Pěna z mléčné čokolády s lískovými oříšky

Pěna z mléčné čokolády s lískovými oříšky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pěna z mléčné čokolády s lískovými oříšky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (2)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2961 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 169 g
Tuky 241 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoládová pěna je sázka na jistotu – její příprava je snadná, podává se elegantně ze skleniček, a navíc se dá udělat předem, což se na Štědrý den počítá dvojnásob.

Suroviny

Na čokoládovou pěnu
mléčná čokoláda 200 g
nejméně 30%, nalámaná nebo v čočkách
mléko 60 ml
plnotučné
vanilková pasta 0.5 ČL
lískové oříšky 50 g
zbavených slupiček a nasucho opražených
smetana ke šlehání 240 ml
co nejtučnější (minimálně 40%)
Na čokoládovo-lískooříškovou ganache
mléčná čokoláda 60 g
nalámané nebo v čočkách
smetana ke šlehání 60 g
co nejtučnější (minimálně 40%)
lískooříšková pomazánka s kakaem 2 PL
rum 0.25 ČL
tmavý rum nebo ararat (nemusí být)

Postup

1

Začněte čokoládovou pěnou. Do žáruvzdorné mísy dejte čokoládu a mléko. Rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo nad horkou vodní lázní úplně dohladka. Vmíchejte vanilkovou pastu a polovinu lískových oříšků, nasekanou najemno. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

2

V jiné míse vyšlehejte smetanu ke šlehání nepříliš dotuha, ale tak, aby tvořila stabilní špičky. Polovinu ušlehané smetany opatrně zapravte osmičkovým pohybem do čokoládové směsi, aby vznikla stejnorodá hmota. Pak stejným způsobem do čokoládové pěny zapracujte i zbývající šlehačku – pěna by neměla být ‚kropenatá‘. Rozdělte do pohárků, mističek či jiných servírovacích nádobek.

3

Pak připravte ganache. Do žáruvzdorné misky dejte čokoládu, odložte stranou. V rendlíčku na středním ohni přiveďte smetanu těsně pod bod varu, pak ji nalijte na čokoládu a nechte minutu stát bez míchání. Pak směs jemně šlehejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte oříškovou pomazánku a ararat či rum, chcete-li, a vyšlehejte dohladka. Je-li ganache hodně teplá, nechte ji trochu zchladnout. Potom ji rozdělte na jednotlivé porce čokoládové pěny.

4

Ozdobte nahrubo nasekanými zbylými lískovými oříšky. Dejte chladit a tuhnout do ledničky nejméně na 2 hodiny (ale dá se připravit i 2 dny předem a uchovávat v chladničce přetažené potravinářskou fólií).

NĚCO NAVÍC
Především při podávání ve větších množstvích je dobré pěnu doplnit těsně před servírováním trochou neslazené šlehačky, popřípadě ji ozdobit a osvěžit jemnými nudličkami pomerančové kůry.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit