0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3093 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 502 g
Tuky 75 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přidáte-li do těsta na knedlíky citronovou kůru, dopřejete si nevšední chuťový zážitek.

Suroviny

droždí 20 g
krupicový cukr 1 PL
mléko 350 ml
vlažné
mouka pšeničná hrubá 600 g
sůl 2
citronová kůra 1 ks
z 1/2-1 biocitronu
žloutek 2 ks

Postup

1

Z droždí, cukru, hrstky mouky a poloviny mléka nechte vzejít kvásek.

2

V míse smíchejte zbývající mouku se solí a citronovou kůrou. Utvořte důlek a do něj vlijte žloutky a kvásek.

3

Pak postupně přidávejte zbývající mléko a vařečkou hněťte tak dlouho, až získáte tuhé těsto. Zakryjte a nechte na teplém místě asi hodinu a půl kynout.

4

Vykynuté těsto prohněťte a pak z něj vyvalujte koule o velikosti tenisového míčku. Nechte je asi 15 minut kynout na pomoučněném válu.

5

Mezitím nalijte do širokého hrnce asi 5 cm vody, na vršek napněte utěrku a upevněte ji provázkem (jako byste chtěli z hrnce udělat buben). Postavte na vařič a přiveďte vodu k varu.

6

Na utěrku naskládejte koule, přiklopte druhým hrncem a vařte je asi 10 minut (v půlce vaření je můžete obrátit). Uvařené knedlíky dejte na talíř a propíchněte vidličkou, aby vyšla pára.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...