Suroviny
Makový korpus (2 formy o průměru 16 cm):
8 vajec
220 g cukru krupice
160 g mletého máku
100 g mandlové mouky (mleté mandle)
Lemon curd:
3 velké žloutky
60 ml citronové šťávy
60 g cukru krupice
citronová kůra
45 g másla
Citronový krém z mascarpone:
315 g mascarpone
315 g smetanového sýru Philadelphia
500 g smetany ke šlehání 40%
cukr krupice dle chuti (5 - 7 lžic)
citronový krém Lemon curd dle chuti (4 – 6 lžic)
čerstvé maliny na ozdobu
Troubu předehřejeme na 175 stupňů, dno dortových forem o průměru 16 cm vyložíme pečícím papírem.
Korpus:
Žloutky a asi 3 lžíce cukru vyšleháme do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Zpočátku šleháme samotné bílky při nižší rychlosti až se vytvoří pěna, pak pomalu zašleháme cukr. Zvýšíme otáčky na maximum a došleháme do tuha.
Obě směsi opatrně spojíme, vmícháme mletý mák a mleté mandle. Těsto rozdělíme do připravených forem a dáme péct asi na 30 minut. Že je korpus propečený, ověříme špejlí. Formy vyndáme z trouby, otočíme dnem vzhůru a položíme na plech. Korpus tak bude pomalu chladnout a zůstane vláčný. Po vychladnutí ořízneme boky forem a korpusy opatrně vyklopíme.
Lemon curd:
Všechny suroviny kromě másla zahřejeme v páře za občasného míchání do zhoustnutí při teplotě ideálně přes 70 stupňů. Sundáme misku z páry, necháme krém zchladnout a zašleháme máslo do krémova. V uzavřené sklenici můžeme skladovat v lednici zhruba týden.
Krém z mascarpone:
Mascarpone a smetanový sýr prošleháme s citronovým krémem, pak přidáme cukr a smetanu a společně vyšleháme do pevného krému.
Dokončení:
Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojíme a rozdělíme tak na tři pláty. Jednotlivé pláty korpusu promažeme krémem a proložíme malinami. Celý dort pak zvenku obmažeme silnější vrstvou krému. Část krému můžeme obarvit malinovým pyré. Dort ozdobíme malinami a sněhovými pusinkami s mákem. Dort necháme rozležet ideálně přes noc.