Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nebe v hubě
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 815
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11156 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 880 g
Tuky 733 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Od chvíle, co tento moučník peču, ho po mně chce recept každá návštěva, která jej u nás ochutnala,“ prozradila nám čtenářka Eva Reš. Je to prostě dokonalé nebe v hubě, které lahodí malým i velkým. A jeho příprava není ani trochu složitá. S námi ho rozhodně zvládnete.

Suroviny

Na krém
mléko 300 ml
škrob 1,5 PL
bramborový škrob (solamyl)
máslo 250 g
změklé
vanilkový extrakt 1 ČL
Na těsto
vejce 2 ks
máslo 200 g
med 2 PL
tekutý
mléko 2 ČL
Na ořechovou vrstvu
250–350 g, nasekané nahrubo, mohou být i lískové
máslo 120 g
nakrájené na kostičky
med 3 PL
Na dokončení
rum 150 ml
100–150 ml

Postup

1

Nejdříve připravte krém. Mléko vlijte do rendlíku, přidejte mouku, škrob a krupicový cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout.

2

Vychladlou směs prošlehejte a postupně do ní vmíchejte změklé máslo a nakonec i vanilkový extrakt. Odložte krém do lednice.

3

Troubu předehřejte na 175 °C. Všechny suroviny na těsto smíchejte v míse. Vyklopte na pracovní plochu a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na poloviny. Rozválejte na tenké pláty a položte na plechy vyložené pečicím papírem. Jednu placku ihned upečte, přibližně 10-15 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

4

Ořechy a cukr vsypte do rozehřáté pánve. Přidejte máslo a med. Promíchejte a opékejte dozlatova. Ještě teplou směs rovnoměrně rozprostřete na druhou, neupečenou placku těsta. Pracujte rychle, směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a už s ní pracovat nejde. Vložte do trouby a opět pečte 10-15 minut. Nechte vychladnout.

5

Vychladlou placku bez ořechové vrstvy lehce pokapejte rumem. Nechte ho vsáknout. Placku rovnoměrně potřete krémem a zakryjte plátem s ořechy. Nechte odležet v lednici do druhého dne. Nakrájejte na řezy a podávejte.

Tip:
S pláty upečeného těsta se manipuluje lépe, čím jsou chladnější. Před konečným sestavením moučníku je proto můžete dát vychladit do lednice.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín