Talentovaná mladá kuchařka Hanka Budková pro nás sestavila recept na kuřecí supreme s bramborovými noky, svěžími hráškovými lusky a francouzskou omáčkou allemande. Jídlo podle ní musí být křupavé, šťavnaté a fresh, nemá v něm chybět nasládlost ani kyselost. A přesně takové tohle jídlo je.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 170°C. Brambory položte na plech a zcela zasypte solí. Pečte cca 1 hodinu.
Měkké brambory vyjměte ze soli, oloupejte a propasírujte. Do mísy k bramborové hmotě přidejte vejce, sýr gruyère, semolinu, škrob, muškátový oříšek a nasekanou mátu. Rukama zpracujte těsto a vytvarujte úhledné malé válečky. Vyložte pařák pečicím papírem a na něj rozložte vytvarované noky. Pak pařák umístěte nad hrnec s vroucí vodou, přiklopte a napařujte 2 minuty. Napařené noky vyjměte a dejte stranou.
Připravte kuře. Smíchejte máslo se strouhankou, bylinkami a citronovou kůrou a šťávou a vetřete pod kůži kuřecích prsou supreme. Kůži kuřete potřete olejem a osolte. Vložte do trouby rozpálené na 220°C a pečte 10 minut, tak, aby kůže byla zlatavá. Poté stáhněte teplotu na 90°C a pečte 20 minut, vnitřní teplota masa by měla být 70°C.
Současně s masem připravte omáčku. V hrnci udělejte světlou jíšku z másla a mouky. Poté postupně přidávejte horký vývar a prošlehejte do hustoty podobné koprové omáčce. Vařte 20–25 minut a průběžně míchejte, omáčka by se měla zredukovat zhruba na polovinu. V misce rozšlehejte smetanu se žloutkem, stáhněte hrnec z plotny a postupně metličkou zašlehejte smetanu do omáčky. Dochuťte solí a bílým pepřem.
Seberte máslo, které se uvolnilo z upečeného kuřete. Rozehřejte jej na pánvičce a opečte na něm noky dozlatova. Ke konci opékání přidejte hrášek nebo hráškové lusky, aby se prohřály.
Na talíř položte kuře, noky, oba druhy hrášku a pokapejte omáčkou.