Kynuté knedlíky vařené v páře představují nejčastější přílohu k tradičním českým omáčkám. Přidáte-li do těsta na knedlíky citronovou kůru, dopřejete si nevšední chuťový zážitek. V receptu je popsaný postup, jak uvařit knedlíky v páře bez pařáku!
Suroviny
Postup
Z droždí, cukru, hrstky mouky a poloviny mléka nechte vzejít kvásek.
V míse smíchejte zbývající mouku se solí a citronovou kůrou. Utvořte důlek a do něj vlijte žloutky a kvásek.
Pak postupně přidávejte zbývající mléko a vařečkou hněťte tak dlouho, až získáte tuhé těsto. Zakryjte a nechte na teplém místě asi hodinu a půl kynout.
Vykynuté těsto prohněťte a pak z něj vyvalujte koule o velikosti tenisového míčku. Nechte je asi 15 minut kynout na pomoučněném válu.
Mezitím nalijte do širokého hrnce asi 5 cm vody, na vršek napněte utěrku a upevněte ji provázkem (jako byste chtěli z hrnce udělat buben). Postavte na vařič a přiveďte vodu k varu.
Na utěrku naskládejte koule, přiklopte druhým hrncem a vařte je asi 10 minut (v půlce vaření je můžete obrátit). Uvařené knedlíky dejte na talíř a propíchněte vidličkou, aby vyšla pára.