Slavnostní dort plný ořechů a sušených švestek s pořádnou sněhovou čepicí připomíná tradiční anglický vánoční dort. Sušeného ovoce i ořechů můžete dát i víc, pokud je milujete.
Suroviny
Postup
Švestky nakrájejte na kousky, dejte do misky, přilijte alkohol a nechte je několik hodin nasáknout. Poté slijte a nechte okapat.
Troubu předehřejte na 180°C. V misce smíchejte obě mouky s kypřicím práškem, skořicí a ořechy. V robotu vyšlehejte vejce s cukrem a medem do nadýchané pěny. Opatrně přilijte olej a zašlehejte. Postupně vmíchejte jablka, směs s moukami a okapané švestky. Pokud je těsto suché, přidejte po lžících mléko. Těsto vlijte do dortové formy o průměru 18–20 cm vyložené pečicím papírem nebo vymazané a vysypané moukou či strouhankou.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180°C asi 30 minut. Pak teplotu snižte na 160°C a dopékejte asi 30 minut.
Po upečení nechte dort vychladnout na mřížce.
Na dokončení cukr vsypte do žáruvzdorné mísy, přidejte bílky a nad vodní lázní míchejte, aby se cukr rozpustil, poté pomalu vyšlehejte do pevného lesklého sněhu. Naneste ozdobně na dort a opalte pomocí flambovací pistole.