Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Makový dort s citronovým krémem a malinami

Popis receptu: 

Makové nemusí být jen kynuté koláče, ale i dort. Krásně vláčný makový korpus a lehký citronový krém z mascarpone a smetanového sýra jsou naprosto úžasnou kombinací. Čerstvé maliny dodají dortu pikantnost a barevně ho rozzáří. Stejně jako květina…

Autor: Romana Nejedlá
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Makový korpus (2 formy o průměru 16 cm):

    8 vajec

    220 g cukru krupice

    160 g mletého máku

    100 g mandlové mouky (mleté mandle)

     

    Lemon curd:

    3 velké žloutky

    60 ml citronové šťávy

    60 g cukru krupice

    citronová kůra

    45 g másla

     

    Citronový krém z mascarpone:

    315 g mascarpone

    315 g smetanového sýru Philadelphia

    500 g smetany ke šlehání 40%

    cukr krupice dle chuti (5 - 7 lžic)

    citronový krém Lemon curd dle chuti (4 – 6 lžic)

    čerstvé maliny na ozdobu

Příprava jídla

Troubu předehřejeme na 175 stupňů, dno dortových forem o průměru 16 cm vyložíme pečícím papírem.

Korpus:

Žloutky a asi 3 lžíce cukru vyšleháme do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Zpočátku šleháme samotné bílky při nižší rychlosti až se vytvoří pěna,  pak pomalu zašleháme cukr. Zvýšíme otáčky na maximum a došleháme do tuha.

Obě směsi opatrně spojíme, vmícháme mletý mák a mleté mandle. Těsto rozdělíme do připravených forem a dáme péct asi na 30 minut. Že je korpus propečený, ověříme špejlí. Formy vyndáme z trouby, otočíme dnem vzhůru a položíme na plech. Korpus tak bude pomalu chladnout a zůstane vláčný. Po vychladnutí ořízneme boky forem a korpusy opatrně vyklopíme.

Lemon curd:

Všechny suroviny kromě másla zahřejeme v páře za občasného míchání do zhoustnutí při teplotě ideálně přes 70 stupňů. Sundáme misku z páry, necháme krém zchladnout a zašleháme máslo do krémova. V uzavřené sklenici můžeme skladovat v lednici zhruba týden.

Krém z mascarpone:

Mascarpone a smetanový sýr prošleháme s citronovým krémem, pak přidáme cukr a smetanu a společně vyšleháme do pevného krému.

Dokončení:

Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojíme a rozdělíme tak na tři pláty. Jednotlivé pláty korpusu promažeme krémem a proložíme malinami. Celý dort pak zvenku obmažeme silnější vrstvou krému. Část krému můžeme obarvit malinovým pyré. Dort ozdobíme malinami a sněhovými pusinkami s mákem. Dort necháme rozležet ideálně přes noc. 

 

 

 

Přidat komentář