Makové nemusí být jen kynuté koláče, ale i dort. Krásně vláčný makový korpus a lehký citronový krém z mascarpone a smetanového sýra jsou naprosto úžasnou kombinací. Čerstvé maliny dodají dortu pikantnost a barevně ho rozzáří. Stejně jako květina…
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175 °C. Dno dvou dortových forem o průměru 16 cm vyložte pečícím papírem.
Na korpus vyšlehejte žloutky a asi 3 lžíce cukru do pěny.
Z bílků a zbylého cukru ušlehejte pevný sníh. Zpočátku šlehejte samotné bílky při nižší rychlosti, až se vytvoří pěna, pak pomalu zašlehejte cukr. Zvyšte otáčky na maximum a vyšlehejte dotuha.
Obě směsi opatrně spojte, vmíchejte mletý mák a mleté mandle. Těsto rozdělte do připravených forem a dejte péct asi na 30 minut. Že je korpus propečený, ověřte špejlí.
Formy vyndejte z trouby, otočte dnem vzhůru a položte na plech. Korpus tak bude pomalu chladnout a zůstane vláčný. Po vychladnutí ořízněte boky forem a korpusy opatrně vyklopte.
Na lemon curd zahřejte nad vodní lázní (ideálně nad 70 °C) všechny suroviny kromě másla. Směs zlehka promíchejte až do zhoustnutí. Sundejte misku z páry, nechte krém zchladnout a zašlehejte máslo do krémova. V uzavřené sklenici můžete skladovat v lednici zhruba týden.
Na krém prošlehejte mascarpone a smetanový sýr s lemon curd, pak přidejte cukr, smetanu a společně vyšlehejte do pevného krému.
Poté sestavte dort. Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte a rozdělte tak na tři pláty. Jednotlivé pláty korpusu promažte krémem a proložte malinami a sestavte na sebe.
Celý dort pak zvenku obmažte silnější vrstvou krému. Část krému můžete obarvit malinovým pyré.
Dort ozdobte malinami a sněhovými pusinkami s mákem. Dort nechte rozležet ideálně přes noc.