Karamelizovaná cibulka každé jídlo pozvedne na zcela novou úroveň. Asi si umíte představit, co se stane, řidáte-li ji do už tak skvělých lasagní se špenátem a žampiony... Vznikne bez přehánění naprostá chuťová bomba!
Suroviny
Postup
Rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi 2 lžíce olivového oleje. Přisypte do pánve cibuli a špetku soli a na mírném ohni nechte 25 minut karamelizovat. Pak přidejte lžičku másla a balzamikový ocet, promíchejte, a až se máslo rozpustí, vysypte cibuli z pánve do velké mísy.
Vytřete pánev papírovou utěrkou a rozehřejte v ní 1 lžíci oleje a vsypte na něj houby. Opékejte, až se vydusí z žampionů voda a zezlátnou. Pak přidejte česnek a opékejte ještě 1 minutu. Vložte do pánve špenát a nechte jej zavadnout. Rozehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C).
Ricottu vyšlehejte s citronovou šťávou a kůrou, vývarem, solí a mletým pepřem.
Vymažte máslem zapékací nádobu a na dno dejte tenkou vrstvu směsi špenátu a žampionů. Nalijte do mísy čerstvě uvařenou vodu a rychle jí protáhněte první dávku plátů lasagní – díky krátkému namočení zůstanou šťavnaté. Zvlhčené lasagne položte na vrstvu špenátu a hub v pekáčku, abyste pokryli celou plochu nádoby.
Na lasagne natřete třetinu ricottové směsi a polovinu zbývajících hub a špenátu. Znovu pokryjte zvlhčenými lasagnemi, na ně přijde další třetina ricotty a zbývající špenát se žampiony. Poslední vrstva by se měla skládat z lasagní, navrch pokrytých ricottou. Posypte ji parmazánem a pečte 35–40 minut dozlatova. Dobrou přílohou je zelený listový salát.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.