Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mrkvovo-batátová polévka s křupavými oříšky a semínky

Dokonale krémová i bez smetany a hustá i bez mouky. Plná zeleniny, oříšků a semínek – zkrátka věcí, které vám po náročných svátcích udělají dobře.

Vydání: 2020/1
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ vaření 10 minut
PT30M
Pečení 0:30
Polévka

Ingredience

    • 500 g batátů, oloupaných a nakrájených na kostky
    • 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na menší kusy
    • 1 lžička mleté kurkumy
    • 1 lžička římského kmínu
    • 1/4 lžičky chilli vloček
    • sůl
    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 1 cibule, nadrobno
    • 3 stroužky česneku, podrcené
    • kousek zázvoru o velikosti palce, nastrouhaný
    • 1 litr zeleninového vývaru (nebo víc podle potřeby)
    • lístky koriandru na ozdobení

    NA POSYPKU

    • hrst lískových oříšků, nasekaných nahrubo
    • 1 lžíce dýňových semínek
    • 1 lžička sezamových semínek
    • 1/2 lžičky mleté kurkumy
    • 1/4 lžičky mleté skořice
    • větší špetka mletého zázvoru
    • větší špetka mletého sušeného česneku
    • špetka kajenského pepře

Příprava jídla

1 Rozehřejte troubu na 200°C. Do velké mísy dejte nakrájené batáty a mrkve, posypte kořením, osolte, pokapejte 2 lžícemi oleje a dobře promíchejte. Zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 30 minut doměkka a dozlatova.

2 V hrnci na 1 lžíci oleje opékejte cibuli s česnekem dosklovita. Přidejte zázvor a upečenou zeleninu, zalijte vývarem a pár minut vařte. Pak rozmixujte dohladka.

3 Na posypku na pánvi nasucho opražte podrcené oříšky, přihoďte semínka a koření a společně opražte dozlatova.

4 Polévku rozdělte do misek, ozdobte posypkou a lístky koriandru a podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Řepná polévka s pohankou

Fazolový krém s pečeným česnekem

Brokolicová polévka s kadeřávkem

Přidat komentář