0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Makový dort s citronovým krémem a malinami

Makový dort s citronovým krémem a malinami

Hodnocení receptu
2 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Makový korpus (2 formy o průměru 16 cm):

8 vajec

220 g cukru krupice

160 g mletého máku

100 g mandlové mouky (mleté mandle)

 

Lemon curd:

3 velké žloutky

60 ml citronové šťávy

60 g cukru krupice

citronová kůra

45 g másla

 

Citronový krém z mascarpone:

315 g mascarpone

315 g smetanového sýru Philadelphia

500 g smetany ke šlehání 40%

cukr krupice dle chuti (5 - 7 lžic)

citronový krém Lemon curd dle chuti (4 – 6 lžic)

čerstvé maliny na ozdobu

Troubu předehřejeme na 175 stupňů, dno dortových forem o průměru 16 cm vyložíme pečícím papírem.

Korpus:

Žloutky a asi 3 lžíce cukru vyšleháme do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Zpočátku šleháme samotné bílky při nižší rychlosti až se vytvoří pěna,  pak pomalu zašleháme cukr. Zvýšíme otáčky na maximum a došleháme do tuha.

Obě směsi opatrně spojíme, vmícháme mletý mák a mleté mandle. Těsto rozdělíme do připravených forem a dáme péct asi na 30 minut. Že je korpus propečený, ověříme špejlí. Formy vyndáme z trouby, otočíme dnem vzhůru a položíme na plech. Korpus tak bude pomalu chladnout a zůstane vláčný. Po vychladnutí ořízneme boky forem a korpusy opatrně vyklopíme.

Lemon curd:

Všechny suroviny kromě másla zahřejeme v páře za občasného míchání do zhoustnutí při teplotě ideálně přes 70 stupňů. Sundáme misku z páry, necháme krém zchladnout a zašleháme máslo do krémova. V uzavřené sklenici můžeme skladovat v lednici zhruba týden.

Krém z mascarpone:

Mascarpone a smetanový sýr prošleháme s citronovým krémem, pak přidáme cukr a smetanu a společně vyšleháme do pevného krému.

Dokončení:

Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojíme a rozdělíme tak na tři pláty. Jednotlivé pláty korpusu promažeme krémem a proložíme malinami. Celý dort pak zvenku obmažeme silnější vrstvou krému. Část krému můžeme obarvit malinovým pyré. Dort ozdobíme malinami a sněhovými pusinkami s mákem. Dort necháme rozležet ideálně přes noc. 

 

 

 

Apetit magazín

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...
Škola vaření: Jak na nakládání hub a zeleniny na kyselo
  • Tipy a triky

Škola vaření: Jak na nakládání hub a zeleniny na kyselo

Přinesli jste znovu plný košík hub a už nevíte, kam s nimi? Pak nastala ideální příležitost uchovat je pro zimní sezónu. Jednou z možností je sušení, část hub ovšem můžete také naložit do kyselého nálevu - získáte tak skvělou pochoutku k...
Za vůní dálek: Připravte si filipínskou merendu
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: Připravte si filipínskou merendu

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotických Filipín a poznejte typické suroviny a pokrmy tamní kuchyně. ...

Obchod Apetit