Díky hruškám, hroznovému vínu i švestkám má pokrm nasládlou chuť, což vyvažuje zemitější chuť jater. Díky kroupám je i v nádivce do čeho kousnout, ale pokud nemáte tyto obiloviny v lásce, můžete použít vařenou rýži nebo ještě jemnější kostičky bílého pečiva. Tohle pečené kuře budete k nedělnímu obědu během podzimních měsíců pect zas a znova.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 190°C. Ořechy nasekejte nahrubo a přidejte k ostatním přísadám na nádivku. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Osolte a opepřete také kuře. Nádivkou nacpěte kuře zevnitř a otvor zajistěte párátky nebo sešijte. Kuřeti svažte nohy kuchyňským provázkem.
Maso položte do pekáče prsíčky nahoru, kolem nalijte vodu nebo vývar. Kuře poklaďte kousky másla a obložte rozkrojenými šalotkami a rozříznutými palicemi česneku. I na šalotky a česnek položte pár tenkých plátků másla a přidejte několik snítek tymiánu. Vložte do trouby a odkryté pečte dozlatova cca 1,5 hodiny. Během pečení několikrát přelijte výpekem.
Třicet minut před koncem pečení rozehřejte na pánvi trošku másla. Hrušky rozkrojte a opečte řeznou stranou dolů. Pak přidejte do pekáče ke kuřeti spolu s trsy hroznového vína. Hrušky by měly pečením změknout a hrozny trochu zkrabatět.
Před podáváním nechte 10 minut odpočívat. Zdobte snítkami čerstvého tymiánu, naporcujte a jezte třeba s bagetou.