Obrácený brusinkový koláč

Obrácený brusinkový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4867 kcal
Bílkoviny 72 g
Cukr 486 g
Tuky 285 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro obrácené koláče máme zvláštní slabost. Ta chvilka napětí před vyklopením a dětská radost z úspěchu nás zkrátka nepřestává bavit.

Suroviny

máslo 220 g
změklé, navíc trocha na vymazání formy
cukr 150 g
třtinový, hnědý
skořice
mletá
brusinky 250 g
lze použít i klikva, čerstvé nebo rozmrazené a okapané
krupicový cukr 125 g
žloutek 1 ks
vejce 2 ks
velká
smetana 150 g
zakysaná
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 1 ČL
mouka pšeničná hladká 200 g
škrob 3 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL

1 Dortovou formu o průměru 22cm vymažte máslem a dno zvenku dobře obalte alobalem, zabráníte tak úniku a připalování šťávy. Troubu rozehřejte na 180°C a z lednice vyndejte všechny suroviny, z nichž budete péct, aby došly pokojové teploty.

2 Na dno vymazané formy dejte 60 g změklého másla a vložte formu na chvíli do trouby, aby se máslo rozpustilo; trvá to asi 5 minut. Třtinový cukr smíchejte se skořicí. Vyndejte formu z trouby a do rozpuštěného másla vsypte třtinový cukr a rozprostřete ho po dně. Na cukr nasypte brusinky tak, aby pokryly celé dno formy.

3 Zbývajících 160 g másla dejte do mísy od robotu, přidejte krupicový cukr a žloutek a třete do pěny (dokud se cukr nerozpustí). Nakonec přidejte po jednom obě vejce a důkladně zapracujte. Vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a sůl.

4 Hladkou mouku promíchejte metličkou s kukuřičným škrobem, pak ji společně s práškem na pečení a jedlou sodou dvakrát prosejte (vyrobíte tak dortovou mouku, která zaručí jemnější těsto). Sypkou směs přidávejte postupně do másla s vejci a smetanou tak, aby v těstě nevznikly hrudky. Dobře rozmíchejte.

5 Nalijte těsto na brusinky a pečte v rozehřáté troubě 50–60 minut (pokud koláč rychle tmavne, zakryjte jej z vrchu alobalem). Koláč bude hotový, až zapíchnutá špejle vyjde ven suchá. Upečený koláč nechte 5–10 minut chladnout na mřížce, nečekejte ale déle, pak brusinkovo-karamelová vrstva na dně příliš ztuhne a nepůjde oddělit. Uvolněte strany koláče pomocí nože, koláč otočte na servírovací talíř dnem vzhůru a sejměte dno. Koláč je nejlepší teplý, ale pokud ho nesníte hned, vydrží vláčný v chladu až týden. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit