Kvašené okurky nebo kvasáky prošly mléčným kvašením a které můžete vychutnávat již jeden den po naložení. Díky fermentaci obsahují kvašáky zdraví prospěšné probiotické bakterie a enzymy podporující střevní mikroflóru.
Suroviny
Postup
Okurky důkladně omyjte a zbavte všech nečistot. Okurky by měly být pevné a bez poškození. Můžete je před nakládáním i propíchávat vidličkou, aby snáze nasali šťávu a začli rychleji kvasit.
V hrnci připravte slaný nálev - stačí voda a sůl, které necháte asi na 2 minuty přejít varem. Nechte trochu vychladnout.
Křen oloupejte a nakrájejte na tlustší kolečka.
Do větší čisté sklenice naložte okurky s křenem. Přidejte hořčičná semínka, bobkový list a kuličky pepře. Navrch navrstvěte kopr.
Ještě teplým, ne však horkým nálevem okurky zalijte až po okraj.
Sklenici uzavřete a nechte na teplém místě kvasit – ideální doba kvašení je 7 dní. Okurky se však dají konzumovat i před touto lhůtou.
Chcete-li si kvasaky vychutnávat déle, umístěte po zkvašení sklenice na chladné a tmavé místo. Tím se proces kvašení zastaví.
Foto ilustrační, zdroj: PXhere.com