Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné na 12–19 skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6638 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 297 g
Tuky 509 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert velikostí vhodný přesně na večírek. Potěší, ale nezaplácne!

Suroviny

smetana ke šlehání 750 ml
250 ml
plnotučné mléko
žloutek 8 ks
krupicový cukr 125 g
vanilkový lusk 0.5 ks
dřeň, lze nahradit vanilkovým extraktem
1 PL
kávový extrakt lze nahradit likérem
kakao 1 PL
holandského typu
pistáciový krém 1 PL
třtinový cukr 120 g
bílý rum 100 ml

1 Na nízkém plameni zahřejte smetanu a mléko. V misce rozšlehejte žloutky a cukr. Za stálého míchání je vlijte do horké smetany a tu rozdělte do 4 misek. Jednu ochuťte vanilkou, druhou kávou, třetí kakaem a čtvrtou pistáciovým krémem.

2 Předehřejte troubu na 90 °C. Naplňte skleničky a postavte je na vyšší plech. Zalijte do poloviny horkou vodou a pečte 1 až 1 a 1/2 hodiny podle velikosti skleniček. Teplota nesmí překročit 100 °C.

3 Jakmile je krém pevnější (přestane být tekutý), plech vytáhněte a skleničky nechte vychladnout (v lednici aspoň 2 hodiny).

4 Před podáváním posypte povrch každého krému třtinovým cukrem, zalijte lžičkou nahřátého alkoholu a zapalte. Až dohoří, bude cukr zkaramelizovaný.

NĚCO NAVÍC
Pistáciový krém prodává např. pražský obchod Casa Nostra. Klidně však můžete v robotu rozmixovat najemno 2 lžíce nesolených pistácií.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit