Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Obrácený brusinkový koláč

Pro obrácené koláče máme zvláštní slabost. Ta chvilka napětí před vyklopením a dětská radost z úspěchu nás zkrátka nepřestává bavit.

Vydání: 2017/10
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 220 g másla, změklého + trochu na vymazání formy
    • 150 g třtinového cukru
    • 1/4 lžičky mleté skořice
    • 250 g brusinek nebo klikvy, rozmražených a okapaných anebo čerstvých
    • 125 g krupicového cukru
    • 1 žloutek
    • 2 velká vejce
    • 150 g zakysané smetany
    • 1 lžička vanilkového extraktu 
    • 1/2 lžičky soli
    • 200 g hladké mouky
    • 3 lžíce kukuřičného škrobu 
    • 1 lžička prášku na pečení 
    • 1/4 lžičky jedlé sody
     

Příprava jídla

1 Dortovou formu o průměru 22cm vymažte máslem a dno zvenku dobře obalte alobalem, zabráníte tak úniku a připalování šťávy. Troubu rozehřejte na 180°C a z lednice vyndejte všechny suroviny, z nichž budete péct, aby došly pokojové teploty.

2 Na dno vymazané formy dejte 60 g změklého másla a vložte formu na chvíli do trouby, aby se máslo rozpustilo; trvá to asi 5 minut. Třtinový cukr smíchejte se skořicí. Vyndejte formu z trouby a do rozpuštěného másla vsypte třtinový cukr a rozprostřete ho po dně. Na cukr nasypte brusinky tak, aby pokryly celé dno formy.

3 Zbývajících 160 g másla dejte do mísy od robotu, přidejte krupicový cukr a žloutek a třete do pěny (dokud se cukr nerozpustí). Nakonec přidejte po jednom obě vejce a důkladně zapracujte. Vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a sůl.

4 Hladkou mouku promíchejte metličkou s kukuřičným škrobem, pak ji společně s práškem na pečení a jedlou sodou dvakrát prosejte (vyrobíte tak dortovou mouku, která zaručí jemnější těsto). Sypkou směs přidávejte postupně do másla s vejci a smetanou tak, aby v těstě nevznikly hrudky. Dobře rozmíchejte.

5 Nalijte těsto na brusinky a pečte v rozehřáté troubě 50–60 minut (pokud koláč rychle tmavne, zakryjte jej z vrchu alobalem). Koláč bude hotový, až zapíchnutá špejle vyjde ven suchá. Upečený koláč nechte 5–10 minut chladnout na mřížce, nečekejte ale déle, pak brusinkovo-karamelová vrstva na dně příliš ztuhne a nepůjde oddělit. Uvolněte strany koláče pomocí nože, koláč otočte na servírovací talíř dnem vzhůru a sejměte dno. Koláč je nejlepší teplý, ale pokud ho nesníte hned, vydrží vláčný v chladu až týden. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ostružinový glögg

Kuřecí stehna s jablky a bramborami

Květáková polévka s kapary

Opečený křupavý chleba

Jablečné minivdolečky

Přidat komentář