Je to to nejjednodušší jídlo, které večer můžete uvařit, zvláště když si předvaříte čočku nebo použijete napařovanou z konzervy. Kouzlo mejadry spočívá v koření a velké spoustě smažené cibulky, která jídlu dodá na šťavnatosti a chuti.
Suroviny
Postup
Čočku uvařte podle návodu na obalu, měla by být lehce nedovařená. Slijte ji a dejte stranou. Můžete ji uvařit i den předem.
V malé pánvi nebo rendlíku rozpalte olej (měla by ho být vyšší vrstva) a po částech v něm usmažte cibuli dokřupava a dozlatova. Můžete ji nechat okapat na papírové utěrce (ale není to nutné).
Ve větší pánvi nasucho opražte kmín a koriandr, aby se koření rozvonělo. Přidejte rýži, olivový olej, kurkumu, nové koření, skořici, cukr, osolte, opepřete a promíchejte.
Přisypte čočku, podlijte 400 ml vody a přiveďte k varu, pak ztlumte lehce plamen, přiklopte a nechte 15 minut vařit.
Sejměte z plotny a přiklopené nechte ještě 10 minut dojít.
Do rýže vmíchejte polovinu smažené cibulky, rozdělte do misek, posypte zbylou smaženou cibulkou a petrželkou a podávejte s klínky citronu.