0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nebe v hubě
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 438
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10750 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 870 g
Tuky 701 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Od chvíle, co tento moučník peču, ho po mně chce každá návštěva, která jej u nás ochutnala,“ prozradila nám čtenářka Eva Reš.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 500 g
krupicový cukr 200 g
vejce 2 ks
máslo 200 g
med 2 PL
tekutý
jedlá soda 2 ČL
smíchané s dvěma lžičkami mléka
Na ořechovou náplň
vlašské ořechy 300 g
250–350 g, nasekané nahrubo, mohou být i lískové
krupicový cukr 80 g
máslo 120 g
med 3 PL
Na krém
mléko 300 ml
mouka pšeničná hladká 1.5 PL
škrob 1.5 PL
krupicový cukr 100 g
máslo 250 g
vanilkový extrakt 1 ČL
Na dokončení
rum 125 ml
100–150 ml

Postup

1

Všechny ingredience na krém kromě másla a vanilky dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Promíchejte, odstavte a nechte vychladnout. Do vychladlé směsi postupně vmíchejte máslo a vanilku a odložte krém do chladu.

2

Troubu předehřejte na 195/175°C. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte těsto. To rozdělte na poloviny, rozválejte je na tenké pláty a rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Jednu placku ihned upečte; trvá to 10–15 minut. Pak vyjměte a nechte vychladnout.

3

Promíchejte suroviny na náplň, nasypte je na rozehřátou pánev a opečte dozlatova. Ještě teplou směs rozprostřete na druhou, neupečenou placku. (Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní pracovat.) Pečte 10–15 minut, nechte vychladnout.

4

Zcela vychladlou placku bez náplně lehce pokapejte rumem, nechte ho vsáknout a pak placku rovnoměrně potřete krémem a zakryjte druhým vychladlým plátem s ořechy. (S pláty upečeného těsta se manipuluje tím lépe, čím jsou chladnější. Před konečným sestavením moučníku je proto můžete dát vychladit do lednice.) Nechte odležet do druhého dne. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit