Šavarma z plechu

Šavarma z plechu

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2195 kcal
Bílkoviny 247 g
Cukr 65 g
Tuky 87 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šavarma nemusí být jen něco, co pokoutně jíte ve 4 ráno cestou z baru! Upečte si tuhle zjednodušenou verzi k večeři (nebo ji o víkendu udělejte jako hostinu pro partu přátel).

Suroviny

kuřecí prsa 1 kg
nejlépe s kůží
olivový olej 4 PL
+ na zakapání rukoly
med 1 PL
česnek 4 stroužky
utřené
paprika uzená 1 PL
římský kmín 2 ČL
mletý
chilli sušené 0.5 ČL
mleté
citron 1 ks
šťáva + 3-4 řezy celého citronu na pečení
sůl
pepř
čerstvě mletý
batáty 2 ks
na silnější kolečka
sezamová semínka 2 PL
světlá
rukola 1 bal
naan
k podávání

1 Troubu předehřejte na 220°C.

2 Kuřecí prsa překrojte na poloviny, rozložte je na plech, přidejte 2 lžíce oleje, med, česnek, papriku, římský kmín, chilli vločky, citronovou šťávu, osolte, opepřete a všechno důkladně promíchejte. Přidejte batáty, zakápněte zbylým olejem, posypte sezamem, osolte a opepřete. Suroviny rozprostřete tak, aby byly v jedné vrstvě, přidejte citronové řezy a dejte péct na 40–45 minut. Nakonec posypte sezamovými semínky.

3 Rukolu promíchejte s troškou oleje, pepřem a solí a podávejte spolu s naanem ke kuřeti a batátům.

NĚCO NAVÍC
Pokud tuto večeři chcete povznést na opravdovou hostinu, přidejte k rukole sušená rajčata a sýr feta, přikupte hummus a stůl doplňte ještě miskou s okurkou a koprem. Stejně dobře bude ke kuřeti chutnat také tabbouleh nebo kuskus se zeleninou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit