Hříšně dobrá příloha nebo prosté postní jídlo, záleží jen na vás...
Postup
Celé brambory dobře omyjte pod tekoucí studenou vodou, případně očistěte měkkým kartáčkem, ale neloupejte je. Větší brambory překrojte napůl. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, vsypte brambory a špetku soli.
Vsypte brambory a mírně vařte deset až patnáct minut, až změknou. Sceďte a podávejte s ochuceným máslem.
Kari máslo
Dobře prohněťte 120 g másla pokojové teploty, 1¼ lžičky kari a ½ lžičky soli.
Fíkové máslo
4 velké suché fíky nasekejte v robotu, přelijte zahřátými 3 lžícemi portského a nechte dvacet minut stát. Pak přidejte 120 g másla a ½ lžičky soli.
Estragonové máslo
Spojte 120 g másla, po lžíci pomerančové kůry a šťávy, 2 lžíce nadrobno nasekaného estragonu, špetku soli a pepře.
Citronové máslo
Spojte 120 g másla, po 1 lžíci citronové kůry a šťávy, 2½ lžíce nasekané pažitky a špetku soli.
Rozmarýnové máslo
Zalijte 10 sušených rajčat horkou vodou a nechte změknout, pak je osušte a nasekejte najemno. Spojte se s 120 g másla, 120 g kozího sýra a 1 lžící nasekaného čerstvého rozmarýnu.
Koprové máslo
Spojte 120 g másla, 60 g žervé, 1 lžičku citronové kůry, 1 lžíci citronové šťávy, po 2 lžících nasekané petrželky a kopru.
Petrželové máslo
Rozehřejte kousek ze 120 g másla a osmahněte na něm 1 šalotku. Přilijte lžíci bílého vína a povařte. Osolte, zchlaďte a spojte se zbytkem másla a lžící nasekané petrželky.