Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční dort bez lepku
Vánoční dort bez lepku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční dort bez lepku

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do 90 minut Velmi snadné Na cca 10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5507 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 501 g
Tuky 310 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostní dort plný ořechů a sušených švestek s pořádnou sněhovou čepicí připomíná tradiční anglický vánoční dort. Sušeného ovoce i ořechů můžete dát i víc, pokud je milujete.

Suroviny

sušené švestky 100 g
rum 100 ml
nebo tuzemák nebo brandy
čiroková mouka 100 g
mouka rýžová 100 g
kypřicí prášek do pečiva 15 g
bez lepku
mletá
nasekané
vejce 4 ks
velikosti L
třtinový cukr 100 g
med 3 PL
řepkový olej 200 ml
oloupaná a nastrouhaná nahrubo
(nebo rostlinná varianta), na případné doředění těsta
nebo rostlinný margarín – na vymazání formy (podle potřeby)
polohrubá nebo kukuřičná strouhanka nebo polohrubá rýžová mouka na vysypání
Na dokončení

Postup

1

Švestky nakrájejte na kousky, dejte do misky, přilijte alkohol a nechte je několik hodin nasáknout. Poté slijte a nechte okapat.

2

Troubu předehřejte na 180°C. V misce smíchejte obě mouky s kypřicím práškem, skořicí a ořechy. V robotu vyšlehejte vejce s cukrem a medem do nadýchané pěny. Opatrně přilijte olej a zašlehejte. Postupně vmíchejte jablka, směs s moukami a okapané švestky. Pokud je těsto suché, přidejte po lžících mléko. Těsto vlijte do dortové formy o průměru 18–20 cm vyložené pečicím papírem nebo vymazané a vysypané moukou či strouhankou.

3

Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180°C asi 30 minut. Pak teplotu snižte na 160°C a dopékejte asi 30 minut.

4

Po upečení nechte dort vychladnout na mřížce.

5

Na dokončení cukr vsypte do žáruvzdorné mísy, přidejte bílky a nad vodní lázní míchejte, aby se cukr rozpustil, poté pomalu vyšlehejte do pevného lesklého sněhu. Naneste ozdobně na dort a opalte pomocí flambovací pistole.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...