Čokoládová pěna je sázka na jistotu – její příprava je snadná, podává se elegantně ze skleniček, a navíc se dá udělat předem, což se na Štědrý den počítá dvojnásob.
Suroviny
Postup
Začněte čokoládovou pěnou. Do žáruvzdorné mísy dejte čokoládu a mléko. Rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo nad horkou vodní lázní úplně dohladka. Vmíchejte vanilkovou pastu a polovinu lískových oříšků, nasekanou najemno. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
V jiné míse vyšlehejte smetanu ke šlehání nepříliš dotuha, ale tak, aby tvořila stabilní špičky. Polovinu ušlehané smetany opatrně zapravte osmičkovým pohybem do čokoládové směsi, aby vznikla stejnorodá hmota. Pak stejným způsobem do čokoládové pěny zapracujte i zbývající šlehačku – pěna by neměla být ‚kropenatá‘. Rozdělte do pohárků, mističek či jiných servírovacích nádobek.
Pak připravte ganache. Do žáruvzdorné misky dejte čokoládu, odložte stranou. V rendlíčku na středním ohni přiveďte smetanu těsně pod bod varu, pak ji nalijte na čokoládu a nechte minutu stát bez míchání. Pak směs jemně šlehejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte oříškovou pomazánku a ararat či rum, chcete-li, a vyšlehejte dohladka. Je-li ganache hodně teplá, nechte ji trochu zchladnout. Potom ji rozdělte na jednotlivé porce čokoládové pěny.
Ozdobte nahrubo nasekanými zbylými lískovými oříšky. Dejte chladit a tuhnout do ledničky nejméně na 2 hodiny (ale dá se připravit i 2 dny předem a uchovávat v chladničce přetažené potravinářskou fólií).
NĚCO NAVÍC
Především při podávání ve větších množstvích je dobré pěnu doplnit těsně před servírováním trochou neslazené šlehačky, popřípadě ji ozdobit a osvěžit jemnými nudličkami pomerančové kůry.