50 g nastrouhané čokolády.

6

Na dno vydlabaného dortu rozložte řezem dolů banány, potřete je citronovou šťávou, aby nehnědly, a poklaďte malinami. Na ovoce do kuželovitého tvaru navrstvěte a posléze i uhlaďte šlehačku. Zbytek odloženého těsta rozdrobte a nasypte na dort, aby vznikla charakteristická podoba krtince. Chuti dortu prospěje, když jej necháte hodinu v chladu proležet a pak teprve podáváte.

NĚCO NAVÍC
Pokud budete podávat a jíst dort hned, nemusíte šlehačku tužit želatinou, rozhodně ale použijte tu s obsahem tuku 40 %. Díky vysoké tučnosti šlehačka nespadne a udrží si tvar.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit