Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Nadýchaný matcha dort s limetkovým krémem a polevou z bílé čokolády

Nadýchaný matcha dort s limetkovým krémem a polevou z bílé čokolády

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

na první korpus:

  • 1 vejce
  • 60 g bílé čokolády
  • 90 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 ml mléka
  • 110 g mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • nastrouhaná kůra z bio limetky

na druhý korpus:

  • 1 vejce
  • 60 g bílé čokolády
  • 90 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 ml mléka
  • 110 g mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • nastrouhaná kůra z bio limetky
  • 2 g zeleného prášku matcha čaje

na třetí korpus:

  • 1 vejce
  • 60 g bílé čokolády
  • 90 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 ml mléka
  • 110 g mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • nastrouhaná kůra z bio limetky
  • 4 g zeleného prášku matcha čaje

na čtvrtý korpus:

  • 1 vejce
  • 60 g bílé čokolády
  • 90 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 ml mléka
  • 110 g mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • nastrouhaná kůra z bio limetky
  • 6 g zeleného prášku matcha čaje

limetkový krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 100 g moučkového cukru
  • nastrouhaná kůra z jedné bio limetky
  • šťáva z jedné limetky

poleva:

  • 70 g bílé čokolády
  • 2 g zeleného prášku matcha čaje

na dokončení:

  • sněhové pusinky
  1. Troubu si předehřejte na 170°C. Začneme prvním korpusem. Ve vodní lázni si rozpusťte máslo, čokoládu, cukr a vanilkový extrakt. Až se vše propojí, odstavte a přidejte mléko. Mezitím než bude chladnout tekutá směs, prosejte mouku s kypřícím práškem. Po lžících zašlehávejte mouku s kypřícím práškem do vychladlé směsi. Na konec přidejte vejce. Vše důkladně promíchejte dokud nevznikne hladké těsto, které nalijte do vymazané a vysypané dortové formy. Korpus pečte okolo 50 minut dokud špejle zabodnutá doprostřed nebude suchá.
  2. Tento postup na první korpus opakujte u zbylých tří, až na matcha prášek, který přidávejte spolu s moukou a kypřícím práškem.
  3. Na limetkový krém si v míse vyšlehejte smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem. Poté přidejte mascarpone s limetkovou šťávou i kůrou.
  4. Vychladlé korpusy potřete limetkovým krémem. Postavte je na sebe a zbytek krému natřete na vrch dortu a kolem.
  5. Na polevu si připravte vodní lázeň, ve které rozpusťte čokoládu s matcha práškem a počkejte než vychladne. Vychladlou polevu rovnoměrně naneste na okraj vršku dortu tak, aby pěkně stékala po stranách a nechte zaschnout.
  6. Na konec ozdobte pusinkami.
Autor: Ema Škodová

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit