Krtkův dort s banánem a malinami

Krtkův dort s banánem a malinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krtkův dort s banánem a malinami

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Na formu o průměru 21 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6364 kcal
Bílkoviny 369 g
Sacharidy 159 g
Tuky 462 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krtkův dort se bere většinou jako dezert pro děti. My jsme stvořili dospělejší a rafinovanější variantu, která chutná po hořké čokoládě, doplněné nakyslostí malin. V naší verzi nenajdete ani gram mouky a řepného cukru. Těsto z mandlí a čokolády jsme přisladili troškou březového cukru, náplň ochucuje jen hořká čokoláda a samozřejmě ovoce, maliny a banány.

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání
xylitol 70 g
březový cukr
vejce 4 ks
velká vejce – žloutky a bílky oddělené
mouka mandlová 130 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
kakao holandského typu 20 g
tmavá čokoláda 60 g
70%, nastrouhaná
Na náplň
želatina 2 plátky
viz Něco navíc
smetana ke šlehání 600 ml
36–40%
tmavá čokoláda 50 g
70%, nastrouhaná
banány 2 ks
malé, podélně rozříznuté
citronová štáva
troška
maliny 150 g
čerstvé

Postup

1

Rozevíratelnou dortovou formu vymažte máslem a troubu rozehřejte na 180°C.

2

Máslo s březovým cukrem utřete v robotu do pěny, pak po jednom přidejte žloutky a ještě třete. Smíchejte všechny sypké ingredience a přidejte je k máslovo-žloutkové směsi. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Na závěr jemně vmíchejte nastrouhanou čokoládu.

3

Těsto vlijte do dortové formy a vložte do trouby. Pečte zhruba 30 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Nechte zcela vychladnout.

4

Vyjměte z formy. Pomocí nože či menší formy udělejte obrys cca 2 cm od okraje. Těsto z dortu vydlabejte zhruba do hloubky 1–1,5 cm a dejte do mísy.

5

Želatinu nechte nabobtnat v trošce studené vody, pak ji slijte a rozpusťte v rendlíku na mírném plameni s 1 lžící vody. Teplou želatinu vmíchejte do vychlazené smetany a dejte do chladu. Jakmile začne smetana mírně tuhnout, ihned ji vyšlehejte. Nakonec do ní jemně vmíchejte 50 g nastrouhané čokolády.

6

Na dno vydlabaného dortu rozložte řezem dolů banány, potřete je citronovou šťávou, aby nehnědly, a poklaďte malinami. Na ovoce do kuželovitého tvaru navrstvěte a posléze i uhlaďte šlehačku. Zbytek odloženého těsta rozdrobte a nasypte na dort, aby vznikla charakteristická podoba krtince. Chuti dortu prospěje, když jej necháte hodinu v chladu proležet a pak teprve podáváte.

NĚCO NAVÍC
Pokud budete podávat a jíst dort hned, nemusíte šlehačku tužit želatinou, rozhodně ale použijte tu s obsahem tuku 40 %. Díky vysoké tučnosti šlehačka nespadne a udrží si tvar.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit