Nechte se zahřát svůdně krémovou polévkou s vůní květáku!
Suroviny
květák
1
ks
bobkový list
2
ks
máslo
25
g
cibule
1
ks
pórek
1
ks
celer
2
brambory
110
g
nakrájené
zakysaná smetana
2
PL
sýr s modrou plísní
50
g
sůl
pepř
pažitka
1
PL
nasekaná
Postup
1
Květák rozdělte na růžičky; košťál a listy zalijte v hrnci litrem a půl vody, osolte, přidejte bobkové listy a pod pokličkou dvacet minut povařte na vývar.
2
Na rozpuštěné máslo vsypte zeleninu kromě květáku a přikryté duste na mírném plameni čtvrt hodiny. Hotový vývar přelijte na zeleninu – i s bobkovými listy; jen listy a košťál z vývaru vyhoďte.
3
Vsypte růžičky, přiveďte k mírnému varu a odklopené povařte do změknutí (asi dvacet minut). Vylovte bobkové listy a polévku rozmixujte.
4
Vmíchejte smetanu a sýr; měl by se při tom rozpustit. Dochuťte a posypte pažitkou.