Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvový dort se zázvorem
Mrkvový dort se zázvorem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mrkvový dort se zázvorem

5/5 Počet hodnocení: 2
Na 1 dort o průměru 22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7149 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 720 g
Tuky 419 g
Vláknina 77 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Servírovat se dá jen tak ke kávě, ale s mrkvovým dortem uděláte dojem také na jakékoliv oslavě. Hlavní surovina, tedy mrkev mu dodá nejen krásnou barvu, ale také neodolatelnou vláčnost. 

Suroviny

mrkev 300 g
nastrouhaná nahrubo
třtinový cukr 160 g
rozmixované v robotu
kypřicí prášek do pečiva 2,5 ČL
+ na dokončení
zázvor (mletý) 2 ČL
mletý
najemno nastrouhaná z 1 pomeranče
najemno nastrouhaná z 1 citronu
sůl 1 špetka
mandlový olej 100 ml
nebo slunečnicový
vejce 3 ks
lískové oříšky
opražené, nasekaná, na ozdobení
Na krém
např. Lučina nebo Philadelphia
nebo méně, podle chuti
máslo 150 g
změklé + na vymazání formy
vanilkový extrakt 2 ČL
Na ozdobení
mrkev 1 ks
tence podélně nakrájená a macerovaná v pomerančové šťávě, třtinovém cukru a špetce skořice

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte dortovou formu o průměru 22 cm a vyložte ji pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte mrkev, suché přísady včetně koření, strouhanou citrusovou kůru a špetku soli. Zvlášť prošlehejte zakysanou smetanu, mandlový olej a vejce dohladka. Vlijte k suchým přísadám a promíchejte.

2

Nalijte do formy a povrch uhlaďte. Pečte cca 1 hodinu dozlatova, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte ve formě zchladnout 15 minut, vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Korpus vodorovně rozpulte.

3

Mezitím utřete dohladka přísady na krém a odložte do chladu. Polovinu rozetřete na spodek korpusu, druhou polovinu na vršek a sesaďte na sebe. Posypte plátky mrkve a oříšky. Můžete poprášit skořicí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín