Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pěna z mléčné čokolády s lískovými oříšky
Pěna z mléčné čokolády s lískovými oříšky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pěna z mléčné čokolády s lískovými oříšky

4.3/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2961 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 169 g
Tuky 241 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoládová pěna je sázka na jistotu – její příprava je snadná, podává se elegantně ze skleniček, a navíc se dá udělat předem, což se na Štědrý den počítá dvojnásob.

Související recepty

Suroviny

Na čokoládovou pěnu
nejméně 30%, nalámaná nebo v čočkách
mléko 60 ml
plnotučné
vanilková pasta ½ ČL
lískové oříšky 50 g
zbavených slupiček a nasucho opražených
co nejtučnější (minimálně 40%)
Na čokoládovo-lískooříškovou ganache
nalámané nebo v čočkách
co nejtučnější (minimálně 40%)
lískooříšková pomazánka s kakaem 2 PL
rum ¼ ČL
tmavý rum nebo ararat (nemusí být)

Postup

1

Začněte čokoládovou pěnou. Do žáruvzdorné mísy dejte čokoládu a mléko. Rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo nad horkou vodní lázní úplně dohladka. Vmíchejte vanilkovou pastu a polovinu lískových oříšků, nasekanou najemno. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

2

V jiné míse vyšlehejte smetanu ke šlehání nepříliš dotuha, ale tak, aby tvořila stabilní špičky. Polovinu ušlehané smetany opatrně zapravte osmičkovým pohybem do čokoládové směsi, aby vznikla stejnorodá hmota. Pak stejným způsobem do čokoládové pěny zapracujte i zbývající šlehačku – pěna by neměla být ‚kropenatá‘. Rozdělte do pohárků, mističek či jiných servírovacích nádobek.

3

Pak připravte ganache. Do žáruvzdorné misky dejte čokoládu, odložte stranou. V rendlíčku na středním ohni přiveďte smetanu těsně pod bod varu, pak ji nalijte na čokoládu a nechte minutu stát bez míchání. Pak směs jemně šlehejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte oříškovou pomazánku a ararat či rum, chcete-li, a vyšlehejte dohladka. Je-li ganache hodně teplá, nechte ji trochu zchladnout. Potom ji rozdělte na jednotlivé porce čokoládové pěny.

4

Ozdobte nahrubo nasekanými zbylými lískovými oříšky. Dejte chladit a tuhnout do ledničky nejméně na 2 hodiny (ale dá se připravit i 2 dny předem a uchovávat v chladničce přetažené potravinářskou fólií).

NĚCO NAVÍC
Především při podávání ve větších množstvích je dobré pěnu doplnit těsně před servírováním trochou neslazené šlehačky, popřípadě ji ozdobit a osvěžit jemnými nudličkami pomerančové kůry.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín