Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné na 14 chlebů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3549 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 730 g
Tuky 20 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z uvedeného množství připravíte 14 chlebů o váze 150–200 g. Kulatý křupavý chléb můžete vytvarovat i do větších bochánků.

Suroviny

mouka semolina 1 kg
+ na podsypání
droždí čerstvé 8 g
lze nahradit 85 g kvásku
sůl 10 g
voda 500 ml
olivový olej
extra panenský

Postup

1

Mouku vysypte na vál a udělejte do ní důlek. K jedné straně přidejte droždí nebo kvásek a k druhé nasypte sůl. Přilijte trochu vody a začněte zpracovávat těsto. Vodu zapracovávejte postupně, těsto by mělo být tuhé, ale přesto lehce lepit.

2

Těsto můžete připravit i v robotu s hnětacím hákem (nejdřív ho hněťte pomalu 12 minut, pak při vyšší rychlosti asi 15 minut).

3

Hotové těsto přendejte do olejem vymazané nádoby, povrch také potřete olejem a nechte ho 2,5 hodiny kynout.

4

Vykynuté těsto vyklopte na silně pomoučněný vál, posypte moukou i svrchu a prsty roztlačte do stran. Pomocí stěrky ukrojte silnější pruh a z něj pak trhejte jednotlivé bochánky. Rozdělte je na plech a nechte ještě 10 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 ºC asi 60 minut.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...