Zelí se nehodí pouze k vepřovému a knedlíkům. Zkuste jím doplnit například kuřecí stehna s jablky a pečené brambory a budete nadšeni.
Suroviny
Postup
Všechno koření na kuře umelte nahrubo nebo je utlučte v hmoždíři. Potom smíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a rukama vmasírujte do masa. Přetáhněte potravinářskou fólií a nechte 30 minut marinovat při pokojové teplotě. Předehřejte teplotu na 200°C.
Na dno pekáčku naskládejte brambory, navrch položte kuřecí stehna. Pečte cca 60 minut, na posledních 15 minut pečení přidejte k bramborám jablka. Podávejte se zelím.
Na zelí ve větším hrnci se širším dnem rozpusťte máslo a nechte ho mírně zhnědnout. Přisypte cukr a nechte ho v másle rozpustit, až vznikne karamel. Přidejte zelí, koření a bylinky a promíchejte. Plamen ztlumte na minimum. Zakryjte poklicí a duste asi 40 minut, v případě potřeby podlijte troškou vody. Dochuťte solí, pepřem a citronem.