Makový dort s citronovým krémem a malinami

Makový dort s citronovým krémem a malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (4)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Makový korpus (2 formy o průměru 16 cm):

8 vajec

220 g cukru krupice

160 g mletého máku

100 g mandlové mouky (mleté mandle)

 

Lemon curd:

3 velké žloutky

60 ml citronové šťávy

60 g cukru krupice

citronová kůra

45 g másla

 

Citronový krém z mascarpone:

315 g mascarpone

315 g smetanového sýru Philadelphia

500 g smetany ke šlehání 40%

cukr krupice dle chuti (5 - 7 lžic)

citronový krém Lemon curd dle chuti (4 – 6 lžic)

čerstvé maliny na ozdobu

Troubu předehřejeme na 175 stupňů, dno dortových forem o průměru 16 cm vyložíme pečícím papírem.

Korpus:

Žloutky a asi 3 lžíce cukru vyšleháme do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Zpočátku šleháme samotné bílky při nižší rychlosti až se vytvoří pěna,  pak pomalu zašleháme cukr. Zvýšíme otáčky na maximum a došleháme do tuha.

Obě směsi opatrně spojíme, vmícháme mletý mák a mleté mandle. Těsto rozdělíme do připravených forem a dáme péct asi na 30 minut. Že je korpus propečený, ověříme špejlí. Formy vyndáme z trouby, otočíme dnem vzhůru a položíme na plech. Korpus tak bude pomalu chladnout a zůstane vláčný. Po vychladnutí ořízneme boky forem a korpusy opatrně vyklopíme.

Lemon curd:

Všechny suroviny kromě másla zahřejeme v páře za občasného míchání do zhoustnutí při teplotě ideálně přes 70 stupňů. Sundáme misku z páry, necháme krém zchladnout a zašleháme máslo do krémova. V uzavřené sklenici můžeme skladovat v lednici zhruba týden.

Krém z mascarpone:

Mascarpone a smetanový sýr prošleháme s citronovým krémem, pak přidáme cukr a smetanu a společně vyšleháme do pevného krému.

Dokončení:

Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojíme a rozdělíme tak na tři pláty. Jednotlivé pláty korpusu promažeme krémem a proložíme malinami. Celý dort pak zvenku obmažeme silnější vrstvou krému. Část krému můžeme obarvit malinovým pyré. Dort ozdobíme malinami a sněhovými pusinkami s mákem. Dort necháme rozležet ideálně přes noc. 

 

 

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit