
Mrkvovo-batátová polévka s křupavými oříšky a semínky
Dokonale krémová i bez smetany a hustá i bez mouky. Plná zeleniny, oříšků a semínek – zkrátka věcí, které vám po náročných svátcích udělají dobře.
Ingredience
- 500 g batátů, oloupaných a nakrájených na kostky
- 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na menší kusy
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 1/4 lžičky chilli vloček
- sůl
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, nadrobno
- 3 stroužky česneku, podrcené
- kousek zázvoru o velikosti palce, nastrouhaný
- 1 litr zeleninového vývaru (nebo víc podle potřeby)
- lístky koriandru na ozdobení
- hrst lískových oříšků, nasekaných nahrubo
- 1 lžíce dýňových semínek
- 1 lžička sezamových semínek
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky mleté skořice
- větší špetka mletého zázvoru
- větší špetka mletého sušeného česneku
- špetka kajenského pepře
NA POSYPKU
Příprava jídla
1 Rozehřejte troubu na 200°C. Do velké mísy dejte nakrájené batáty a mrkve, posypte kořením, osolte, pokapejte 2 lžícemi oleje a dobře promíchejte. Zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 30 minut doměkka a dozlatova.
2 V hrnci na 1 lžíci oleje opékejte cibuli s česnekem dosklovita. Přidejte zázvor a upečenou zeleninu, zalijte vývarem a pár minut vařte. Pak rozmixujte dohladka.
3 Na posypku na pánvi nasucho opražte podrcené oříšky, přihoďte semínka a koření a společně opražte dozlatova.
4 Polévku rozdělte do misek, ozdobte posypkou a lístky koriandru a podávejte.
Přidat komentář