0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečený lososovitý pstruh s česnekem a špenátem

Pečený lososovitý pstruh s česnekem a špenátem

4.5/5 Počet hodnocení: 17
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3423 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 35 g
Tuky 287 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ryba se špenátem je klasika, ale se sladkým, v mléce vařeným česnekem je to vyšší liga. V mléce totiž česnek ztratí svoji štiplavost.

Suroviny

česnek 16 stroužků
mléko 100 ml
listový
slunečnicový olej 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
pstruh lososovitý 4 ks
s kůží, á 160 g
olivový olej 2 PL
Holandská omáčka
citronová šťáva 1 PL
žloutek 2 ks
máslo 150 g
rozpuštěné
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
krokety

Postup

1

Česnek oloupejte a stroužky uvařte v mléce doměkka. Vyjměte je, propláchněte studenou vodou, osušte na papírové utěrce a pak je na oleji opečte dozlatova.

2

Listový špenát properte, nechte okapat, okrájejte stvoly a krátce opečte na zbývajícím oleji. Dochuťte solí a pepřem.

3

Kůži na filetech pstruha několikrát nařízněte a rybu osolte. Filety opékejte na olivovém oleji 2–3 minuty z každé strany; začnete stranou s kůží. Rybu podávejte se špenátem a vařeným česnekem. Doplňte ji bramborovými kroketami a holandskou omáčkou podle následujícího receptu.

4

Víno s citronovou šťávou svařte na polovinu a nechte vychladnout. Na hrnec s vroucí vodou posaďte ohnivzdornou misku, dejte do ní žloutky a základ z bílého vína a šlehejte, až směs začne houstnout a bude mít krémovou konzistenci.

5

Sejměte z vodní lázně a pomalu zašlehávejte horké rozpuštěné máslo. Dochuťte solí a pepřem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...