0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1031 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 182 g
Tuky 13 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvašené okurky nebo kvasáky prošly mléčným kvašením a které můžete vychutnávat již jeden den po naložení. Díky fermentaci obsahují kvašáky zdraví prospěšné probiotické bakterie a enzymy podporující střevní mikroflóru.

Suroviny

okurka 1 kg
střední až větší
voda 1000 ml
sůl 35 g
křen 1 ks
menší
hořčičné semínko 1 ČL
pepř celý 5 kuliček
kopr 1 hrst
bobkový list 2 ks

Postup

1

Okurky důkladně omyjte a zbavte všech nečistot. Okurky by měly být pevné a bez poškození. Můžete je před nakládáním i propíchávat vidličkou, aby snáze nasali šťávu a začli rychleji kvasit.

2

V hrnci připravte slaný nálev - stačí voda a sůl, které necháte asi na 2 minuty přejít varem. Nechte trochu vychladnout.

3

Křen oloupejte a nakrájejte na tlustší kolečka.

4

Do větší čisté sklenice naložte okurky s křenem. Přidejte hořčičná semínka, bobkový list a kuličky pepře. Navrch navrstvěte kopr.

5

Ještě teplým, ne však horkým nálevem okurky zalijte až po okraj.

6

Sklenici uzavřete a nechte na teplém místě kvasit – ideální doba kvašení je 7 dní. Okurky se však dají konzumovat i před touto lhůtou.

7

Chcete-li si kvasaky vychutnávat déle, umístěte po zkvašení sklenice na chladné a tmavé místo. Tím se proces kvašení zastaví.

Foto ilustrační, zdroj: PXhere.com

 
Autor: Marcela

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit