Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krémový demikát

Hedvábná polévka s lahodnou májovou brynzou vás určitě nadchne stejně jako nás!

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 - 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka

Ingredience

    • 2 lžíce vepřového sádla
    • 1 střední cibule, nakrájená najemno
    • 2 zarovnané lžičky mleté sladké papriky
    • 1kg brambor, oloupaných a nakrájených na menší kostky
    • 400–500g májové brynzy, rozdrobené na kousky (množství dejte podle chuti)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce másla
    • crème fraîche nebo zakysaná smetana a pažitka či petrželka na ozdobení

     

Příprava jídla

1 Ve větším hrnci opékejte na sádle cibulku asi 5 minut, pak přidejte papriku a míchejte, než se rozvoní. Potom vsypte brambory, zamíchejte a ještě chvilku opékejte. Zalijte vodou, aby byly brambory ponořené, přiveďte k varu a vařte 15 minut doměkka.

2 Odstavte, přidejte brynzu a rozmixujte dohladka. Ochutnejte, podle chuti osolte (dejte pozor, brynza bývá slaná opravdu dost) a opepřete podle uvážení. Na závěr vmíchejte máslo.

3 Polévku rozdělte do talířů, ozdobte kopečkem crème fraîche nebo zakysané smetany a případně posypte pažitkou nebo petrželkou.

NĚCO NAVÍC

Typický demikát je nemixovaná verze téhle krémové polévky. Brynza se do ní přidává nakonec rozmíchaná v trošce horké vody z brambor. Pokud je polévka moc hustá, můžete ji rozředit trochou smetany na vaření nebo vodou. Na zdobení se hodí kromě bylinek také chlebové krutonky. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kokosový chia pudink s čokoládou a jahodami

Jarní salát s ředkvičkami a slunečnicovými semínky

Košíčky z listového těsta s mozzarellou

Cuketové rolky

Krůtí roláda na víně

Šťouchané brambory se špenátem

Nebe v hubě

Květnové menu podle našich čtenářů

Přidat komentář