Koprovku máme od dětství zapsanou v chuťové paměti – bez ní jako by léto ani nebylo. V polévkové verzi tvoří základ cuketa: vydatné, a přitom lehké!
Postup
Do rendlíku dejte do osolené vody vařit brambory doměkka.
Na másle zpěňte cibuli, přidejte nakrájenou cuketu a společně opékejte – cibule ani cuketa by neměly zhnědnout.
Zalijte vodou z brambor a brambory dejte zatím stranou. Do hrnce dolijte další vodu tak, aby byla cuketa jen těsně ponořená, a přilijte kelímek smetany.
Vařte cca 10 minut do změknutí cukety, pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
Vraťte do polévky kostky brambor a nechte je prohřát. Dochuťte umeoctem.
Polévku rozlijte do misek, do každé vložte pošírované vajíčko, posypte nasekaným koprem a pepřem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Na pošírovaná vejce vlijte do rendlíku vodu se lžící octa a dejte ji vařit. Vejce vyklepněte do malé mističky. Jakmile voda začne vřít, stáhněte teplotu tak, aby se ve vodě objevovaly jen sem tam bublinky. Lžící udělejte vír a pak do něj šetrně nechte sklouznout vejce. Mírně potřeste rendlíkem, aby se vejce odlepilo ode dna. Vařte 3–5 minut podle velikosti vejce, pak vyndejte děrovanou naběračkou. Nechte odkapat a vložte do polévky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý(73 receptů )
- Rychlé letní polévky(20 receptů )
- Cuketová polévka – rychlé letní jídlo mnoha chutí a podob(10 receptů )