Obrácený brusinkový koláč

Obrácený brusinkový koláč

4.2 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4665 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 483 g
Tuky 263 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro obrácené koláče máme zvláštní slabost. Ta chvilka napětí před vyklopením a dětská radost z úspěchu nás zkrátka nepřestává bavit.

Suroviny

máslo 220 g
změklé + navíc trocha na vymazání formy
třtinový cukr 150 g
skořice 0.25 ČL
mletá
brusinky 250 g
rozmražené a okapané nebo čerstvé, lze použít i klikvu
krupicový cukr 125 g
žloutek 1 ks
vejce 2 ks
velká
zakysaná smetana 150 g
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 0.5 ČL
mouka pšeničná hladká 200 g
škrob 3 PL
kukuřičný
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 0.25 ČL

1 Dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a dno zvenku dobře obalte alobalem, zabráníte tak úniku a připalování šťávy. Troubu rozehřejte na 180°C a z lednice vyndejte všechny suroviny, z nichž budete péct, aby došly pokojové teploty.

2 Na dno vymazané formy dejte 60 g změklého másla a vložte formu na chvíli do trouby, aby se máslo rozpustilo; trvá to asi 5 minut. Třtinový cukr smíchejte se skořicí. Vyndejte formu z trouby a do rozpuštěného másla vsypte třtinový cukr a rozprostřete ho po dně. Na cukr nasypte brusinky tak, aby pokryly celé dno formy.

3 Zbývajících 160 g másla dejte do mísy od robotu, přidejte krupicový cukr a žloutek a třete do pěny (dokud se cukr nerozpustí). Nakonec přidejte po jednom obě vejce a důkladně zapracujte. Vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a sůl.

4 Hladkou mouku promíchejte metličkou s kukuřičným škrobem, pak ji společně s práškem na pečení a jedlou sodou dvakrát prosejte (vyrobíte tak dortovou mouku, která zaručí jemnější těsto). Sypkou směs přidávejte postupně do másla s vejci a smetanou tak, aby v těstě nevznikly hrudky. Dobře rozmíchejte.

5 Nalijte těsto na brusinky a pečte v rozehřáté troubě 50–60 minut (pokud koláč rychle tmavne, zakryjte jej z vrchu alobalem). Koláč bude hotový, až zapíchnutá špejle vyjde ven suchá. Upečený koláč nechte 5–10 minut chladnout na mřížce, nečekejte ale déle, pak brusinkovo-karamelová vrstva na dně příliš ztuhne a nepůjde oddělit. Uvolněte strany koláče pomocí nože, koláč otočte na servírovací talíř dnem vzhůru a sejměte dno. Koláč je nejlepší teplý, ale pokud ho nesníte hned, vydrží vláčný v chladu až týden. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit