Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1973 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 330 g
Tuky 35 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je to to nejjednodušší jídlo, které večer můžete uvařit, zvláště když si předvaříte čočku nebo použijete napařovanou z konzervy. Kouzlo mejadry spočívá v koření a velké spoustě smažené cibulky, která jídlu dodá na šťavnatosti a chuti.

Suroviny

čočka 1 hrnek
zelená / hnědá
větší, rozčtvrcené, na plátky a ty na proužky
rostlinný olej
římský kmín 2 ČL
koriandrová semínka 1,5 PL
rýže basmati 1 hrnek
olivový olej 2 PL
skořice 1,5 ČL
mletá
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka hrst
nasekaná
klínky k podávání

Postup

1

Čočku uvařte podle návodu na obalu, měla by být lehce nedovařená. Slijte ji a dejte stranou. Můžete ji uvařit i den předem.

2

V malé pánvi nebo rendlíku rozpalte olej (měla by ho být vyšší vrstva) a po částech v něm usmažte cibuli dokřupava a dozlatova. Můžete ji nechat okapat na papírové utěrce (ale není to nutné).

3

Ve větší pánvi nasucho opražte kmín a koriandr, aby se koření rozvonělo. Přidejte rýži, olivový olej, kurkumu, nové koření, skořici, cukr, osolte a opepřete. Promíchejte, přisypte čočku, podlijte 400 ml vody a přiveďte k varu, pak ztlumte lehce pla- men, přiklopte a nechte 15 minut vařit.

4

Sejměte z plotny a přiklopené nechte ještě 10 minut dojít. Do rýže vmíchejte polovinu smažené cibulky, rozdělte do misek, posypte zbylou smaženou cibulkou a petrželkou a podávejte s klínky citronu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...