Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Losos s omáčkou z karamelizovaných citronů
Losos s omáčkou z karamelizovaných citronů
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos s omáčkou z karamelizovaných citronů

1.9/5 Počet hodnocení: 16
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2899 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 67 g
Tuky 223 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Losos, citron a kopr jsou osvědčená kombinace. Omáčka z karamelizovaných citronů však jednoduché jídlo pozvedne na zcela novou chuťovou úroveň. Tohle lehké a svěží jídlo je hodné i svátečních událostí. Nejvíc parády udělá stejnoměrný, vyšší filet z lososa. Podávejte s blanšírovanými zelenými fazolkami.

Suroviny

losos 500 g
filet vcelku
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
změklé
olivový olej 2 PL
kopr 1 svazek
nasekaný najemno
fazolky zelené
k podávání, mohou být i mražené
klínky na ozdobení
Na omáčku
cca 300 g
olivový olej 120 g
med 4 PL
tekutý
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C. Lososa položte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete. Máslo smíchejte s olejem a koprem. Naneste směs na rybu. Vložte do trouby a pečte cca 15–20 minut nebo déle podle výšky filetu.

2

Zatímco se ryba peče, připravte omáčku. Ostrouhejte z citronů žlutou část kůry a dejte stranou. Pak ostrým nožem okrájejte všechnu bílou část kůry. Následně citrony nakrájejte na plátky o síle 0,5 cm.

3

Ze 120 ml oleje na omáčku odeberte 3 lžíce a rozehřejte je na pánvi, na kterou se vejdou kolečka citronů těsně vedle sebe. Opečte citrusy z obou stran, až budou zkaramelizované a zlatavé. Opečené citrony nasekejte nožem nadrobno. 

4

Vložte je do mísy, přidejte všechny přípečky z pánve po citronech a uchovanou kůru. Přidejte zbylý olivový olej, 3 lžíce medu, sůl a pepř a rozmixujte do hladké emulze. Do hotové omáčky zašlehejte ještě cca 4 lžíce vody. Ochutnejte, dle chuti dosolte, opepřete anebo přidejte med.

5

Fazolky uvařte ve vroucí osolené vodě a ihned podávejte s lososem a omáčkou a citronem na ozdobení.

NĚCO NAVÍC
Pokud nespotřebujete všechnu omáčku, dejte ji do lednice, kde vydrží cca tři týdny a použijte jako dresink na saláty.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč