Květáková polévka se sýrovými nočky

Květáková polévka se sýrovými nočky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (34)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1354 kcal
Bílkoviny 32 g
Cukr 91 g
Tuky 91 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Z vlastní zkušenosti vím, že tahle letní polévka vylepšená chutnými nočky dostane i odpůrce květáku,“ říká editorka Jana Zbyňková.

Suroviny

květák 1 ks
menší, lze nahradit polovinou většího, na růžičky a košťál nakrájený
máslo 80 g
brambory 2 ks
oloupané, na kostky
vývar zeleninový 1 l
lze nahradit kuřecím
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek 1 špetka
smetana na vaření 200 ml
12%
pažitka
nasekaná, na ozdobu

1 Kousky květáku opečte na másle, aby se rozvoněly. Přidejte brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek podle chuti (pozor, je hodně aromatický a pokud ho dáte moc, polévka zhořkne!) a vařte 10 minut. Děrovanou naběračkou pak vyberte část hezkých růžiček, které chcete nechat v polévce celé, a odložte je stranou.

2 Zbylý květák a brambory vařte ještě 10 minut, odstavte a potom polévku tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Dejte ji na oheň, vlijte do ní smetanu a pomalu přiveďte k varu.

3 Ve větším hrnku postupně smíchejte vidličkou suroviny na nočky (v pořadí, jak jsou uvedené). Vznikne tužší těsto, z něj ukrajujte lžičkou malé podlouhlé nočky. Vhazujte je do polévky a zavařte. Až budou všechny nočky zavařené, počkejte ještě 3 minuty a polévku odstavte. Vložte zpátky do polévky odložené květákové růžičky a před podáváním polévku ozdobte nasekanou pažitkou.  

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit