Nadýchaný matcha dort s limetkovým krémem a polevou z bílé čokolády

Nadýchaný matcha dort s limetkovým krémem a polevou z bílé čokolády

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

na první korpus:

  • 1 vejce
  • 60 g bílé čokolády
  • 90 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 ml mléka
  • 110 g mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • nastrouhaná kůra z bio limetky

na druhý korpus:

  • 1 vejce
  • 60 g bílé čokolády
  • 90 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 ml mléka
  • 110 g mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • nastrouhaná kůra z bio limetky
  • 2 g zeleného prášku matcha čaje

na třetí korpus:

  • 1 vejce
  • 60 g bílé čokolády
  • 90 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 ml mléka
  • 110 g mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • nastrouhaná kůra z bio limetky
  • 4 g zeleného prášku matcha čaje

na čtvrtý korpus:

  • 1 vejce
  • 60 g bílé čokolády
  • 90 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 ml mléka
  • 110 g mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • nastrouhaná kůra z bio limetky
  • 6 g zeleného prášku matcha čaje

limetkový krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 100 g moučkového cukru
  • nastrouhaná kůra z jedné bio limetky
  • šťáva z jedné limetky

poleva:

  • 70 g bílé čokolády
  • 2 g zeleného prášku matcha čaje

na dokončení:

  • sněhové pusinky
  1. Troubu si předehřejte na 170°C. Začneme prvním korpusem. Ve vodní lázni si rozpusťte máslo, čokoládu, cukr a vanilkový extrakt. Až se vše propojí, odstavte a přidejte mléko. Mezitím než bude chladnout tekutá směs, prosejte mouku s kypřícím práškem. Po lžících zašlehávejte mouku s kypřícím práškem do vychladlé směsi. Na konec přidejte vejce. Vše důkladně promíchejte dokud nevznikne hladké těsto, které nalijte do vymazané a vysypané dortové formy. Korpus pečte okolo 50 minut dokud špejle zabodnutá doprostřed nebude suchá.
  2. Tento postup na první korpus opakujte u zbylých tří, až na matcha prášek, který přidávejte spolu s moukou a kypřícím práškem.
  3. Na limetkový krém si v míse vyšlehejte smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem. Poté přidejte mascarpone s limetkovou šťávou i kůrou.
  4. Vychladlé korpusy potřete limetkovým krémem. Postavte je na sebe a zbytek krému natřete na vrch dortu a kolem.
  5. Na polevu si připravte vodní lázeň, ve které rozpusťte čokoládu s matcha práškem a počkejte než vychladne. Vychladlou polevu rovnoměrně naneste na okraj vršku dortu tak, aby pěkně stékala po stranách a nechte zaschnout.
  6. Na konec ozdobte pusinkami.
Autor: Ema Škodová

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit