Sobotní salát z trhu

Sobotní salát z trhu

3.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3841 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 454 g
Tuky 142 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snad v žádném státě nedbají jeho obyvatelé o své zdraví (a také o tělo) tak, jako v Kalifornii, kde jsme se inpirovali. Jí a vaří se tam lokálně, zdravě, z čerstvých a nejlépe také bio surovin. 

Suroviny

rýže dlouhozrnná 1 hrnek
natural
olivový olej 2 PL
cizrna 400 g
z konzervy, propláchnutá, okapaná
koření 1 PL
ras el hanout – koupíte např. na www.koreni.cz
okurka 1 ks
střední
rajčata 4 ks
velká, žlutá, možno nahradit 8 malými
ředkvičky 5 ks
fenykl 1 ks
hrášek cukrový 150 g
brokolice 300 g
stonková nebo mladé růžičky brokolice, uvařené na skus
pistácie 0.25 hrnku
vyloupané, opražené a nasekané
Na zálivku
jogurt bílý 0.5 hrnku
hustý
zakysaná smetana 0.5 hrnek
avokádo 1 ks
dužina
bazalka 1.5 hrsti
estragon 0.75 ČL
sušený
česnek 2 stroužky
olivový olej panenský 2 PL
+ navíc k podávání
citronová štáva 1 PL

1 Rýži propláchněte a uvařte podle návodu na obalu na skus. Slijte a dejte stranou.

2 V pánvi rozehřejte olej, přisypte cizrnu a zprudka ji opékejte za stálého míchání dozlatova. Přidejte špetku soli a směs koření a ještě chvíli opékejte, jen aby se koření rozvonělo a cizrna se v něm obalila. Odstavte a odložte.

3 Na zálivku dejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete.

4 Okurky, rajčata a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Fenykl nakrájejte na půlměsíčky a cukrový hrášek na proužky.

5 Polovinu zálivky rozetřete na část servírovací mísy (zbylou dejte do mističky), na druhou polovinu talíře vsypte rýži, vše zakápněte olivovým olejem, podle chuti osolte a opepřete. Rozložte na ni nakrájenou zeleninu, posypte cizrnou, přidejte stonky brokolice a posypte pistáciemi. Znovu zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a podávejte se zbylým dresinkem a křupavou bagetou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit