Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí supreme s bramborovými noky a omáčkou allemande

Kuřecí supreme s bramborovými noky a omáčkou allemande
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí supreme s bramborovými noky a omáčkou allemande

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3540 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 330 g
Tuky 171 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Talentovaná mladá kuchařka Hanka Budková pro nás sestavila recept na kuřecí supreme s bramborovými noky, svěžími hráškovými lusky a francouzskou omáčkou allemande. Jídlo podle ní musí být křupavé, šťavnaté a fresh, nemá v něm chybět nasládlost ani kyselost. A přesně takové tohle jídlo je. 

Suroviny

Na noky
varný typ C, neloupané, vydrhnuté
sůl 1,5 kg
hrubá
vejce 1 ks
nastrouhaný najemno
mouka semolina 150 g
škrob 15 g
bramborový
máta 10 lístků
nasekané najemno
muškátový oříšek
strouhaný, na dochucení
Na kuře s nádivkou
máslo 100 g
pokojové teploty
strouhanka panko 25 g
petrželka 30 g
hladkolistá, nasekaná najemno
máta 3 g
nasekaná najemno
tymián 5 g
lístky odrhnuté
najemno nastrouhaná kůra z celého, šťáva vymačkaná z 1/2
suprem = prsa s kostí a kůži
olivový olej
trocha
sůl
Na omáčku allemande
máslo 20 g
mouka pšeničná hladká 20 g
vývar kuřecí 1,2 l
citronová šťáva
vymačkaná z 1 citronu
žloutek 1 ks
sůl
pepř bílý
mletý
mražený hrášek 1 hrst
povolený
hrášek cukrový 1 hrst
nemusí být

Postup

1

Rozehřejte troubu na 170°C. Brambory položte na plech a zcela zasypte solí. Pečte cca 1 hodinu.

2

Měkké brambory vyjměte ze soli, oloupejte a propasírujte. Do mísy k bramborové hmotě přidejte vejce, sýr gruyère, semolinu, škrob, muškátový oříšek a nasekanou mátu. Rukama zpracujte těsto a vytvarujte úhledné malé válečky. Vyložte pařák pečicím papírem a na něj rozložte vytvarované noky. Pak pařák umístěte nad hrnec s vroucí vodou, přiklopte a napařujte 2 minuty. Napařené noky vyjměte a dejte stranou.

3

Připravte kuře. Smíchejte máslo se strouhankou, bylinkami a citronovou kůrou a šťávou a vetřete pod kůži kuřecích prsou supreme. Kůži kuřete potřete olejem a osolte. Vložte do trouby rozpálené na 220°C a pečte 10 minut, tak, aby kůže byla zlatavá. Poté stáhněte teplotu na 90°C a pečte 20 minut, vnitřní teplota masa by měla být 70°C.

4

Současně s masem připravte omáčku. V hrnci udělejte světlou jíšku z másla a mouky. Poté postupně přidávejte horký vývar a prošlehejte do hustoty podobné koprové omáčce. Vařte 20–25 minut a průběžně míchejte, omáčka by se měla zredukovat zhruba na polovinu. V misce rozšlehejte smetanu se žloutkem, stáhněte hrnec z plotny a postupně metličkou zašlehejte smetanu do omáčky. Dochuťte solí a bílým pepřem.

5

Seberte máslo, které se uvolnilo z upečeného kuřete. Rozehřejte jej na pánvičce a opečte na něm noky dozlatova. Ke konci opékání přidejte hrášek nebo hráškové lusky, aby se prohřály.

6

Na talíř položte kuře, noky, oba druhy hrášku a pokapejte omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč