Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohový závin s vinnou pěnou

Závin, ve kterém se nešetří máslem ani tvarohem, pochází z dob rakousko-uherské monarchie. Tradičně se peče z tenkého taženého těsta, ale skvělý je i z těsta listového.

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 velký závin nebo 2 menší
Doba přípravy: Do hodiny
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 230 g másla, změklého + navíc rozpuštěné na potření závinu
    • 100 g moučkového cukru + na poprášení
    • 1 vanilkový lusk, vyškrábaná dřeň
    • 3 žloutky
    • 5 plátků toustového chleba, část bez kůrky a nakrájená na drobné kostičky, část rozmixovaná na strouhanku
    • 1 kg plnotučného tvarohu, lehce vyždímaného v utěrce
    • 1 balení listového těsta (viz Něco navíc)
    • velká hrst vlašských ořechů
    • 200 g hroznového vína (polovina bílého a polovina modrého)

    NA PĚNU

    • 3 velké žloutky
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
    • 180 ml bílého vína

Příprava jídla

1 Máslo vyšlehejte s moučkovým cuk- rem a vyškrábnutou dření z vanilkové- ho lusku do nadýchané pěny. Zašlehejte postupně žloutky o pokojové teplotě. Přihoďte trochu kostiček chlebové střídky, stačí hrst nebo dvě, a důkladně promíchejte. Potom přidejte tvaroh a vypracujte kompaktní hmotu.

2 Předehřejte troubu na 175 °C. Z těsta vyválejte tenký obdélníkový plát. Těsto uprostřed poprašte čerstvou strou- hankou, naneste část tvarohu, posypte ořechy a několika kuličkami vína a pře- kryjte dalším tvarohem. Tvaroh uhlaďte do tvaru válce a zabalte do těsta. Jeho povrch potřete máslem a pečte 35–40 minut v předehřáté troubě dorůžova. Horký závin znovu potřete máslem a nechte chvíli zchladnout.

3 Připravte pěnu: na hrnec s vroucí vodou postavte mísu. Nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem a kapkou teplé vody a s citronovou kůrou do pěny. Postupně přilévejte víno a šlehejte tak dlouho, až vznikne hustá, téměř tuhá pěna. Mísu stáhněte z vodní lázně a ještě chvíli šlehejte.

4 Závin podávejte teplý nebo studený, nakrájený na řezy, poprášený moučkovým cukrem, s vinnou pěnou a případně zbylými kuličkami vína. Servírujte ihned, aby pěna nespadla.

NĚCO NAVÍC

Když těsto kupujete, sledujte datum na obalu – závin pečte z co nejčerstvějšího listového těsta a při vyvalování na těsto příliš netlačte, abyste zachovali jeho strukturu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kachní bílá polévka

Nadívaná kachna na švestkách

Bramborovo-batátové pyré

14x dezert s tvarohem

20 neodolatelných moučníků z listového těsta

Přidat komentář