Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémový demikát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 22
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 - 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3074 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 218 g
Tuky 182 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hedvábná polévka s lahodnou májovou brynzou vás určitě nadchne stejně jako nás!

Suroviny

vepřové sádlo 2 PL
nakrájená najemno
oloupané a nakrájené na menší kostky
brynza 500 g
nejlépe májová, rozdrobená na kousky
sůl
pepř
nebo zakysaná smetana
pažitka
nebo petrželka, na ozdobení

Postup

1

Ve větším hrnci opékejte na sádle cibulku asi 5 minut, pak přidejte papriku a míchejte, než se rozvoní. Potom vsypte brambory, zamíchejte a ještě chvilku opékejte. Zalijte vodou, aby byly brambory ponořené, přiveďte k varu a vařte 15 minut doměkka.

2

Odstavte, přidejte brynzu a rozmixujte dohladka. Ochutnejte, podle chuti osolte (dejte pozor, brynza bývá slaná opravdu dost) a opepřete podle uvážení. Na závěr vmíchejte máslo.

3

Polévku rozdělte do talířů, ozdobte kopečkem crème fraîche nebo zakysané smetany a případně posypte pažitkou nebo petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Typický demikát je nemixovaná verze téhle krémové polévky. Brynza se do ní přidává nakonec rozmíchaná v trošce horké vody z brambor. Pokud je polévka moc hustá, můžete ji rozředit trochou smetany na vaření nebo vodou. Na zdobení se hodí kromě bylinek také chlebové krutonky. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...