Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květákový krém po španělsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2096 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 225 g
Tuky 85 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Olivy a chorizo dají jemnému květákovému krému úplně jiný švih. Pokud byste chtěli polévku připravit v bezmasé verzi, vynechte chorizo a sypejte strouhaným sýrem manchego nebo pecorino.

Suroviny

olivový olej 3 PL
+ navíc na potření růžiček
nakrájené nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno
sůl
rozebraný na růžičky
česnek 3 stroužky
podrcené
římský kmín ½ ČL
mletý
vývar kuřecí 1 l
nebo zeleninový
hořčice dijonská 2 ČL
na dochucení
chorizo 100 g
na tenké plátky
bez pecky
petrželka
hladkolistá

Postup

1

V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte cibuli, celer a špetku soli. Opékejte zvolna 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte květák (pár růžiček si ponechte na závěrečné ozdobení), česnek, římský kmín a bobkový list. Restujte společně dalších 5 minut.

2

Vlijte do hrnce vývar, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte cca 10 minut, až květák změkne. 

3

Vyjměte z polévky bobkové listy, přidejte hořčici a pár kapek citronové šťávy. Rozmixujte dohladka: pokud je polévka moc hustá, přidejte podle potřeby vývar nebo vodu.

4

Ochutnejte, osolte, opepřete, případně dokyselte citronem. Rozehřejte gril. Odložené růžičky květáku překrojte napůl, potřete slabě olejem a vložte na pár minut pod gril. Na poslední minutu přidejte pod gril i plátky choriza, aby se opekly.

5

Rozlijte polévku do misek, ozdobte chorizem, olivami (můžete je nakrájet na kolečka), lístky petrželky a pokapejte trochou zbylého olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč