0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémový demikát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 17
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 - 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3074 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 218 g
Tuky 182 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hedvábná polévka s lahodnou májovou brynzou vás určitě nadchne stejně jako nás!

Suroviny

vepřové sádlo 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená najemno
paprika mletá sladká 2 ČL
mletá
brambory 1 kg
oloupané a nakrájené na menší kostky
brynza 500 g
nejlépe májová, rozdrobená na kousky
sůl
pepř
máslo 2 PL
crème fraîche
nebo zakysaná smetana
pažitka
nebo petrželka, na ozdobení

Postup

1

Ve větším hrnci opékejte na sádle cibulku asi 5 minut, pak přidejte papriku a míchejte, než se rozvoní. Potom vsypte brambory, zamíchejte a ještě chvilku opékejte. Zalijte vodou, aby byly brambory ponořené, přiveďte k varu a vařte 15 minut doměkka.

2

Odstavte, přidejte brynzu a rozmixujte dohladka. Ochutnejte, podle chuti osolte (dejte pozor, brynza bývá slaná opravdu dost) a opepřete podle uvážení. Na závěr vmíchejte máslo.

3

Polévku rozdělte do talířů, ozdobte kopečkem crème fraîche nebo zakysané smetany a případně posypte pažitkou nebo petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Typický demikát je nemixovaná verze téhle krémové polévky. Brynza se do ní přidává nakonec rozmíchaná v trošce horké vody z brambor. Pokud je polévka moc hustá, můžete ji rozředit trochou smetany na vaření nebo vodou. Na zdobení se hodí kromě bylinek také chlebové krutonky. 

Související články

Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit