Pro obrácené koláče máme zvláštní slabost. Ta chvilka napětí před vyklopením a dětská radost z úspěchu nás zkrátka nepřestává bavit.
Suroviny
Postup
Dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a dno zvenku dobře obalte alobalem, zabráníte tak úniku a připalování šťávy. Troubu rozehřejte na 180°C a z lednice vyndejte všechny suroviny, z nichž budete péct, aby došly pokojové teploty.
Na dno vymazané formy dejte 60 g změklého másla a vložte formu na chvíli do trouby, aby se máslo rozpustilo; trvá to asi 5 minut. Třtinový cukr smíchejte se skořicí. Vyndejte formu z trouby a do rozpuštěného másla vsypte třtinový cukr a rozprostřete ho po dně. Na cukr nasypte brusinky tak, aby pokryly celé dno formy.
Zbývajících 160 g másla dejte do mísy od robotu, přidejte krupicový cukr a žloutek a třete do pěny (dokud se cukr nerozpustí). Nakonec přidejte po jednom obě vejce a důkladně zapracujte. Vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a sůl.
Hladkou mouku promíchejte metličkou s kukuřičným škrobem, pak ji společně s práškem na pečení a jedlou sodou dvakrát prosejte (vyrobíte tak dortovou mouku, která zaručí jemnější těsto). Sypkou směs přidávejte postupně do másla s vejci a smetanou tak, aby v těstě nevznikly hrudky. Dobře rozmíchejte.
Nalijte těsto na brusinky a pečte v rozehřáté troubě 50–60 minut (pokud koláč rychle tmavne, zakryjte jej z vrchu alobalem). Koláč bude hotový, až zapíchnutá špejle vyjde ven suchá. Upečený koláč nechte 5–10 minut chladnout na mřížce, nečekejte ale déle, pak brusinkovo-karamelová vrstva na dně příliš ztuhne a nepůjde oddělit. Uvolněte strany koláče pomocí nože, koláč otočte na servírovací talíř dnem vzhůru a sejměte dno. Koláč je nejlepší teplý, ale pokud ho nesníte hned, vydrží vláčný v chladu až týden.