Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Na 1 velký závin nebo 2 menší

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8393 kcal
Bílkoviny 345 g
Sacharidy 678 g
Tuky 449 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Závin, ve kterém se nešetří máslem ani tvarohem, pochází z dob rakousko-uherské monarchie. Tradičně se peče z tenkého taženého těsta, ale skvělý je i z těsta listového.

Suroviny

máslo 230 g
změklé + navíc trocha rozpuštěného na potření závinu
+ na poprášení
semínka vyškrábnutá
část bez kůrky a nakrájená na drobné kostičky, část rozmixovaná na strouhanku
plnotučný, lehce vyždímaný v utěrce
viz Něco navíc
polovina bílého a polovina modrého
Na pěnu
nastrouhaná z půlky citronu

Postup

1

Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vyškrábnutými semínky z vanilkového lusku do nadýchané pěny. Zašlehejte postupně žloutky o pokojové teplotě. Přihoďte trochu kostiček chlebové střídky, stačí hrst nebo dvě, a důkladně promíchejte. Potom přidejte tvaroh a vypracujte kompaktní hmotu.

2

Předehřejte troubu na 175 °C. Z těsta vyválejte tenký obdélníkový plát. Těsto uprostřed poprašte čerstvou strouhankou, naneste část tvarohu, posypte ořechy a několika kuličkami vína a překryjte dalším tvarohem. Tvaroh uhlaďte do tvaru válce a zabalte do těsta. Jeho povrch potřete máslem a pečte 35–40 minut v předehřáté troubě dorůžova. Horký závin znovu potřete máslem a nechte chvíli zchladnout.

3

Připravte pěnu: na hrnec s vroucí vodou postavte mísu. Nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem a kapkou teplé vody a s citronovou kůrou do pěny. Postupně přilévejte víno a šlehejte tak dlouho, až vznikne hustá, téměř tuhá pěna. Mísu stáhněte z vodní lázně a ještě chvíli šlehejte.

4

Závin podávejte teplý nebo studený, nakrájený na řezy, poprášený moučkovým cukrem, s vinnou pěnou a případně zbylými kuličkami vína. Servírujte ihned, aby pěna nespadla.

NĚCO NAVÍC
Když těsto kupujete, sledujte datum na obalu – závin pečte z co nejčerstvějšího listového těsta a při vyvalování na těsto příliš netlačte, abyste zachovali jeho strukturu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč