Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kynutý chlebíček s třešněmi a mákem

Ač se to na první pohled nemusí zdát, třešně a mák k sobě dokonale ladí. A když je společně zapletete do nadýchaného kynutého těsta? Hotová pohádka!

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 2 chlebíčky
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Česká

Ingredience

    • 250 ml vlažného mléka
    • 20 g čerstvého droždí (cca 1/2 kostky)
    • 60 g krupicového cukru
    • 500 g hladké mouky + navíc na doladění těsta
    • 5 g soli
    • 2 vejce
    • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
    • 125 g rozpuštěného másla
    • rostlinný olej na vytření mísy
    • 500 g čerstvých třešní, vypeckovaných a přepůlených (váha před vypeckováním)

    NA MAKOVOU NÁPLŇ

    • 250 ml mléka + navíc na případné naředění
    • 4 lžíce moučkového cukru (nebo víc podle chuti)
    • 2 lžíce rumu tuzemáku
    • špetka mleté skořice
    • špetka mletého hřebíčku
    • 200 g mletého máku
    • 2 lžíce nastrouhaného perníku nebo rozdrcených piškotů + navíc na případné zahuštění

Příprava jídla

1 V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.

2 V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Nakonec po částech zapracujte máslo. Potom nechte robot hníst těsto na středně vysoké otáčky, dokud není těsto krásně pružné a lesklé a lehce lepivé. Pokud by vám připadalo lepivé příliš, zapracujte do něj ještě trochu mouky. Těsto dejte do větší mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojná- sobit svůj objem.

Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Mléko svařte s cukrem, rumem a kořením. Vsypte mák a krátce povařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny, vmíchejte strouhaný perník nebo piškoty a nechte vychladnout. Pokud je náplň po vychladnutí příliš tuhá nebo tekutá, dolaďte hustotu mlékem nebo piškoty. Uložte do ledničky.

Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na poloviny a jednu prozatím odložte stranou. Těsto vyválejte na velký obdélník o síle zhruba 4–5 mm. Rovnoměrně ho potřete polovinou připravené náplně a posypte polovinou třešní, ale kolem dokola nechte 1cm prázdný okraj. Pevně zarolujte do rolády směrem od jedné delší strany ke druhé. Roládu podélně rozkrojte a řeznou stranou nahoru zaviňte do copu (viz Tipy & triky níže) a ten vložte do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy o rozměrech 25 x 11 cm. Papír by měl formu o několik centimetrů přesahovat – díky těmto přesahům upečený chlebíček z formy hravě vytáhnete. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 30 minut kynout. S druhou polovinou těsta postupujte úplně stejně.

Zatímco chlebíčky kynou, rozehřejte troubu na 180°C. Vykynuté chlebíčky vložte do trouby a pečte dozlatova zhruba 45 minut nebo až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Pokud chlebíček zlátne příliš rychle, ale uvnitř není propečený, zakryjte ho alobalem a dopečte zakrytý. Nechte 1 hodinu chladnout ve formě na mřížce. Poté chlebíček pomocí papíru přesahujícího z formy vytáhněte a nechte dokonale vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Upečené chlebíčky můžete potřít jednoduchou polevou smíchanou z 200 g moučkového cukru a šťávy vymačkané z 1 citronu.

TIPY & TRIKY
Na způsob zapletení copu na kynutý chlebíček s třešněmi a mákem se můžete podívat v receptu na kynutý věnec s čokoládovou náplní. Nemáte-li chlebíčkovou formu, cop můžete upéct jednoduše na plechu. Dávejte ovšem pozor, délka pečení bude pravděpodobně kratší.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Letní pavlova s limetovou šlehačkou

Mandlové muffiny s meruňkami a broskvemi

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Malinový dezert à la tiramisu

Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty

REKLAMA

Přidat komentář