Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Losos s omáčkou z karamelizovaných citronů
Losos s omáčkou z karamelizovaných citronů
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos s omáčkou z karamelizovaných citronů

2.3/5 Počet hodnocení: 19
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2899 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 67 g
Tuky 223 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Losos, citron a kopr jsou osvědčená kombinace. Omáčka z karamelizovaných citronů však jednoduché jídlo pozvedne na zcela novou chuťovou úroveň. Tohle lehké a svěží jídlo je hodné i svátečních událostí. Nejvíc parády udělá stejnoměrný, vyšší filet z lososa. Podávejte s blanšírovanými zelenými fazolkami.

Suroviny

losos 500 g
filet vcelku
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
změklé
olivový olej 2 PL
kopr 1 svazek
nasekaný najemno
fazolky zelené
k podávání, mohou být i mražené
klínky na ozdobení
Na omáčku
cca 300 g
olivový olej 120 g
med 4 PL
tekutý
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C. Lososa položte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete. Máslo smíchejte s olejem a koprem. Naneste směs na rybu. Vložte do trouby a pečte cca 15–20 minut nebo déle podle výšky filetu.

2

Zatímco se ryba peče, připravte omáčku. Ostrouhejte z citronů žlutou část kůry a dejte stranou. Pak ostrým nožem okrájejte všechnu bílou část kůry. Následně citrony nakrájejte na plátky o síle 0,5 cm.

3

Ze 120 ml oleje na omáčku odeberte 3 lžíce a rozehřejte je na pánvi, na kterou se vejdou kolečka citronů těsně vedle sebe. Opečte citrusy z obou stran, až budou zkaramelizované a zlatavé. Opečené citrony nasekejte nožem nadrobno. 

4

Vložte je do mísy, přidejte všechny přípečky z pánve po citronech a uchovanou kůru. Přidejte zbylý olivový olej, 3 lžíce medu, sůl a pepř a rozmixujte do hladké emulze. Do hotové omáčky zašlehejte ještě cca 4 lžíce vody. Ochutnejte, dle chuti dosolte, opepřete anebo přidejte med.

5

Fazolky uvařte ve vroucí osolené vodě a ihned podávejte s lososem a omáčkou a citronem na ozdobení.

NĚCO NAVÍC
Pokud nespotřebujete všechnu omáčku, dejte ji do lednice, kde vydrží cca tři týdny a použijte jako dresink na saláty.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín