
Cuketová koprová polévka
Koprovku máme od dětství zapsanou v chuťové paměti – bez ní jako by léto ani nebylo. V polévkové verzi tvoří základ cuketa: vydatné, a přitom lehké!
Ingredience
- 3 větší brambory, nakrájené na kostky
- sůl a čerstvě mletý barevný pepř
- 2 lžíce másla
- 2 cibule, nakrájené nahrubo
- 700 g cukety, oloupané a nakrájené na kostky
- 250 ml smetany ke šlehání
- menší svazek kopru, nasekaný
- 1–2 lžíce umeocta podle chuti
- 4 vejce, pošírovaná (viz Něco navíc)
Příprava jídla
1 Do rendlíku dejte do osolené vody vařit brambory doměkka. Na másle zpěňte cibuli, přidejte nakrájenou cuketu a společně opékejte – cibule ani cuketa by neměly zhnědnout. Zalijte vodou z brambor a brambory dejte zatím stranou. Do hrnce dolijte další vodu tak, aby byla cuketa jen těsně ponořená, a přilijte kelímek smetany. Vařte cca 10 minut do změknutí cukety, pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Vraťte do polévky kostky brambor a nechte je prohřát. Dochuťte umeoctem. Polévku rozlijte do misek, do každé vložte pošírované vajíčko, posypte nasekaným koprem a pepřem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Na pošírovaná vejce vlijte do rendlíku vodu se lžící octa a dejte ji vařit. Vejce vyklepněte do malé mističky. Jakmile voda začne vřít, stáhněte teplotu tak, aby se ve vodě objevovaly jen sem tam bublinky. Lžící udělejte vír a pak do něj šetrně nechte sklouznout vejce. Mírně potřeste rendlíkem, aby se vejce odlepilo ode dna. Vařte 3–5 minut podle velikosti vejce, pak vyndejte děrovanou naběračkou. Nechte odkapat a vložte do polévky.
Přidat komentář