
Krémový demikát
Hedvábná polévka s lahodnou májovou brynzou vás určitě nadchne stejně jako nás!
Ingredience
- 2 lžíce vepřového sádla
- 1 střední cibule, nakrájená najemno
- 2 zarovnané lžičky mleté sladké papriky
- 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na menší kostky
- 400–500 g májové brynzy, rozdrobené na kousky (množství dejte podle chuti)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce másla
- crème fraîche nebo zakysaná smetana a pažitka či petrželka na ozdobení
Příprava jídla
1 Ve větším hrnci opékejte na sádle cibulku asi 5 minut, pak přidejte papriku a míchejte, než se rozvoní. Potom vsypte brambory, zamíchejte a ještě chvilku opékejte. Zalijte vodou, aby byly brambory ponořené, přiveďte k varu a vařte 15 minut doměkka.
2 Odstavte, přidejte brynzu a rozmixujte dohladka. Ochutnejte, podle chuti osolte (dejte pozor, brynza bývá slaná opravdu dost) a opepřete podle uvážení. Na závěr vmíchejte máslo.
3 Polévku rozdělte do talířů, ozdobte kopečkem crème fraîche nebo zakysané smetany a případně posypte pažitkou nebo petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Typický demikát je nemixovaná verze téhle krémové polévky. Brynza se do ní přidává nakonec rozmíchaná v trošce horké vody z brambor. Pokud je polévka moc hustá, můžete ji rozředit trochou smetany na vaření nebo vodou. Na zdobení se hodí kromě bylinek také chlebové krutonky.
Přidat komentář