Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šavarma z plechu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 10
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2159 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 59 g
Tuky 87 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šavarma neboli shawarma nemusí být jen něco, co pokoutně jíte ve 4 ráno cestou z baru! Upečte si tuhle zjednodušenou verzi k večeři (nebo ji o víkendu udělejte jako hostinu pro partu přátel).

Suroviny

nejlépe s kůží
olivový olej 4 PL
+ na zakapání rukoly
med 1 PL
česnek 4 stroužky
utřené
paprika mletá uzená 1 PL
římský kmín 2 ČL
mletý
chilli sušené ½ ČL
mleté vločky
z 1 citronu + 3-4 řezy celého citronu na pečení
sůl
pepř
čerstvě mletý
na silnější kolečka
sezamová semínka 2 PL
světlá
rukola 1 bal
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C.

2

Kuřecí prsa překrojte na poloviny, rozložte je na plech, přidejte 2 lžíce oleje, med, česnek, papriku, římský kmín, chilli vločky, citronovou šťávu, osolte, opepřete a všechno důkladně promíchejte.

3

Přidejte batáty, zakápněte zbylým olejem, posypte sezamem, osolte a opepřete. Suroviny rozprostřete tak, aby byly v jedné vrstvě, přidejte citronové řezy a dejte péct na 40–45 minut. Nakonec posypte sezamovými semínky.

4

Rukolu promíchejte s troškou oleje, pepřem a solí a podávejte spolu s naanem ke kuřeti a batátům.

NĚCO NAVÍC
Pokud tuto večeři chcete povznést na opravdovou hostinu, přidejte k rukole sušená rajčata a sýr feta, přikupte hummus a stůl doplňte ještě miskou s okurkou a koprem. Stejně dobře bude ke kuřeti chutnat také tabbouleh nebo kuskus se zeleninou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...