Závin, ve kterém se nešetří máslem ani tvarohem, pochází z dob rakousko-uherské monarchie. Tradičně se peče z tenkého taženého těsta, ale skvělý je i z těsta listového.
Suroviny
Postup
Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vyškrábnutými semínky z vanilkového lusku do nadýchané pěny. Zašlehejte postupně žloutky o pokojové teplotě. Přihoďte trochu kostiček chlebové střídky, stačí hrst nebo dvě, a důkladně promíchejte. Potom přidejte tvaroh a vypracujte kompaktní hmotu.
Předehřejte troubu na 175 °C. Z těsta vyválejte tenký obdélníkový plát. Těsto uprostřed poprašte čerstvou strouhankou, naneste část tvarohu, posypte ořechy a několika kuličkami vína a překryjte dalším tvarohem. Tvaroh uhlaďte do tvaru válce a zabalte do těsta. Jeho povrch potřete máslem a pečte 35–40 minut v předehřáté troubě dorůžova. Horký závin znovu potřete máslem a nechte chvíli zchladnout.
Připravte pěnu: na hrnec s vroucí vodou postavte mísu. Nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem a kapkou teplé vody a s citronovou kůrou do pěny. Postupně přilévejte víno a šlehejte tak dlouho, až vznikne hustá, téměř tuhá pěna. Mísu stáhněte z vodní lázně a ještě chvíli šlehejte.
Závin podávejte teplý nebo studený, nakrájený na řezy, poprášený moučkovým cukrem, s vinnou pěnou a případně zbylými kuličkami vína. Servírujte ihned, aby pěna nespadla.
NĚCO NAVÍC
Když těsto kupujete, sledujte datum na obalu – závin pečte z co nejčerstvějšího listového těsta a při vyvalování na těsto příliš netlačte, abyste zachovali jeho strukturu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 14x lahodné tvarohové dezerty(14 receptů )
- 20 neodolatelných moučníků z listového těsta(20 receptů )
- Milujete víno? Vyzkoušejte těchto 16 sladkých vinných dezertů(18 receptů )
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů )
- Využijte hroznové víno naplno: Od snídaní po večeře, které překvapí!(42 receptů )
- Nejlepší náplně do závinů: Jablečná, maková a další tradiční náplně i moderní verze s čokoládou nebo ovocem(25 receptů )