Olivy a chorizo dají jemnému květákovému krému úplně jiný švih. Pokud byste chtěli polévku připravit v bezmasé verzi, vynechte chorizo a sypejte strouhaným sýrem manchego nebo pecorino.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte cibuli, celer a špetku soli. Opékejte zvolna 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte květák (pár růžiček si ponechte na závěrečné ozdobení), česnek, římský kmín a bobkový list. Restujte společně dalších 5 minut.
Vlijte do hrnce vývar, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte cca 10 minut, až květák změkne.
Vyjměte z polévky bobkové listy, přidejte hořčici a pár kapek citronové šťávy. Rozmixujte dohladka: pokud je polévka moc hustá, přidejte podle potřeby vývar nebo vodu.
Ochutnejte, osolte, opepřete, případně dokyselte citronem. Rozehřejte gril. Odložené růžičky květáku překrojte napůl, potřete slabě olejem a vložte na pár minut pod gril. Na poslední minutu přidejte pod gril i plátky choriza, aby se opekly.
Rozlijte polévku do misek, ozdobte chorizem, olivami (můžete je nakrájet na kolečka), lístky petrželky a pokapejte trochou zbylého olivového oleje.