Servírovat se dá jen tak ke kávě, ale s mrkvovým dortem uděláte dojem také na jakékoliv oslavě. Hlavní surovina, tedy mrkev mu dodá nejen krásnou barvu, ale také neodolatelnou vláčnost.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte dortovou formu o průměru 22 cm a vyložte ji pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte mrkev, suché přísady včetně koření, strouhanou citrusovou kůru a špetku soli. Zvlášť prošlehejte zakysanou smetanu, mandlový olej a vejce dohladka. Vlijte k suchým přísadám a promíchejte.
Nalijte do formy a povrch uhlaďte. Pečte cca 1 hodinu dozlatova, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte ve formě zchladnout 15 minut, vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Korpus vodorovně rozpulte.
Mezitím utřete dohladka přísady na krém a odložte do chladu. Polovinu rozetřete na spodek korpusu, druhou polovinu na vršek a sesaďte na sebe. Posypte plátky mrkve a oříšky. Můžete poprášit skořicí.