Makový dort s citronovým krémem a malinami

Makový dort s citronovým krémem a malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 2 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Makový korpus (2 formy o průměru 16 cm):

8 vajec

220 g cukru krupice

160 g mletého máku

100 g mandlové mouky (mleté mandle)

 

Lemon curd:

3 velké žloutky

60 ml citronové šťávy

60 g cukru krupice

citronová kůra

45 g másla

 

Citronový krém z mascarpone:

315 g mascarpone

315 g smetanového sýru Philadelphia

500 g smetany ke šlehání 40%

cukr krupice dle chuti (5 - 7 lžic)

citronový krém Lemon curd dle chuti (4 – 6 lžic)

čerstvé maliny na ozdobu

Troubu předehřejeme na 175 stupňů, dno dortových forem o průměru 16 cm vyložíme pečícím papírem.

Korpus:

Žloutky a asi 3 lžíce cukru vyšleháme do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Zpočátku šleháme samotné bílky při nižší rychlosti až se vytvoří pěna,  pak pomalu zašleháme cukr. Zvýšíme otáčky na maximum a došleháme do tuha.

Obě směsi opatrně spojíme, vmícháme mletý mák a mleté mandle. Těsto rozdělíme do připravených forem a dáme péct asi na 30 minut. Že je korpus propečený, ověříme špejlí. Formy vyndáme z trouby, otočíme dnem vzhůru a položíme na plech. Korpus tak bude pomalu chladnout a zůstane vláčný. Po vychladnutí ořízneme boky forem a korpusy opatrně vyklopíme.

Lemon curd:

Všechny suroviny kromě másla zahřejeme v páře za občasného míchání do zhoustnutí při teplotě ideálně přes 70 stupňů. Sundáme misku z páry, necháme krém zchladnout a zašleháme máslo do krémova. V uzavřené sklenici můžeme skladovat v lednici zhruba týden.

Krém z mascarpone:

Mascarpone a smetanový sýr prošleháme s citronovým krémem, pak přidáme cukr a smetanu a společně vyšleháme do pevného krému.

Dokončení:

Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojíme a rozdělíme tak na tři pláty. Jednotlivé pláty korpusu promažeme krémem a proložíme malinami. Celý dort pak zvenku obmažeme silnější vrstvou krému. Část krému můžeme obarvit malinovým pyré. Dort ozdobíme malinami a sněhovými pusinkami s mákem. Dort necháme rozležet ideálně přes noc. 

 

 

 

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit