Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Makový dort s citronovým krémem a malinami

Makový dort s citronovým krémem a malinami

Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7964 kcal
Bílkoviny 242 g
Sacharidy 350 g
Tuky 666 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Makový korpus
vejce 8 ks
mák mletý 160 g
Lemon curd
Citronový krém z mascarpone
podle chuti
na ozdobu

Postup

1

Troubu předehřejeme na 175 stupňů, dno dortových forem o průměru 16 cm vyložíme pečícím papírem.

2

Korpus:
Žloutky a asi 3 lžíce cukru vyšleháme do pěny.

3

Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Zpočátku šleháme samotné bílky při nižší rychlosti až se vytvoří pěna,  pak pomalu zašleháme cukr. Zvýšíme otáčky na maximum a došleháme do tuha.

4

Obě směsi opatrně spojíme, vmícháme mletý mák a mleté mandle. Těsto rozdělíme do připravených forem a dáme péct asi na 30 minut. Že je korpus propečený, ověříme špejlí.

5

Formy vyndáme z trouby, otočíme dnem vzhůru a položíme na plech. Korpus tak bude pomalu chladnout a zůstane vláčný. Po vychladnutí ořízneme boky forem a korpusy opatrně vyklopíme.

6

Lemon curd:
Všechny suroviny kromě másla zahřejeme v páře za občasného míchání do zhoustnutí při teplotě ideálně přes 70 stupňů. Sundáme misku z páry, necháme krém zchladnout a zašleháme máslo do krémova. V uzavřené sklenici můžeme skladovat v lednici zhruba týden.

7

Krém z mascarpone:
Mascarpone a smetanový sýr prošleháme s citronovým krémem, pak přidáme cukr a smetanu a společně vyšleháme do pevného krému.

8

Dokončení:
Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojíme a rozdělíme tak na tři pláty. Jednotlivé pláty korpusu promažeme krémem a proložíme malinami.

9

Celý dort pak zvenku obmažeme silnější vrstvou krému. Část krému můžeme obarvit malinovým pyré.

10

Dort ozdobíme malinami a sněhovými pusinkami s mákem. Dort necháme rozležet ideálně přes noc. 

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...