
Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou
Tři klasické chutě v jedné skleničce. Perník, švestky a mák dohromady krásně ladí. A doplněno mandlemi – čirá slast!
Ingredience
- 5 hřebíčků
- 2 svitky skořice, podrcené paličkou na maso
- 5 hvězdiček badyánu
- 1 lžička semínek anýzu
- 5 kuliček nového koření
- 350 ml mléka
- 450 ml smetany ke šlehání
- 120 g třtinového cukru
- 40 g tekutého medu nebo melasy
- 5 žloutků
- 100 g polohrubé mouky
- 75 g krupicového cukru
- 60 g másla, vychlazeného a na kostičky
- 1 lžíce nemletého máku
- 50 g mandlových lupínků
- 500 g čerstvých švestek (mohou být i mražené, povolené)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce rumu tuzemáku
NA MAKOVOU DROBENKU
NA ŠVESTKOVOU OMÁČKU
Příprava jídla
1 Na plotně nahřejte hrnec, vsypte do něj koření a chvíli ho nasucho pražte, aby se rozvonělo. Pak zalijte mlékem, přidejte smetanu a cukr. Zahřejte k varu, poté odstavte, přikryjte a nechte nejméně 30 minut louhovat (klidně déle, záleží na tom, jak intenzivního aromatu chcete dosáhnout).
2 Do mísy nalijte med nebo melasu a navrch umístěte sítko. Žloutky rozmíchejte v menší misce. Smetanový základ s kořením znovu zahřejte k varu a pak opatrně několik naběraček nalijte na žloutky, aby se ohřály a při styku s horkým základem se nesrazily. Po každé naběračce dobře zamíchejte. Vytemperované žloutky vraťte zpět do hrnce ke smetanovému základu. Zahřívejte a míchejte při střední teplotě, dokud směs nezačne houstnout do konzistence řídkého pudinku. Pak přelijte přes sítko (zachytí případné sraženiny, a především koření) do mísy s medem nebo melasou a promíchejte, aby se směs spojila. Dejte vychladit a potom nalijte do zmrzlinového strojku a nechte umíchat. Případně nalijte do mrazuvzdorné nádoby a během mražení několikrát promíchejte ponorným mixérem, aby zmrzlina byla nadýchaná a bez ledových krystalků.
3 Troubu vyhřejte na 160°C. Plech vyložte pečicím papírem. Z polohrubé mouky, krupicového cukru, vychlazeného másla a máku vypracujte prsty drobenku, nasypte ji na připravený plech, posypte mandlemi a pečte dozlatova asi 15 minut. Nechte zcela vychladnout.
4 Švestky vypeckujte, nakrájejte na kousky a spolu s cukrem a rumem tuzemákem je vařte do změknutí a zhoustnutí. V případě potřeby podlijte trochou vody. Pokud máte raději hladkou omáčku, rozmixujte
ji ponorným mixérem a přepasírujte přes jemné síto.
5 Na dno poháru nalijte švestkovou omáčku, přidejte zmrzlinu, posypte drobenkou a mandlemi a na závěr pokapejte ještě trochou omáčky. Ihned podávejte.
Přidat komentář