Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí supreme s bramborovými noky a omáčkou allemande
Kuřecí supreme s bramborovými noky a omáčkou allemande
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí supreme s bramborovými noky a omáčkou allemande

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3540 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 330 g
Tuky 171 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Talentovaná mladá kuchařka Hanka Budková pro nás sestavila recept na kuřecí supreme s bramborovými noky, svěžími hráškovými lusky a francouzskou omáčkou allemande. Jídlo podle ní musí být křupavé, šťavnaté a fresh, nemá v něm chybět nasládlost ani kyselost. A přesně takové tohle jídlo je. 

Suroviny

Na noky
varný typ C, neloupané, vydrhnuté
sůl 1,5 kg
hrubá
vejce 1 ks
nastrouhaný najemno
mouka semolina 150 g
škrob 15 g
bramborový
máta 10 lístků
nasekané najemno
strouhaný, na dochucení
Na kuře s nádivkou
máslo 100 g
pokojové teploty
strouhanka panko 25 g
petrželka 30 g
hladkolistá, nasekaná najemno
máta 3 g
nasekaná najemno
tymián 5 g
lístky odrhnuté
najemno nastrouhaná kůra z celého, šťáva vymačkaná z 1/2
suprem = prsa s kostí a kůži
olivový olej
trocha
sůl
Na omáčku allemande
vývar kuřecí 1,2 l
vymačkaná z 1 citronu
sůl
pepř bílý
mletý
mražený hrášek 1 hrst
povolený
hrášek cukrový 1 hrst
nemusí být

Postup

1

Rozehřejte troubu na 170°C. Brambory položte na plech a zcela zasypte solí. Pečte cca 1 hodinu.

2

Měkké brambory vyjměte ze soli, oloupejte a propasírujte. Do mísy k bramborové hmotě přidejte vejce, sýr gruyère, semolinu, škrob, muškátový oříšek a nasekanou mátu. Rukama zpracujte těsto a vytvarujte úhledné malé válečky. Vyložte pařák pečicím papírem a na něj rozložte vytvarované noky. Pak pařák umístěte nad hrnec s vroucí vodou, přiklopte a napařujte 2 minuty. Napařené noky vyjměte a dejte stranou.

3

Připravte kuře. Smíchejte máslo se strouhankou, bylinkami a citronovou kůrou a šťávou a vetřete pod kůži kuřecích prsou supreme. Kůži kuřete potřete olejem a osolte. Vložte do trouby rozpálené na 220°C a pečte 10 minut, tak, aby kůže byla zlatavá. Poté stáhněte teplotu na 90°C a pečte 20 minut, vnitřní teplota masa by měla být 70°C.

4

Současně s masem připravte omáčku. V hrnci udělejte světlou jíšku z másla a mouky. Poté postupně přidávejte horký vývar a prošlehejte do hustoty podobné koprové omáčce. Vařte 20–25 minut a průběžně míchejte, omáčka by se měla zredukovat zhruba na polovinu. V misce rozšlehejte smetanu se žloutkem, stáhněte hrnec z plotny a postupně metličkou zašlehejte smetanu do omáčky. Dochuťte solí a bílým pepřem.

5

Seberte máslo, které se uvolnilo z upečeného kuřete. Rozehřejte jej na pánvičce a opečte na něm noky dozlatova. Ke konci opékání přidejte hrášek nebo hráškové lusky, aby se prohřály.

6

Na talíř položte kuře, noky, oba druhy hrášku a pokapejte omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín