Kimči se hodí skoro ke všemu: burgery, hotdogy, sendviče... Zkvasit vlastní kimči je snadné, neobejdete se však bez korejských chilli vloček goču, dostupných v asijských obchodech nebo na internetu (bývají také k dohledání pod anglickým názvem gochugaru). Pokud se vám do domácí výroby kimči nechce, jednoduše použijte kupované – nám se osvědčilo například Vítovo kimči.
Suroviny
Postup
Na kimči nechte rozpustit 3 lžíce mořské soli v 1,5 litru vody. Pekingské zelí vsypte mísy, zalijte slaným roztokem a zatižte talířem, aby zelí zůstalo ponořené. Nechte 3 hodiny stát v pokojové teplotě.
Nálev ze zelí slijte a uchovejte. Promíchejte zelí se zbytkem přísad na kimči a 1 lžičkou soli navíc. Směs upěchujte do 3litrové zavařovací nádoby se širokým hrdlem a s víčkem. Zalijte nálevem tak, aby zelenina byla těsně ponořená (nálevu bude stačit poměrně málo). Do lahve vložte velký plastový uzavíratelný sáček se zipem, vlijte do něj zbytek nálevu a uzavřete – sáček poslouží jako závaží a udrží kimči pod hladinou bez přístupu vzduchu. Nechte fermentovat 3–6 dnů v pokojové teplotě. Nádobu můžete nechat otevřenou, nebo uzavřenou s nedotaženým víčkem. Když je kimči zkvašené, vyjměte sáček, uzavřete sklenici víkem a uložte do lednice, kde kimči vydrží několik měsíců.
Párky napíchněte na grilovací jehly. Malým nožíkem je nařízněte do spirály po celé délce, neprořízněte však párek úplně (jako přirozená zábrana poslouží i jehla). Opečte párky na rozehřátém grilu dozlatova. Smíchejte majonézu se srirachou.
Žemle na hotgody nařízněte, aby se rozevřely, a opečte na grilu rozkrojenou stranou nasucho. Do žemlí dejte kimči a párek. Pokapejte ochucenou majonézou – dobře to jde pomocí pružné dávkovací lahve (např. od kečupu). Posypte koriandrem a nasucho opraženým sezamem.
Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zapojte do hry kimči a nastartujte imunitu(12 receptů )