Nové brambory s ochuceným máslem

Nové brambory s ochuceným máslem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 401 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 86 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hříšně dobrá příloha nebo prosté postní jídlo, záleží jen na vás...

Suroviny

brambory 450 g
nové
sůl
máslo
ochucené, k podávání

1Celé brambory dobře omyjte pod tekoucí studenou vodou, případně očistěte měkkým kartáčkem, ale neloupejte je. Větší brambory překrojte napůl. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, vsypte brambory a špetku soli.
 

2Vsypte brambory a mírně vařte deset až patnáct minut, až změknou. Sceďte a podávejte s ochuceným máslem.


Kari máslo
Dobře prohněťte 120 g másla pokojové teploty, 1¼ lžičky kari a ½ lžičky soli.

Fíkové máslo
4 velké suché fíky nasekejte v robotu, přelijte zahřátými 3 lžícemi portského a nechte dvacet minut stát. Pak přidejte 120 g másla a ½ lžičky soli.

Estragonové máslo
Spojte 120 g másla, po lžíci pomerančové kůry a šťávy, 2 lžíce nadrobno nasekaného estragonu, špetku soli a pepře.

Citronové máslo
Spojte 120 g másla, po 1 lžíci citronové kůry a šťávy, 2½ lžíce nasekané pažitky a špetku soli.

Rozmarýnové máslo
Zalijte 10 sušených rajčat horkou vodou a nechte změknout, pak je osušte a nasekejte najemno. Spojte se s 120 g másla, 120 g kozího sýra a 1 lžící nasekaného čerstvého rozmarýnu.

Koprové máslo
Spojte 120 g másla, 60 g žervé, 1 lžičku citronové kůry, 1 lžíci citronové šťávy, po 2 lžících nasekané petrželky a kopru.

Petrželové máslo

Rozehřejte kousek ze 120 g másla a osmahněte na něm 1 šalotku. Přilijte lžíci bílého vína a povařte. Osolte, zchlaďte a spojte se zbytkem másla a lžící nasekané petrželky.

 

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit