Z uvedeného množství připravíte 14 chlebů o váze 150–200 g. Kulatý křupavý chléb můžete vytvarovat i do větších bochánků.
Suroviny
Postup
Mouku vysypte na vál a udělejte do ní důlek. K jedné straně přidejte droždí nebo kvásek a k druhé nasypte sůl. Přilijte trochu vody a začněte zpracovávat těsto. Vodu zapracovávejte postupně, těsto by mělo být tuhé, ale přesto lehce lepit.
Těsto můžete připravit i v robotu s hnětacím hákem (nejdřív ho hněťte pomalu 12 minut, pak při vyšší rychlosti asi 15 minut).
Hotové těsto přendejte do olejem vymazané nádoby, povrch také potřete olejem a nechte ho 2,5 hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na silně pomoučněný vál, posypte moukou i svrchu a prsty roztlačte do stran. Pomocí stěrky ukrojte silnější pruh a z něj pak trhejte jednotlivé bochánky. Rozdělte je na plech a nechte ještě 10 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 ºC asi 60 minut.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů )