Lasagne s karamelizovanou cibulkou, špenátem a žampiony

Lasagne s karamelizovanou cibulkou, špenátem a žampiony
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Lasagne s karamelizovanou cibulkou, špenátem a žampiony

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8518 kcal
Bílkoviny 317 g
Sacharidy 1404 g
Tuky 162 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Karamelizovaná cibulka každé jídlo pozvedne na zcela novou úroveň. Asi si umíte představit, co se stane, řidáte-li ji do už tak skvělých lasagní se špenátem a žampiony... Vznikne bez přehánění naprostá chuťová bomba!

Suroviny

olivový olej 3 PL
cibule 2 ks
nakrájené na kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 1 ČL
+ na vymazání
balzamikový ocet 1 PL
žampiony 400 g
nakrájených na plátky
česnek 1 stroužek
drcený
špenát 500 g
čerstvý, nasekaný
ricotta 500 g
citron 1 ks
šťáva a najemno nastrouhaná kůra
vývar zeleninový 200 ml
lasagne 12 plátků
čerstvé
parmazán 50 g
nastrouhaný najemno
salát
zelený listový, k podávání

Postup

1

Rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi 2 lžíce olivového oleje. Přisypte do pánve cibuli a špetku soli a na mírném ohni nechte 25 minut karamelizovat. Pak přidejte lžičku másla a balzamikový ocet, promíchejte, a až se máslo rozpustí, vysypte cibuli z pánve do velké mísy.

2

Vytřete pánev papírovou utěrkou a rozehřejte v ní 1 lžíci oleje a vsypte na něj houby. Opékejte, až se vydusí z žampionů voda a zezlátnou. Pak přidejte česnek a opékejte ještě 1 minutu. Vložte do pánve špenát a nechte jej zavadnout. Rozehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C).

3

Ricottu vyšlehejte s citronovou šťávou a kůrou, vývarem, solí a mletým pepřem. 

4

Vymažte máslem zapékací nádobu a na dno dejte tenkou vrstvu směsi špenátu a žampionů. Nalijte do mísy čerstvě uvařenou vodu a rychle jí protáhněte první dávku plátů lasagní – díky krátkému namočení zůstanou šťavnaté. Zvlhčené lasagne položte na vrstvu špenátu a hub v pekáčku, abyste pokryli celou plochu nádoby.

5

Na lasagne natřete třetinu ricottové směsi a polovinu zbývajících hub a špenátu. Znovu pokryjte zvlhčenými lasagnemi, na ně přijde další třetina ricotty a zbývající špenát se žampiony. Poslední vrstva by se měla skládat z lasagní, navrch pokrytých ricottou. Posypte ji parmazánem a pečte 35–40 minut dozlatova. Dobrou přílohou je zelený listový salát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit