Milované čokoládové dortíčky

Milované čokoládové dortíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Milované čokoládové dortíčky

2.8 / 5. Počet hodnocení: 17
Do hodiny Velmi snadné Na asi 16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9244 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 513 g
Tuky 671 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Maminka miluje ořechy, já čokoládu. V tomhle dezertu se obě naše vášně spojují...,“ vypráví art directorka Marcela Kubíková.

Suroviny

máslo 240 g
změklé
vlašské ořechy 240 g
mleté
kakao holandského typu 240 g
nebo rozpuštěná čokoláda
moučkový cukr 240 g
vejce 8 ks
žloutky a bílky zvlášť
strouhanka 4 PL
Na krém
mléko 0.25 l
mouka pšeničná hladká 2 PL
žloutek 1 ks
vanilkový cukr 1 ks
máslo 200 g
moučkový cukr 2 PL
kakao holandského typu 3 PL
Na dokončení
kakao holandského typu
pařížská šlehačka
na ozdobení
vlašské ořechy
na ozdobení

1 Troubu předehřejte na 175°C. V míse promíchejte změklé máslo, mleté ořechy, kakao, cukr, žloutky a strouhanku. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej zapracujte do těsta. Těsto potom vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30–40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout.

2 Na krém: mléko vlijte do hrnce a zašlehejte do něj mouku, žloutek a vanilkový cukr. Postavte hrnec na plotnu a za stálého míchání přiveďte pomalu k bodu varu. Vařte, dokud směs nezhoustne na kaši. Pak nechte zchladnout. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a kakaem. Po lžících přidávejte a zašlehávejte zchladlou kaši (nemusíte ji použít všechnu, ale právě kaše máslový krém odlehčí).

3 Upečený korpus podélně prokrojte. Polovinu potřete 2/3 čokoládového krému, přiklopte druhou polovinou korpusu a potřete zbylým krémem. Poprašte kakaem. Nakrájejte na malé kostky a každý z nich ozdobte pařížskou šlehačkou a půlkou ořechu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Komentáře

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit