0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1031 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 182 g
Tuky 13 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvašené okurky nebo kvasáky prošly mléčným kvašením a které můžete vychutnávat již jeden den po naložení. Díky fermentaci obsahují kvašáky zdraví prospěšné probiotické bakterie a enzymy podporující střevní mikroflóru.

Suroviny

střední až větší
voda 1 000 ml
sůl 35 g
křen 1 ks
menší
hořčičné semínko 1 ČL
pepř celý 5 kuliček
kopr 1 hrst
bobkový list 2 ks

Postup

1

Okurky důkladně omyjte a zbavte všech nečistot. Okurky by měly být pevné a bez poškození. Můžete je před nakládáním i propíchávat vidličkou, aby snáze nasali šťávu a začli rychleji kvasit.

2

V hrnci připravte slaný nálev - stačí voda a sůl, které necháte asi na 2 minuty přejít varem. Nechte trochu vychladnout.

3

Křen oloupejte a nakrájejte na tlustší kolečka.

4

Do větší čisté sklenice naložte okurky s křenem. Přidejte hořčičná semínka, bobkový list a kuličky pepře. Navrch navrstvěte kopr.

5

Ještě teplým, ne však horkým nálevem okurky zalijte až po okraj.

6

Sklenici uzavřete a nechte na teplém místě kvasit – ideální doba kvašení je 7 dní. Okurky se však dají konzumovat i před touto lhůtou.

7

Chcete-li si kvasaky vychutnávat déle, umístěte po zkvašení sklenice na chladné a tmavé místo. Tím se proces kvašení zastaví.

Foto ilustrační, zdroj: PXhere.com

 
Autor: Marcela

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč