0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krtkův dort s banánem a malinami

Krtkův dort s banánem a malinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krtkův dort s banánem a malinami

4.8/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Na formu o průměru 21 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6364 kcal
Bílkoviny 369 g
Sacharidy 159 g
Tuky 462 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krtkův dort se bere většinou jako dezert pro děti. My jsme stvořili dospělejší a rafinovanější variantu, která chutná po hořké čokoládě, doplněné nakyslostí malin. V naší verzi nenajdete ani gram mouky a řepného cukru. Těsto z mandlí a čokolády jsme přisladili troškou březového cukru, náplň ochucuje jen hořká čokoláda a samozřejmě ovoce, maliny a banány.

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání
xylitol 70 g
březový cukr
vejce 4 ks
velká vejce – žloutky a bílky oddělené
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
kakao holandského typu 20 g
tmavá čokoláda 60 g
70%, nastrouhaná
Na náplň
želatina 2 plátky
viz Něco navíc
36–40%
tmavá čokoláda 50 g
70%, nastrouhaná
malé, podélně rozříznuté
citronová šťáva
troška
maliny 150 g
čerstvé

Postup

1

Rozevíratelnou dortovou formu vymažte máslem a troubu rozehřejte na 180°C.

2

Máslo s březovým cukrem utřete v robotu do pěny, pak po jednom přidejte žloutky a ještě třete. Smíchejte všechny sypké ingredience a přidejte je k máslovo-žloutkové směsi. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Na závěr jemně vmíchejte nastrouhanou čokoládu.

3

Těsto vlijte do dortové formy a vložte do trouby. Pečte zhruba 30 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Nechte zcela vychladnout.

4

Vyjměte z formy. Pomocí nože či menší formy udělejte obrys cca 2 cm od okraje. Těsto z dortu vydlabejte zhruba do hloubky 1–1,5 cm a dejte do mísy.

5

Želatinu nechte nabobtnat v trošce studené vody, pak ji slijte a rozpusťte v rendlíku na mírném plameni s 1 lžící vody. Teplou želatinu vmíchejte do vychlazené smetany a dejte do chladu. Jakmile začne smetana mírně tuhnout, ihned ji vyšlehejte. Nakonec do ní jemně vmíchejte 50 g nastrouhané čokolády.

6

Na dno vydlabaného dortu rozložte řezem dolů banány, potřete je citronovou šťávou, aby nehnědly, a poklaďte malinami. Na ovoce do kuželovitého tvaru navrstvěte a posléze i uhlaďte šlehačku. Zbytek odloženého těsta rozdrobte a nasypte na dort, aby vznikla charakteristická podoba krtince. Chuti dortu prospěje, když jej necháte hodinu v chladu proležet a pak teprve podáváte.

NĚCO NAVÍC
Pokud budete podávat a jíst dort hned, nemusíte šlehačku tužit želatinou, rozhodně ale použijte tu s obsahem tuku 40 %. Díky vysoké tučnosti šlehačka nespadne a udrží si tvar.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč