„Od chvíle, co tento moučník peču, ho po mně chce recept každá návštěva, která jej u nás ochutnala,“ prozradila nám čtenářka Eva Reš. Je to prostě dokonalé nebe v hubě, které lahodí malým i velkým. A jeho příprava není ani trochu složitá. S námi ho rozhodně zvládnete.
Suroviny
Postup
Nejdříve připravte krém. Mléko vlijte do rendlíku, přidejte mouku, škrob a krupicový cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout.
Vychladlou směs prošlehejte a postupně do ní vmíchejte změklé máslo a nakonec i vanilkový extrakt. Odložte krém do lednice.
Troubu předehřejte na 175 °C. Všechny suroviny na těsto smíchejte v míse. Vyklopte na pracovní plochu a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na poloviny. Rozválejte na tenké pláty a položte na plechy vyložené pečicím papírem. Jednu placku ihned upečte, přibližně 10-15 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Ořechy a cukr vsypte do rozehřáté pánve. Přidejte máslo a med. Promíchejte a opékejte dozlatova. Ještě teplou směs rovnoměrně rozprostřete na druhou, neupečenou placku těsta. Pracujte rychle, směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a už s ní pracovat nejde. Vložte do trouby a opět pečte 10-15 minut. Nechte vychladnout.
Vychladlou placku bez ořechové vrstvy lehce pokapejte rumem. Nechte ho vsáknout. Placku rovnoměrně potřete krémem a zakryjte plátem s ořechy. Nechte odležet v lednici do druhého dne. Nakrájejte na řezy a podávejte.
Tip:
S pláty upečeného těsta se manipuluje lépe, čím jsou chladnější. Před konečným sestavením moučníku je proto můžete dát vychladit do lednice.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Květnové menu podle našich čtenářů(8 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(19 receptů )
- V hlavní roli skořápkové plody: Vyzkoušejte 20 skvělých ořechových moučníků(21 receptů )
- Řezy na plech, které strčí do kapsy každý dort: Zkuste krtkův dort, Bounty a další(11 receptů )