
Mejadra
Je to to nejjednodušší jídlo, které večer můžete uvařit, zvláště když si předvaříte čočku nebo použijete napařovanou z konzervy. Kouzlo mejadry spočívá v koření a velké spoustě smažené cibulky, která jídlu dodá na šťavnatosti a chuti.
Ingredience
- 1 hrnek čočky – zelené nebo hnědé
- 3 větší cibule, rozčtvrcené, nakrájené na plátky a ty rozebrané na proužky
- rostlinný olej
- 2 lžičky římského kmínu
- 1 a 1/2 lžičky koriandrových semínek
- 1 hrnek rýže basmati
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1 a 1/2 lžičky kuliček nového koření 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička krupicového cukru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hrst nasekané hladkolisté petržele klínky citronu k podávání
Příprava jídla
1 Čočku uvařte podle návodu na obalu, měla by být lehce nedovařená. Slijte ji a dejte stranou. Můžete ji uvařit i den předem.
2 V malé pánvi nebo rendlíku rozpalte olej (měla by ho být vyšší vrstva) a po částech v něm usmažte cibuli dokřupava a dozlatova. Můžete ji nechat okapat na papírové utěrce (ale není to nutné).
3 Ve větší pánvi nasucho opražte kmín a koriandr, aby se koření rozvonělo. Přidejte rýži, olivový olej, kurkumu, nové koření, skořici, cukr, osolte a opepřete. Promíchejte, přisypte čočku, podlijte 400 ml vody a přiveďte k varu, pak ztlumte lehce pla- men, přiklopte a nechte 15 minut vařit.
4 Sejměte z plotny a přiklopené nechte ještě 10 minut dojít. Do rýže vmíchejte polovinu smažené cibulky, rozdělte do misek, posypte zbylou smaženou cibulkou a petrželkou a podávejte s klínky citronu.
Přidat komentář