Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Snadné 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7964 kcal
Bílkoviny 242 g
Sacharidy 350 g
Tuky 666 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Makové nemusí být jen kynuté koláče, ale i dort. Krásně vláčný makový korpus a lehký citronový krém z mascarpone a smetanového sýra jsou naprosto úžasnou kombinací. Čerstvé maliny dodají dortu pikantnost a barevně ho rozzáří. Stejně jako květina…

Suroviny

Makový korpus
vejce 8 ks
žloutky a bílky zvlášť
mák mletý 160 g
lze nahradit mletými mandlemi
Lemon curd
Citronový krém z mascarpone
např. Philadelphia
podle chuti (4–6 lžic)
podle chuti (5–7 lžic)
na ozdobu

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C. Dno dvou dortových forem o průměru 16 cm vyložte pečícím papírem.

2

Na korpus vyšlehejte žloutky a asi 3 lžíce cukru do pěny.

3

Z bílků a zbylého cukru ušlehejte pevný sníh. Zpočátku šlehejte samotné bílky při nižší rychlosti, až se vytvoří pěna, pak pomalu zašlehejte cukr. Zvyšte otáčky na maximum a vyšlehejte dotuha.

4

Obě směsi opatrně spojte, vmíchejte mletý mák a mleté mandle. Těsto rozdělte do připravených forem a dejte péct asi na 30 minut. Že je korpus propečený, ověřte špejlí.

5

Formy vyndejte z trouby, otočte dnem vzhůru a položte na plech. Korpus tak bude pomalu chladnout a zůstane vláčný. Po vychladnutí ořízněte boky forem a korpusy opatrně vyklopte.

6

Na lemon curd zahřejte nad vodní lázní (ideálně nad 70 °C) všechny suroviny kromě másla. Směs zlehka promíchejte až do zhoustnutí. Sundejte misku z páry, nechte krém zchladnout a zašlehejte máslo do krémova. V uzavřené sklenici můžete skladovat v lednici zhruba týden.

7

Na krém prošlehejte mascarpone a smetanový sýr s lemon curd, pak přidejte cukr, smetanu a společně vyšlehejte do pevného krému.

8

Poté sestavte dort. Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte a rozdělte tak na tři pláty. Jednotlivé pláty korpusu promažte krémem a proložte malinami a sestavte na sebe.

9

Celý dort pak zvenku obmažte silnější vrstvou krému. Část krému můžete obarvit malinovým pyré.

10

Dort ozdobte malinami a sněhovými pusinkami s mákem. Dort nechte rozležet ideálně přes noc. 

Apetit magazín