0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lasagne se špenátem, pestem a šunkou

Lasagne se špenátem, pestem a šunkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lasagne se špenátem, pestem a šunkou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11860 kcal
Bílkoviny 433 g
Sacharidy 1915 g
Tuky 254 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Potřebujete-li trochu pohladit po duši a potěšit, lasagně jsou vždycky správná volba. Tyhle zapečené těstoviny v sobě zkrátka skrývají něco, co dokáže zvednout náladu a vyvolat úsměv na tváři... Že by to byl běšamel? Nebo zlatavá sýrová krustička? Kdo ví, každopádně to funguje!

Suroviny

olivový olej
cibule 2 ks
nakrájené najemno
mražený listový špenát 3 bal
sekaný
ovesné vločky 3 PL
mleté
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3 stroužky
prolisované
máslo 80 g
mouka pšeničná hladká 80 g
mléko 1 l
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
parmazán 80 g
strouhaný + navíc na posypání
lasagne (těstovina) 16 plátků
čerstvé
šunka 300 g
koupená vcelku, nakrájená na kostičky
bazalkové pesto 90 g
1 malé balení
piniové oříšky 1 hrst
na posypání

Postup

1

V hrnci rozehřejte olivový olej a opékejte na něm cibuli, až zesklovatí. Vsypte špenát, přiklopte a nechte na mírném ohni povolit. Pak odkryjte, vařte a občas míchejte, aby se ze špenátu vydusila voda. Pokud je to potřeba, zahustěte mletými vločkami, osolte a opepřete a ochuťte česnekem. 

2

Na bešamel rozpusťte v hrnci máslo, vsypte mouku a umíchejte jíšku. Zalijte troškou mléka a rozšlehejte do hladké kašičky, pak přilijte zbytek mléka a dobře zamíchejte, aby byla omáčka hladká. Strouhněte oříšek. Vařte a míchejte asi 15–20 minut, dokud bešamel nezhoustne a mouka se neprovaří. Odstavte z ohně, osolte, opepřete a vmíchejte parmazán. 

3

Začněte vrstvit. Na dno zapékací nádoby dejte trochu bešamelu, pláty lasagní, na ně opět trochu bešamelu. Bešamel poházejte šunkou, pak naneste vrstvu špenátu. Tu pokapejte pestem a navrch položte zase lasagne. Střídejte vrstvu bešamel–šunka–špenát–pesto–lasagne až po vrch pekáčku. Na poslední vrstvu lasagní dejte vrstvu bešamelu a sem tam lžíci špenátu. Posypte trochou sýra a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečte zhruba 30 minut, před koncem pečení posypte piniemi. Před servírováním pokapejte trochou pesta. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit