Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční dort bez lepku
Vánoční dort bez lepku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční dort bez lepku

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 90 minut Velmi snadné Na cca 10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5507 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 501 g
Tuky 310 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostní dort plný ořechů a sušených švestek s pořádnou sněhovou čepicí připomíná tradiční anglický vánoční dort. Sušeného ovoce i ořechů můžete dát i víc, pokud je milujete.

Suroviny

sušené švestky 100 g
rum 100 ml
nebo tuzemák nebo brandy
čiroková mouka 100 g
mouka rýžová 100 g
kypřicí prášek do pečiva 15 g
bez lepku
mletá
nasekané
vejce 4 ks
velikosti L
třtinový cukr 100 g
med 3 PL
řepkový olej 200 ml
oloupaná a nastrouhaná nahrubo
(nebo rostlinná varianta), na případné doředění těsta
nebo rostlinný margarín – na vymazání formy (podle potřeby)
polohrubá nebo kukuřičná strouhanka nebo polohrubá rýžová mouka na vysypání
Na dokončení

Postup

1

Švestky nakrájejte na kousky, dejte do misky, přilijte alkohol a nechte je několik hodin nasáknout. Poté slijte a nechte okapat.

2

Troubu předehřejte na 180°C. V misce smíchejte obě mouky s kypřicím práškem, skořicí a ořechy. V robotu vyšlehejte vejce s cukrem a medem do nadýchané pěny. Opatrně přilijte olej a zašlehejte. Postupně vmíchejte jablka, směs s moukami a okapané švestky. Pokud je těsto suché, přidejte po lžících mléko. Těsto vlijte do dortové formy o průměru 18–20 cm vyložené pečicím papírem nebo vymazané a vysypané moukou či strouhankou.

3

Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180°C asi 30 minut. Pak teplotu snižte na 160°C a dopékejte asi 30 minut.

4

Po upečení nechte dort vychladnout na mřížce.

5

Na dokončení cukr vsypte do žáruvzdorné mísy, přidejte bílky a nad vodní lázní míchejte, aby se cukr rozpustil, poté pomalu vyšlehejte do pevného lesklého sněhu. Naneste ozdobně na dort a opalte pomocí flambovací pistole.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč