Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krtkův dort s banánem a malinami
Krtkův dort s banánem a malinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krtkův dort s banánem a malinami

4.7/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Snadné Na formu o průměru 21 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6364 kcal
Bílkoviny 369 g
Sacharidy 159 g
Tuky 462 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krtkův dort se bere většinou jako dezert pro děti. My jsme stvořili dospělejší a rafinovanější variantu, která chutná po hořké čokoládě, doplněné nakyslostí malin. V naší verzi nenajdete ani gram mouky a řepného cukru. Těsto z mandlí a čokolády jsme přisladili troškou březového cukru, náplň ochucuje jen hořká čokoláda a samozřejmě ovoce, maliny a banány.

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání
xylitol 70 g
březový cukr
vejce 4 ks
velká vejce – žloutky a bílky oddělené
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
tmavá čokoláda 60 g
70%, nastrouhaná
Na náplň
želatina 2 plátky
viz Něco navíc
36–40%
tmavá čokoláda 50 g
70%, nastrouhaná
malé, podélně rozříznuté
maliny 150 g
čerstvé

Postup

1

Rozevíratelnou dortovou formu vymažte máslem a troubu rozehřejte na 180°C.

2

Máslo s březovým cukrem utřete v robotu do pěny, pak po jednom přidejte žloutky a ještě třete. Smíchejte všechny sypké ingredience a přidejte je k máslovo-žloutkové směsi. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Na závěr jemně vmíchejte nastrouhanou čokoládu.

3

Těsto vlijte do dortové formy a vložte do trouby. Pečte zhruba 30 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Nechte zcela vychladnout.

4

Vyjměte z formy. Pomocí nože či menší formy udělejte obrys cca 2 cm od okraje. Těsto z dortu vydlabejte zhruba do hloubky 1–1,5 cm a dejte do mísy.

5

Želatinu nechte nabobtnat v trošce studené vody, pak ji slijte a rozpusťte v rendlíku na mírném plameni s 1 lžící vody. Teplou želatinu vmíchejte do vychlazené smetany a dejte do chladu. Jakmile začne smetana mírně tuhnout, ihned ji vyšlehejte. Nakonec do ní jemně vmíchejte 50 g nastrouhané čokolády.

6

Na dno vydlabaného dortu rozložte řezem dolů banány, potřete je citronovou šťávou, aby nehnědly, a poklaďte malinami. Na ovoce do kuželovitého tvaru navrstvěte a posléze i uhlaďte šlehačku. Zbytek odloženého těsta rozdrobte a nasypte na dort, aby vznikla charakteristická podoba krtince. Chuti dortu prospěje, když jej necháte hodinu v chladu proležet a pak teprve podáváte.

NĚCO NAVÍC
Pokud budete podávat a jíst dort hned, nemusíte šlehačku tužit želatinou, rozhodně ale použijte tu s obsahem tuku 40 %. Díky vysoké tučnosti šlehačka nespadne a udrží si tvar.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...