Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Květáková polévka se sýrovými nočky

„Z vlastní zkušenosti vím, že tahle letní polévka vylepšená chutnými nočky dostane i odpůrce květáku,“ říká editorka Jana Zbyňková.

Vydání: 2014/7
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka Česká

Ingredience

    • 1 menší květák (nebo polovina velkého), rozebraný na růžičky a košťál nakrájený
    • 80 g másla
    • 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
    • 1 litr zeleninového (či kuřecího) vývaru 
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
    • 200 ml smetany 12%
    • nasekaná pažitka, na ozdobu

    NA NOČKY

    • 1 vejce
    • 3 lžíce nastrouhaného ementálu
    • 2 stroužky česneku, rozetřené se solí 
    • 1 lžíce jemně nasekané petrželky
    • 2–3 lžíce hrubé mouky 

Příprava jídla

1 Kousky květáku opečte na másle, aby se rozvoněly. Přidejte brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek podle chuti (pozor, je hodně aromatický a pokud ho dáte moc, polévka zhořkne!) a vařte 10 minut. Děrovanou naběračkou pak vyberte část hezkých růžiček, které chcete nechat v polévce celé, a odložte je stranou.

2 Zbylý květák a brambory vařte ještě 10 minut, odstavte a potom polévku tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Dejte ji na oheň, vlijte do ní smetanu a pomalu přiveďte k varu.

3 Ve větším hrnku postupně smíchejte vidličkou suroviny na nočky (v pořadí, jak jsou uvedené). Vznikne tužší těsto, z něj ukrajujte lžičkou malé podlouhlé nočky. Vhazujte je do polévky a zavařte. Až budou všechny nočky zavařené, počkejte ještě 3 minuty a polévku odstavte. Vložte zpátky do polévky odložené květákové růžičky a před podáváním polévku ozdobte nasekanou pažitkou.  

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí stehna s rajčaty a mascarpone

Kynuté knedlíky s borůvkami

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Salát ‚s teplou vložkou‘

Pečená letní zelenina s cizrnou

Zapékané kotlety se smetanou a houbami

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

Ostré těstoviny se slaninou a ricottou

Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Prázdninová hitparáda: TOP 10 letních jídel

16x lahodný květák

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář